Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, snad mi někdo z vás aspoň trošku poradí. Mám 5ti letou fenku křížence jezevčíka, před dvěma lety byla na operaci kolene, po které byla citlivější a začala být lehce “agresivnější” to se ale po par týdnech spravilo a fungovala jako dřív. Před rokem se nám narodil nový člen rodiny a ona na něj ze začátku jemně vrčela, což jsme chápali že si připadla v ohrožení z nového člena, protože jinak ji hlídala, ležela s ní, jen se ji malá nesměla dotknout, vše vypadalo že bude v pořádku. Teď po posledním háráni (2,5mésíce zpátky) je agresivní, malá se k ní nemůže ani na metr přiblížit aniž by fena nezačala zuřit, konečnou tečku tomu dodalo když fenka vyjela i po mě když jsem ji hrábla do misky s granulema, nikdy si nedovolila po mě vystartovat až teď. Veterinář radí udělat kastraci.
Má někdo podobné zkušenosti nebo radu co by se s tím dalo dělat? Budu vděčná za cokoli, potřebuju najít řešení, fenka je moje zlatíčko, nechci ji dávat pryč.
Kastrace a pravidelná práce, je potřeba s ní chodit na cvičák a jasně ji ohraničit místo ve smečce. A teda na cvičák by s ní neměl chodit jen ten, kdo u ní má nyní největší autoritu, ale občas i ten, kdo to s n neumí.
A teda nehrabat psovi do žrádla, když jí, bez toho abys ji nejdřív odvolala od misky. To je tak nějak základ.
No určitě bych nečekala až mi pokouše dítě. Vypadá to, že ho vnímá jako vetřelce. ![]()
Jsem veterinární technik a opravdu kastrace často tento problém vyřeší. Tohle chování bývá spojeno s projevem falešné březosti. Nebo je tu ještě jedna možnost a to pokusit se jí nakrýt, i štěňata občas problém vyřeší, bohužel někdy jen dočasně.
@Ou píše:
Kastrace a pravidelná práce, je potřeba s ní chodit na cvičák a jasně ji ohraničit místo ve smečce. A teda na cvičák by s ní neměl chodit jen ten, kdo u ní má nyní největší autoritu, ale občas i ten, kdo to s n neumí.A teda nehrabat psovi do žrádla, když jí, bez toho abys ji nejdřív odvolala od misky. To je tak nějak základ.
No já bych jí teda do misky hrabala tím víc, když takhle vyvádí. Základ je podle mě aby pes nestartoval, když mu chceš sebrat misku. Mojí feně jsem odmalička hrabala do misky, nebudu riskovat že se ožene až jí budu rvát venku něco co požrala.
@Milis666 Ani ne tak vetřelce, jako spíš, jak se u lidí říká, jí tikají bíologické hodiny a žárlí, že ona mládě nemá. Přírodě neporučíš…
Tak jednak, pokud nemáte chovnou fenu, měla být vykastrovaná už dávno. Druhak jste neměli “chápat”, že vrčí na miminko. Na lidi se prostě nevrčí, vetřelec nevetřelec. Takže teď už jen najít dobrého cvičitele, který to fence i vám vysvětlí. Plus teda kastrace.
@Azeretereza
Děkuju za pochopení mého přístupu hrabání psovi do misky :smiling_face_with3_hearts: fenka je učená od mala, aby když ji malé “nerozumný”dítě nebo já hrabné do misky nic neudělala😇
Kastrace pomoct může a nemusí, na naopak, není samospásná, musí jít ruku v ruce se změnou přístupu k fence. Kdyby mi někdo u jídla hrabal do talíře, vrčím taky:) rozhodně netrestat za vrčení ve jménu hesla „to si pes nesmí dovolit“. Vrčení je varování, pokud za to budeš psa trestat, velmi pravděpodobně docílíš toho, že začne kousat bez varování, s to s malým dítětem rozhodně nechceš. Roční dítě - to je pro psa sakra záhul: leze to, máchá to rukama, spousta jinak klidných a vychovaných psů tohle období nezvládá:) vydrž, hlídej to. Dceru v kontaktu se psem hlídej, měl by mít možnost se uklidit někam, kam dítě nemůže. Rozhodně doporučuju trenéra, který se vyzná v komunikaci psů a uvidí vás společně fungovat, ideálně doma. Ne někoho, kdo ti bude vykládat o nadřazenosti a dominanci ve smečce, „to si nesmí dovolit“ a „musí vědět, kdo je tady pán“, ale někoho, kdo vás naučí vzájemnému porozumění a spolupráci. Než někoho takového najdeš, psa a dítě v kontaktu hlídej, a hlavně, snaž se u toho zachovat klid, to psovi pomůže. Hodně štěstí:)
@Katy488 Radit pripustit krizence a jeste k tomu agresivniho, to je fakt rada nad zlato ![]()
Na vše radit kastraci, nebo ještě množit křížence. Jezevčík zrovna není vhodný k dětem. Chce to pořádně vyšetřit jestli je jinak zdravá, jestli jí něco bolí tak je vzteklá
Pokud je zdravotně ok tak to chce výcvik. jezevčíky nemáme, ale ani jedna na nás nezavrčí. U jídla by měla mít klid ![]()
@Afrikana Na křížencích není nic špatného. Ale spíš říkám, že je to jedna z variant.
