Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@axlpol jenže tady z něj zakladatelka dělá nového tatínka a ještě spolu ani nebydlí. Navíc dítě není ve věku, kdy by rozchod rodičů vůbec mohlo pochopit, natož jeho důvod.
@EvaEpic píše:
Soud a co nejdřív. Pak nebude mít koule na to neplatit (pokud to není ztracená existence bez majetku).
Ono ten soud taky není co nejdřív. Před dvěma měsíci jsem ho právě řešila a myslela jsem si, jak bude klid a není to pravda. Rozsudek mi ještě nepřišel, (tudíž ani jemu), tím pádem si pořád vyskakuje jak nebude platit a na malou se ozve 2× do měsíce??
K tomu rozsudku…
Prý byla soudkyně nemocná a jsou dovolené
toto mi vážně řekli!
A nejednalo se „jen“ o alimenty ale i o svěření do mé péče takže si dokážete představit tu „stracenou existenci“, (jak tady někdo psal), jak to asi probíhá.
Jinak ZAKLADATELCE:
Dle toho co píšeš tak je to zmetek, co na to říct.. Chvilku to potrvá a kopat bude ještě víc, jakmile bude muset jít k soudu! (ten můj ex se tam ani nedostavil)
Dobrý je to, že máš chlapa o kterého se teď opřít ![]()
@Aduš8 píše:
@axlpol jenže tady z něj zakladatelka dělá nového tatínka a ještě spolu ani nebydlí. Navíc dítě není ve věku, kdy by rozchod rodičů vůbec mohlo pochopit, natož jeho důvod.
Příspěvek upraven 14.08.22 v 20:34
@axlpol píše:
Tohle se mi taky snažili namluvit (od OSPODu až po diskuze tady) a dodnes nechápu, proč by matky měly dělat z otců tatínkyjá mám s dětma fakt dost práce a nevím proč bych měla ještě ve volné chvíli povídat dětem o tatínkovi, který si je vezme jen občas, jak jemu se to hodí.
Není s nima, protože buduje svou karieru a nahání nové známosti, chvilku žil u milenky s jejím dítětem…takže mám dětem i lhát? aby nevěděly pravý důvod kde je táta?Je rodič stejně jako já, může s dětmi trávit čas jako já a podílet se na výchově. Nedělá to a je to jen jeho problém. Já chci dětem vytvořit standartní model rodiny. Takže jsem ráda, že se nový manžel ujal role otce a kluci ho berou jako tátu od první chvíle. Je tady pro ně ve dne v noci, věnuje se jim, sportuje s nima, vychovává jen…a to je pro nás TÁTA.
Biologický otec se sám postavil do role „návštěvy“ - nevychovává, nestará se, nepomáhá…prostě je jen navštíví v režimu jaký mu vyhovujetakže bych si nikdy nedovolila říkat, kdo je otec. Řešila jsem to v rámci rozvodu i s psycholožkou a říkala, že po dlouholeté praxi uznává, že děti si samy otce určí. A to s ní musím souhlasit.
Máš pravdu.. Moje má 9 měsíců a teprve se učí ale když to řeknu s nadsázkou „táta“ je u nás „zakázaný“ slovo
opravdu si z toho dělám srandu teď ale ona neví, ke komu ho přiřadit.
To, že se objeví 1× za měsíc z něj nedělá tátu. Prodavače tady v sámošce vidí častěji..
@Aduš8 píše:
Dávno jsi to měla mít všechno soudně určené. Na druhou stranu, otec malý je tvůj bývalý, ať chceš či ne. Co bylo mezi vámi, je vaše věc. Tvůj nový přítel pro ni nikdy nebude otec. Měla bys jejich vztah podporovat a ne se mstít přes dítě.
To je vztah mezi dítětem a otcem takže matka dítě může s dítětem hýbat jakkoliv chce když tam dítě za A z nějakého důvodu nechce - je zbytečné to lámat přes koleno..za B to nemusí jít když otec nejeví zájem a cizí muž ano..v tom případě dokáže substituovat roli chybějícího táty..Ano, ideální by bylo kdyby se táta vrátil k rodine ale skutečně jdeme lámat přes koleno situaci která už měsíce, možná léta nefunguje?
A proč by nemohl být otcem? Klidně může, případ máme v rodině kdy otec odešel od rodiny když holčička měla 4 roky, sbalil si kufry jeden den a čus..matku nechal s dvěma dětma samotnou..tatínek roku..maminka si našla nového partnera a jsou spolu doteď a myslím, že je to to nejlepší co se holčičce mohlo stát.. je jí tátou od samého začátku (holčička už není holčička ale vdaná dáma která má sama dve děti) a otčíma miluje podle mého názoru víc než svého biologického tátu..a je to v pořádku protože otčím ji dal do života to co táta neuměl.. lásku a klid v rodině.. takže hemz o tom, že náhradní muž ji nemůže být otcem je pouze kalení vody..
Prestaňme se držet zuby nechty nejaký zažitých tradicí které víně že plošně nemůžeme aplikovat..
