Mám napsat mail realitní kanceláři s žádostí o prodloužení nájmu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.6.25 14:39

Prodloužení nájmu

Dobrý den, asi s hloupou otázkou, ovšem nemám nikoho s kým bych si o tom mohla promluvit. Jedná se o můj zcela první nájem. Smlouva mi končí 31.7.2025. Ovšem ve smlouvě mám napsáno, budu citovat:

Doba nájmu

1. Nájem bytu se sjednává na dobu určitou, a to od 1.8.2024 do 31.7.2025.

2. Po skončení nájmu je nájemce povinen byt vyklidit a vyklizený odevzdat pronajímateli nejpozději ke dni ukončení nájmu. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání.

3. Smluvní strany se dohodly, že tato smlouva se automaticky obnovuje za stejných podmínek o 1 rok, vždy s platností od 1.8. daného roku, pokud se obě strany nedohodnou formou písemného dodatku k této smlouvě jinak nebo pokud si obě strany ve lhůtě dvou měsíců před skončením nájemního vztahu podle této smlouvy úmysl nájemní vztah neprodloužit. Za sdělení tohoto úmyslu se považuje i odeslání doporučeného dopisu na adresu bytu, který je předmětem nájmu dle této smlouvy.

Je 2.6.2025 a dopis mi neprisel.

Mám tedy napsat mail realitní kanceláři s žádostí o prodloužení nájmu či nikoliv?

Moc dekuji za Vase rady a odpovedi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
2.6.25 14:40

Ano, kontaktuj majitele bytu a dohodni se na pokračování smlouvy ať víš, na čem jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.25 14:43

Zavolala bych majiteli, pripadne mu i poslala mail (at to mas pisemne), ze mas o najem nadale zajem a prodluzujete podle smlouvy o dalsi rok bez dodatku. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
10819
2.6.25 15:48
@Anonymní píše: Více

Podle toho zneni mas prodlouzeno automaticky. To by musel projit dopis do konce kvetna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.25 15:51

My taky pronajímáme, máme to vždy na dobu určitou jeden rok (pro případ, že by byl problémový nájemník) a vždy tak rok za rokem prodlužujeme zase na další rok.
Je to tak lepší, minimálně bych se informovala.

• Citovat
  • Upravit
5072
2.6.25 16:51

Pravdu má @Tarena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
2.6.25 18:12

Máš tam prolongaci. Pokračovala bych v nájmu tak jak bylo ujednáno :) Nikomu nic nemusíš psát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24592
3.6.25 07:19

Nemusíš nic žádat, máš prodloužení automaticky. Do dvou měsíců před skončením doby určité (čili do 31.5.) ani jedna strana neprodloužení nežádala, nájem pokračuje dál za stejných podmínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24592
3.6.25 07:20
@Janli píše: Více

Vždyť to má automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
3.6.25 08:20
@lucad77 píše: Více

Ano, má. Ale co když se ten dopis někde zatoulal a majitel má jiný plány, nebo si to nepřevzala v datovce …… Zrovna u tak zásadní věci jako nájem se vyplatí komunikovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
5.6.25 13:58
@Janli píše: Více

Nic se nezatoulalo, nebuď paranoidní. Má to automaticky prodloužený zase na další rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný