Prodej bytu a stavba domu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.10.22 16:40

prodej bytu a stavba domu

Ahoj,
máme pozemek a měli jsme v plánu tam postavit baráček, ale s tím, že byt bychom si nechali na pronájem, pro děti, není to daleko od sebe… byt je město, dům už na vesnici, ale v pohodě dostupnost. Nicméně vzhledem k této době, cenám atd už to na ponechání bytu nevypadá a museli bychom ho prodat. Máme ho hodně rádi, udělali jsme si ho hodně podle sebe a těžko by se takový ještě kdy sháněl vzhledem k lokalitě, kde se už nic neprodává,… no, mrzí mě ho prodat. Jak jste se rozhodli v podobné situaci nebo jak jste se smířili, že něco za něco? Bydlení v baráčku tam může být moc super, má ty své výhody - nejvíc mi chybí asi to úplné soukromí a klid, ale samozřejmě město má taky nějaké - více možností vyžití nadosah, kroužků dětí apod., ale nezískáme nic natolik zásadního, aby to byl ten největší hnací motor, protože dostatek prostoru, malou zahrádku atd. máme i v bytě. Bylo pro vás těžké prodat svůj milovaný byt, ale potom později to opadlo a bylo dobře? Děkuju! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2631
8.10.22 16:47

Ahoj, stáli jsme před tou samou otázkou, když se zhruba v polovině stavby zvedly díky covidu ceny až o 100%, a nám bylo jasné, že bez prodeje bytu dům nedostavíme. Byt jsme prodali a jo, bylo by fajn ho mít zatím na pronájem, později pro děti, ale nelitujeme toho. Taky bydlíme na vesnici, 6 km od města, kde jsme měli ten byt, a řeknu ti, že za to soukromí, zahradu atd to stálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
8.10.22 16:55

Už jsme se stěhovali víckrát a máme i nějaké investiční nemovitosti, takže máme trochu co srovnávat. Dům je úplně o něčem jiném než byt. Nejenom to soukromí, ale i určitý společenský status a je to úplně jiný pocit. Ano je to drahé, bylo to drahé a bude to ještě dražší. To je bohužel realita. Zase nejhorší jsou ty náklady jenom na začátku. Časem to spláchne inflace. Hypo platíš pořád stejnou, ale plat ti roste. Takže první 2-3 roky jedeš trochu na krev, ale pak už se jenom směješ lidem, kteří si pořizují barák nově a platí zase ještě větší pálku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
8.10.22 17:02
@miri_z píše:
Už jsme se stěhovali víckrát a máme i nějaké investiční nemovitosti, takže máme trochu co srovnávat. Dům je úplně o něčem jiném než byt. Nejenom to soukromí, ale i určitý společenský status a je to úplně jiný pocit. Ano je to drahé, bylo to drahé a bude to ještě dražší. To je bohužel realita. Zase nejhorší jsou ty náklady jenom na začátku. Časem to spláchne inflace. Hypo platíš pořád stejnou, ale plat ti roste. Takže první 2-3 roky jedeš trochu na krev, ale pak už se jenom směješ lidem, kteří si pořizují barák nově a platí zase ještě větší pálku ;-)

Já teda nevím, ale my máme už pár let hypotéku splacenou a nikomu s nově pořízenou hypotékou se nesmějeme 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16091
8.10.22 17:08

Ten pozemek je pole, nebo je to nějaký pozemek ve starší zástavbě se stromy apod.? Musí se tam postavit do nějaké doby dům, nebo je to na vás?
Já bych ten byt neprodávala, jestli se vám tam líbí a máte to tam rádi. Na pozemku bych za našetřených pár set tisíc postavila chatu, vysázela bych stromy a řešila zahradu (pokud to umožňuje udělat tak, že i případná pozdější stavba domu by tu část zahrady neznehodnotila). Zařídila bych si tam internet, topení krbovkama. Využívala bych to jako rekreační nemovitost nebo kancelář na HO od jara do podzimu. Na zimu bych se ale ráda přesunula do bytu. Nezbavovala bych se teď bytu pro iluzi stavby domu, když není jisté, za kolik dům postavím, jestli na to seženu firmu/lidi, kdy to bude hotové a kolik mě bude stát provoz. Ale já jsem v tomhle opatrná a nemáme našetřených třeba 5mega… my máme malý byt v centru a chalupu a stavební pozemek vedle ní, a teď jsme docela rádi, že se na zimu přesuneme do toho malého bytu za minimální náklady na energie. A hlavně, že jsme bez dluhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
8.10.22 17:08

My jsme stavěli v lepších časech a tak jsme si byt nechali, ale kdybych měla volit - určitě dům. Navíc budete stavět nový, můžeš si ho krasne vyladit a taky si k němu udělat pouto :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24757
8.10.22 17:13

To je strašně těžké rozhodnutí.. kdyby to byl nějaký vybydlený byt v paneláku na největším sídláku ve městě bez reko, ke kterému nemáš vztah, tak asi nedumáš..
tohle je tvrdá daň za domek…
taky můžete zjistit, že vůbec nejste barákové typy a bude vám po bytě smutno… on fakt dům není záruka štěstí… navíc stále dojíždění…
my to vyřešili krásným bytem v centru + chalupou v dojezdu 12 minut…
pro někoho dvě domácnosti opruz, pro mne relax… každý to má jinak.. píšu to jen proto, zda by vám třeba nestačila chata místo toho pozemku? Když je ten byt ideální?
Víte jistě, že chcete žít na vesnici?, Je to dost i o tom, zda to znáte z dětství, ten život je prostě úplně jiný…
těžké rozhodování, držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16091
8.10.22 17:19

@Lucy75 Taky máme dvě domácnosti, a je to skvělé i na takové to odpočinutí si, kdy se různě rozdělíme, někdy vezme manžel obě děti a odjede na chalupu a já můžu spát do desíti, někdy si nechám ve městě dceru a uděláme si holčičí večer a manžel se synem klučičí, někdy si děti různě prohodíme - děti vyloženě vyhledávají ty dny, kdy má každý jednoho rodiče jen pro sebe a přizpůsobíme program „na míru“. Je to pro nás jako živá voda, pak se zase rádi sejdeme.
Největší vopruz na tom je, pamatovat si, ve které lednici mám zrovna vajíčka, kde jsem vyložila jaký nákup, jestli jsem tam vezla čisté ručníky nebo ne atd. Ale výhody převažují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
8.10.22 17:21
@Thomassss píše:
Já teda nevím, ale my máme už pár let hypotéku splacenou a nikomu s nově pořízenou hypotékou se nesmějeme 8o

Možná jsem to měl napsat jasněji, ale byla to nadsázka. Samozřejmě se nikomu nejsmějeme, nebo jen když se nikdo nedívá :D

Pointa je taková, že ze začátku ta hypotéka vždy vypadá hrozivě. Když máš příjem třeba 100 tis. a máš splácet 45. Ale za rok za tu stejnou práci dostatneš třeba 120 tisíc. Za deset let 200 tis. A pak už se ta splátka možná nebude zdát tak vysoká, v porovnání s novými hypotékami, které budou zase dvakrát takové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
8.10.22 17:26

@miri_z mě jen zarazila ta formulace se smíchem… Jinak mzdy rostou, to ano, ale zase v okamžiku, kdy ti skončí fixace, ti splátka může dost vyletět nahoru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24757
8.10.22 17:30

@zrcadlo ;) přesně! taky mi sedí z toho plynoucí svoboda a variabilita…
a jinak vajíčka a nekazící zásoby mám tam i tam, bez toho to s rodinou prostě nejde ;) TAM není obchod, takže nutno mít i v mrazáku nějaké pečivo, pár kusů masa, filé, pár čtvrtek kuřete, v komoře mlíka, brambory, cibule, pivo ;)… s tím se tam pak dá přežít i při neplánových prodlouženích pobytu :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
8.10.22 17:38

Máme byt + chalupu na vesnici kde trávíme jaro, léto, podzim, pak chalupu zazimujeme a přes zimu jsme v bytě. Takhle to máme léta a neumím si představit se jednoho z toho zbavit. Obojí má hodně do sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9014
8.10.22 17:43

No já mám dva plnohodnotné baráky. Už loni jsem to utla a přes zimu je druhý dům zamčen na sedm západů. Ten ve kterém je náš pravý domov je můj, ten druhý chlapa. Oba po rekonstrukci. Ale už mě to nebaví. Loni na jaře jsme ho chtěli prodat a chtěli si buď koupit investiční být na pronájem, nebo si na klíč nechat postavit malý bungalov a zbytek peněz nechat.
Nakonec začaly růst hypotéky a usoudili jsme, že nám z talíře tolik neujídá. A hlavně ty peníze by okamžikem prodeje ztratily hned cenu. Takže máme dva obří domy.
Chápu vaši situaci, že musíte prodat, aby byly peníze na stavbu. Ale otázka je jestli na stáří není byt lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1363
8.10.22 17:58

Za mě zase lepší dům. V bytě jsme bydleli celý život a už nikdy více. Taky jsme měli chalupu a pořád tahání věci do dvou domácnosti. Jako dítě jsem to neměla ráda. Kamarádi zůstali u bytu na sídlišti a my na chalupě dřeli (naší měli sad, brambory…). Pro mě to teda neni. Radši dům se zahrádkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.22 18:43

My mame skoro vsechno dum, chalupu, karavan, pozemky. Byt jsme meli k tomu taky a prodali jsme. Byl nas prvni spolecny, zarizeny na miru a vymazleny uplne vsim. Doted mi je to lito. Uz je to 3 roky…
Nesnasim mit vice domovu a presouvat se mezi nimi. I kdyz jsem si vsude poridila oblibene veci vicx, tak vzdy mi neco chybi…nesnasim vse pri odchodu pouklizet(je to misto 1×, uklid 3×).
Ani jeden z nas se nechce dohadovat s najemniky, ani by nam nebylo prijemne, aby s nasim majetkem nekdo manipuloval. Takze jsme zvolili prodej…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max