@Skaiqy jenže o tomhle nerozhoduje matka, ale vývoj celkového vztahu jak mezi biologickým otcem tak novým partnerem. Já reagovala na příspěvek matky batolete, která s novým přítelem ještě ani nebydlí a jen proto, že její nový bude s dítětem častěji, pasuje ho do pozice otce. Naši se třeba rozvedli, když mi bylo kolem deseti let a tátu nikdy nikdo nahradit nedokázal.
@Anonymní píše:
S ex máme 2letou dcerku, rozchod proběhl par dnů po porodu protože mě běhen těhotenství podvádělex s milenkou sou spolu a já si teď našla chlapa a budeme se stěhovat dohromady.ex měl milenku se kterou teď je ale najednou děla problemy ze nechce cizího chlapa u svoji holcicky(má ji u sebe jeden den v tydnu) a ze nebude dávat alimenty
ja jen lituju ze sem neměla malou s novým chlapem a ne s ex
potrebovala sem se vypsat už z toho nespim
Tak to je mi moc líto, že tohle řešíš.
Já platím každý měsíc krom alíků ještě dobrovolně 4.000,–dceři na účet, ke kterému má přístup a kartu jen ona sama a některé matky to tady štve taky…to je těžký
Moje exka už nemůže říkat, že: „tatínek Ti nechce koupit“, je důležité, aby pravda vyšla vždy najevo, přeji Ti, aby tvůj současnej byl rovnej chlap a na ex podej žalobu a bude platit dle rozhodnutí soudu.
@Aduš8 píše:
@Skaiqy jenže o tomhle nerozhoduje matka, ale vývoj celkového vztahu jak mezi biologickým otcem tak novým partnerem. Já reagovala na příspěvek matky batolete, která s novým přítelem ještě ani nebydlí a jen proto, že její nový bude s dítětem častěji, pasuje ho do pozice otce. Naši se třeba rozvedli, když mi bylo kolem deseti let a tátu nikdy nikdo nahradit nedokázal.
Projektuješ si do jejích slov něco co vůbec neřekla…Je zcela normální, že přítele který se teď stará a je na ně hodný vidí jako svoji oporu a bude ráda, když bude dobrým otčímem její dceři. Naopak otec, který ji podváděl jako těhotnou a odešel za milenkou a dceru nijak moc nevídá, pro ni dobrým otcem není…Nijak s emu nemstí ani mu nebrání být s dcerou…řeší jeho vyhrožování a útoky a proto v tom jsou emoce. Je velice smutné kolik je tady nastartovaných xx, které hned z maminek dělají největší semetriky…Otcem se muž stane během pár vteřin, tatínkem se musí naučit být a je to odpovědnost, práce, starost NE právo…a je úplně jedno jak moc uměle do toho dnešní systém zasahuje a řídí to. Vztah s dítětem je jedna z mála spravedlností života a utvářího si každý sám a to svým chováním a jednáním vůči dítěti…které to sice neumí pojmenovat, ale situaci prožívá.
Takže otec hajzlík, co si odskakoval jinde, když byla matka jeho dítěte těhotná, teď ukazuje přebujelé ublížené ego, protože maminka není sama a má oporu a přítele…proto okolo sebe kope a vyhrožuje a špatná je maminka, která pro své dítě chce hezké prostředí, rodinu zázemí…Trochu na
ne:-)
@Aduš8 píše:
A chtěl ho někdo vůbec nahradit?
@Uslava proč by ho měl někdo nahrazovat, když tatínek je a funguje…tady jde o to, jak je vidět z několika komentářů…že když otec nechce/neumí být tatínkem…může jeho roli plnit dobře někdo jiný a není na tom nic divného ani špatného…Stejně tak může být nový partner maminky dobrým otčímem, ale tatínka nenahrazuje právě proto, že tatínek, který se staral před rozvodem se stará a funguje dál. NIC přece není černobílé, vždy jde o souhru mnoha situací a věcí (napčíklad je rozdíl dítě staré pár měsíců, se kterým si biologický otec nikdy žádný vztah neutvořil a nijak o něj nepečuje, jen si občas pohraje…a něco jiného je 8 leté dítě, které tatínek vychovával a vztah tam je)…teda podle mě.
@Aglája75 píše:
@Uslava proč by ho měl někdo nahrazovat, když tatínek je a funguje…tady jde o to, jak je vidět z několika komentářů…že když otec nechce/neumí být tatínkem…může jeho roli plnit dobře někdo jiný a není na tom nic divného ani špatného…Stejně tak může být nový partner maminky dobrým otčímem, ale tatínka nenahrazuje právě proto, že tatínek, který se staral před rozvodem se stará a funguje dál. NIC přece není černobílé, vždy jde o souhru mnoha situací a věcí (napčíklad je rozdíl dítě staré pár měsíců, se kterým si biologický otec nikdy žádný vztah neutvořil a nijak o něj nepečuje, jen si občas pohraje…a něco jiného je 8 leté dítě, které tatínek vychovával a vztah tam je)…teda podle mě.
To já vím dobře. Můj dotaz byl na @Aduš8 . ![]()