Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ano, kontaktuj majitele bytu a dohodni se na pokračování smlouvy ať víš, na čem jsi.
Zavolala bych majiteli, pripadne mu i poslala mail (at to mas pisemne), ze mas o najem nadale zajem a prodluzujete podle smlouvy o dalsi rok bez dodatku. ![]()
@Anonymní píše: Více
Podle toho zneni mas prodlouzeno automaticky. To by musel projit dopis do konce kvetna.
My taky pronajímáme, máme to vždy na dobu určitou jeden rok (pro případ, že by byl problémový nájemník) a vždy tak rok za rokem prodlužujeme zase na další rok.
Je to tak lepší, minimálně bych se informovala.
Máš tam prolongaci. Pokračovala bych v nájmu tak jak bylo ujednáno
Nikomu nic nemusíš psát.
Nemusíš nic žádat, máš prodloužení automaticky. Do dvou měsíců před skončením doby určité (čili do 31.5.) ani jedna strana neprodloužení nežádala, nájem pokračuje dál za stejných podmínek.
@lucad77 píše: Více
Ano, má. Ale co když se ten dopis někde zatoulal a majitel má jiný plány, nebo si to nepřevzala v datovce …… Zrovna u tak zásadní věci jako nájem se vyplatí komunikovat..
@Janli píše: Více
Nic se nezatoulalo, nebuď paranoidní. Má to automaticky prodloužený zase na další rok.
Dobrý den, asi s hloupou otázkou, ovšem nemám nikoho s kým bych si o tom mohla promluvit. Jedná se o můj zcela první nájem. Smlouva mi končí 31.7.2025. Ovšem ve smlouvě mám napsáno, budu citovat:
Doba nájmu
1. Nájem bytu se sjednává na dobu určitou, a to od 1.8.2024 do 31.7.2025.
2. Po skončení nájmu je nájemce povinen byt vyklidit a vyklizený odevzdat pronajímateli nejpozději ke dni ukončení nájmu. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání.
3. Smluvní strany se dohodly, že tato smlouva se automaticky obnovuje za stejných podmínek o 1 rok, vždy s platností od 1.8. daného roku, pokud se obě strany nedohodnou formou písemného dodatku k této smlouvě jinak nebo pokud si obě strany ve lhůtě dvou měsíců před skončením nájemního vztahu podle této smlouvy úmysl nájemní vztah neprodloužit. Za sdělení tohoto úmyslu se považuje i odeslání doporučeného dopisu na adresu bytu, který je předmětem nájmu dle této smlouvy.
Je 2.6.2025 a dopis mi neprisel.
Mám tedy napsat mail realitní kanceláři s žádostí o prodloužení nájmu či nikoliv?
Moc dekuji za Vase rady a odpovedi.