Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj názor je, že když dítě není připravené na školu, tak proč ne, ale sama bych to u dětí nechtěla. Prostě školka, a pak škola. Přípravná třída nebyla nikdy potřeba a ani neznám nikoho, kdo v ní děti má.
Záleží na prostředí, kde ta škola je. Bylo období, kdy do přípravné třídy mohlo jen dítě, kterému to mělo doporučené, sociálně zanedbané atd. To už ted není.
Hodně záleží na konkrétní třídě. Někde jsou to třídy opravdu pro deti že sociálně slabých podmínek. Jinde jsou to třídy pro deti, co potřebují dotrenovat nějakou tu dovednost nutnou pro nástup do školy. Třeba grafomotoriku, vicecetnou dyslalii, emoční labilitu, sociální nezralost…jsou to deti sikovne, ve školce by se nikam dál neposunuly. Tam bych dítě klidně dala. Do první zmíněné ne. A první zmíněná je přesně důvod, proč se zavedla povinna předškolní docházka. Aby se ty deti socializovaly před nástupem do školy. Tak leckde se to neděje ve školce, ale v přípravné třídě.
@Midaku faktem je však, že skupiny, pro které bylo povinné předškolní vzdělávání zavedeno, poměrně často docházku stejně nezajistí.
@Lil Kitkatt v podstatě by tam mělo chodit každé dítě s odkladem, pokud je třída kvalitní. My daného rozhodnutí nelitujeme, školka by chlapci nedala vůbec nic.
@Velryba černá ti nezajistí ani docházku do školy. Je to zbytečný. Jen je aspon o nich vedet o rok dřív a už do té školy jdou s tím, že se to o nich ví a očekává. Lze tak hned v první třídě podnikat různé kroky.
Také mám dítě v přípravné třídě a rozhodně zanedbané, ani jinak sociálně slabší není.
Nikdo u nich ve třídě není nijak sociálně slabší. Jsou to normálně děti s odkladem nebo ty, u kterých se v průběhu roku v první třídě zjistilo, že na první třídu nejsou úplně zralé/připravené. Mé dítě šlo do přípravné třídy hlavně proto, že se mu ve školce nelíbilo, chtělo chodit do velké školy, ale ještě bylo trochu potřeba vyzrát v pozornosti (narodilo se v červenci a pozornost v té době nebyla úplně nejlepší). Za ten rok je vidět obrovský rozdíl a pokrok oproti školce, ale to může být i věkem. Ve třídě mívají čas na hraní, učení, tělocvik, jednou nebo dvakrát týdně chodí na celé dopoledne ven. Rozvíjejí logické myšlení, grafomotoriku, matematiku. Učí se číst, psát… Rozhodně to nejsou nějaké zanedbané děti, které by bylo potřeba učit hygienické návyky.
(jsme z Prahy)
Učitelka říkala, že tam většinou chodí děti, které potřebují ještě trochu času než nastoupí do první třídy (neudrží tak dlouho pozornost) nebo děti s logopedickou vadou, případně s problémy s grafomotorikou. ![]()
Příspěvek upraven 12.05.24 v 15:14
@Midaku my jsme tedy po vlastních zkušenostech rozhodnuti případné další dítě do mateřské školy vůbec nedat a pokusit se mu zajistit právě až přípravnou třídu.
@Yasmina21 mne právě dané hodnocení překvapilo, protože u nás je opravdu všechno úplně jinak.
Osobni zkusenost nemam, resili jsme to u prvniho syna, i jsme se v jedne byly podivat, taky to vubec neodpovidalo tomu obecnemu popisu, ale pocitam, ze se to bude hodne lisit dle lokality a slozeni deti…dle jejich popisu to mela byt prave intenzivni priprava v male skupine s vetsim podilem hry, nez v prvni tride, me to bylo sympaticke ale nakonec jsme se rozhodli odklad nedat. Ale pripravku absolvovaly 2 deti mych znamych a obe rodiny si to chvalily, bylo to opravdu o „dopripraveni“ deti, ktere nebyly uplne zrale, zadne socialne vyloucene bez hygienickych navyku..ono uprimne, nevim, jak to funguje v nejakych vyloucenych lokalitach, kdo vubec ty deti do pripravky posila, kdyz je na to potreba odklad od PPP a zrovna takhle skupina mi uplne neprijde, ze by obecne tyhle veci resila ![]()
Ted by se mi hodila pripravka pro srpnove dite, ktere je na svuj vek ready, ve skolce by se dle ucitelek uz nudil, ale proste…je srpnove no, takze mam z nastupu do skoly trochu bobky, a rozumne dostupnou pripravku tady nemame.