Je to o výchově a né o kastraci, ta vůbec nemusí pomoct, ke všemu zrovna často jezevčíci jsou takový potvory, chce to být důslední a hlavně aby ve vás viděla vůdce smečky, tady bude možná problém, že vedení přebírá ona. S malým dítětem ať nezůstane sama, prostě hlídat. Buďte rádi že nemá fena 50kg, to by mohlo být fatální i pro vás. Příště vybrat lépe plemeno pro začátečníky.
Osobně si nedovedu představit situaci, že po mě vyjede můj pes
asi jen jednou…
Tak úplně si nemyslím, že je chyba ve výchově, fenka byla doteď poslušná, poslechla na slovo, nikdy nebyla takhle agresivní, mohla jsem ji udělat cokoli a nikdy po mě nevyjela až do téhle chvíle.
Děkuji za veškeré vaše rady, nápady na řešení a různé připomínky „odborníků“ ve výchově psa, snad aspoň vy máte správně vychovaného psa, když u mě dle některých výchova selhala…
Díky všem co si našli chvilku a zkusili mi pomoct s mým problémem, ještě jednou díky a snad se to nějak vyřeší.
@Martinka03 píše:
Ahojte, snad mi někdo z vás aspoň trošku poradí. Mám 5ti letou fenku křížence jezevčíka, před dvěma lety byla na operaci kolene, po které byla citlivější a začala být lehce “agresivnější” to se ale po par týdnech spravilo a fungovala jako dřív. Před rokem se nám narodil nový člen rodiny a ona na něj ze začátku jemně vrčela, což jsme chápali že si připadla v ohrožení z nového člena, protože jinak ji hlídala, ležela s ní, jen se ji malá nesměla dotknout, vše vypadalo že bude v pořádku. Teď po posledním háráni (2,5mésíce zpátky) je agresivní, malá se k ní nemůže ani na metr přiblížit aniž by fena nezačala zuřit, konečnou tečku tomu dodalo když fenka vyjela i po mě když jsem ji hrábla do misky s granulema, nikdy si nedovolila po mě vystartovat až teď. Veterinář radí udělat kastraci.
Má někdo podobné zkušenosti nebo radu co by se s tím dalo dělat? Budu vděčná za cokoli, potřebuju najít řešení, fenka je moje zlatíčko, nechci ji dávat pryč.
Kastrace u fen naopak může agresi zhoršit. Do hormonálního systému, pokud ho má v pořádku, bych jí nehrabala.
Podle toho co píšeš to vidím na strachovou agresi. Začala ve chvíli, kdy byla fenka zranitelná - operace, pokračuje v době, kdy je doma nevyzpytatelný vetřelec. Čím víc bys přitvrdila, tím horší to bude.
Ona se prostě u vás necítí v bezpečí. Důvody mohou být různé, nečitelný páníček, nejasné povely, nejasná výchova, tresty, buzerace (píšeš, že jsi ji odmala učila na sahání do misky - i toto se snadno dá dělat dost necitlivě), snaha o to „být šéf“ atd. atd.
Zkušený odborník naživo by byl asi nejlepší.
Plus můžeš sama zpytovat svědomí a zavést do praxe pár opatření, které zvýší fence pocit, že se jí nic nestane. Bezpečný pelíšek, kam na ni nikdo nemůže, nesahání do misky, nečekaně s ní nemanipulovat, nepolidšťovat, atd.