Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám pětiměsíčního syna, který je úplně normální miminko. Občas spavé, občas hravé, občas uplakané, rád si hraje, je společenský atd. Máme akorát problém s večerním usnínám. Vykoupeme, dáme mlíko, dáme odříhnout, pomazlíme se, položíme do postýlky a řev. Uspáváme klidně hodinu a půl. Přitom čtyři měsíce takhle usínal normálně. Sénář je vždy stejný: začne řvát, tak nejdřív ho otočíme na druhý bok, dáme jiný dudlík, zpíváme, děláme ššš, pustíme ukolébavku, nakonec ho musím vytáhnout, pochovat, skákat na balóně a po té hodině dostane další lahev mlíka po které už usně normálně. Zkoušela jsem všechno, nejdřív jsem myslela, že se mu ještě nechce spát, jenže to mi únavou řval v obýváku. Pak jsem si myslela, že je přetažený, tak jsem ho dávala odpoledne spát později. Víc/míň mlíka, kaši na noc atd… Nic nezabralo. Začalo nám to potom, co měl rýmu a odsávali jsme a špatně se mu v noci spalo. Nějaké rady? Uspávat v náručí ho nechci, mám problém se zády a už tak váží 7 kilo a tahám ho celý den…
EDIT: Ještě dodávám, že vlastně proč to píšu: on mi třeba po 10 minutých uspávání usne, chvíli spí, ale pak se vzbudí a začíná ten řev… ![]()
@ewanka nedávej mu prosím po hodině um, bude ho bolet břicho. Možná křičí od toho.
Jinak někdy kolem pul roku mi malej taky začal zlobit se spaním, časem si to zas sedlo. Pomohla pravidelnost a režim
Po hodině určitě nedávej znovu mleko, to je pravda, co čaj? Nebo naopak před spaním dát jen kaši nebo to co večeři? Záleží jaké máš rituály. Kolik příkrmu sní? Proč myslíš, že pláče? Bolí ho něco nebo vyžaduje tvou přítomnost? My máme dodnes (8,5 měsíce) spaní všelijaké, takže chápu. Ty sama musíš najít cestu. Třeba je to jen období, které musíš vydržet ![]()
@ewanka davas dudlík? Hladem to není, podle mě, pokud predtim jedl.
Nam to stejne zacalo jen se spanim pres den v postylce. Do minuleho tydnu jsme fungovaly s malou uplne v pohode, dopo kolem 10 do postylky bez kriku usnula a hodku a pul i dve si dala. Ted najednou musime uspavat s krikem, pak teda po dlouhe dobe usne a za 15 minut uz zase place, myslela jsem ze uz si treba protahuje tu dobu kdy vydrzi vzhuru ale v naruci uz mi usinala, ale jak dam do postylky tak hruza. Nevim co se stalo je nam 6 mesicu…