Jeste co jsem akorat slysela, byva problem, pokud se tam i z „bezne“ populace sejde vic deti s vyraznejsimi problemy (typu hodne rusive ADHD) a pak ty „stadardnejsi“ deti muzou trochu ostrouhat, ale to se muze uplne stejne stat ve skolce nebo te skole, kdyz se to spravne nenastavi ![]()
Jinak jsem zazila tento system s integrovanymi pripravkami v jine zemi, i kdyz taky jen zprostredkovane, pres zname, odstehovali jsme se, nez dite dospelo do skolniho veku…me to prijde jako docela dobry system, deti zacinaji v 5 letech, ten prvni rok ve skole se i jmenuje pripravka, prvni rok je az ten dalsi, a je to proste kombinace „seriozniho uceni“ - pismenka, cisla, nejake zakladni veci - a ruznych her, exkurzi a podobnych veci. U nas mame tendence delat veci hrozne skokove - typicky dite 3 roky doma, pak na full do skolky (no, aspon trochu s tou predskolni pripravou v poslednim roce) a pak hned dost seriozni uceni v prvni tride, kdy se po tech detech chce docela dost docela brzy…me ten prechodovy rok docela smysl dava ![]()
Jenze, ted jsem zrovna cetla, ze se uvazuje o plosnem ruseni pripravek…zase ale trochu o „rozvolneni“ tech pozadavku v nizsich rocnicich…uvidime no.
@Beruska999999 mám tu zkušenost, že školka sice napsala podklady PPP pro dceru, když jsme žádali o odklad, nicméně ani v dalším roce se na nic z toho nezaměřili.
Já v ní syna měla. Pozitivně hodnotím jeho rozvoj. Přesně jak říkáš, předmatematické dovednosti, rozvolnění zápěstí. I ten režim a opravdová škola a školní třída.
Ale teď už mám srovnání s jinou školu a máme brzy za sebou první třídu. A tedy v té škole, kde jsme to s dětmi umí mnohem lépe a rozvoj je daleko větší a i větší pečlivost ve slovním hodnocení.
V přípravné třídě to byly 3-4 neurčité a někdy i pasivně agresivní větičky.
Dále, ta učitelka neuměla pracovat s kolektivem. Syn tam neměl kamarády, zatímco ve škole jich má dost. Nikdo není na sebe navzájem hnusný. A je to především díky práci s kolektivem. Ten je hodně různorodý, nábožensky, kulturně, jazykově, ale funguje to.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Hezké nedělní odpoledne.
Zajímá mne váš názor na přípravné třídy, nedávno jsem zde četla názor, že se jedná o kolektiv, kde se výrazně zanedbané či jinak znevýhodněné děti učí základům hygieny a sociálního chování.
Jelikož můj nejmladší syn v roce minulém do jedné z nich nastoupil, ráda bych popsala naše zkušenosti, které se od výše popsaného nesmírně odlišují.
Děti mají výuku rozdělenu na dobu hry a dobu přípravy na školu, tuto část tráví v lavicích. Poměrně intenzivně se věnují rozvoji všech potřebných schopností (řečové schopnosti, předčtenářské a předmatematické představy, všeobecné znalosti, zdokonalování grafomotoriky, apod.) Děti dostávají dvakrát týdně domácí úkol, jsou přiměřenou formou hodnoceny. Reprezentují dle svých schopností školu, obvykle formou různých představení, účastní se exkurzí, navštěvují divadla, domov seniorů, atd. Syn je zde mnohem spokojenější, než byl ve školce.
Jaké jsou tedy vaše zkušenosti s přípravnými třídami.