Proplácení dovolené a a na děti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Proplácení dovolené a sleva na děti
Od 8.5 jsem PN.
Zustatek dovolené 17 dnu.
Chci se zeptat, co to vlastne je proplacení? Za jeden dovolené mám cca 1000kč, to znamená, že mi zaměstnavatel proplatí cca 17tisíc, nebo jak to chápat?
A všimla jsem si, že jsem měla jeden měsíc 17,5 dnu a pak další ve výplatní pásce pouze 17dnů.
To se nějak krátí?
Na matěřskou bych měla nastoupit asi v pulce listopadu.
Druhá otázka: jak je to se slevou na dani na děti? Vím, že se měla zvyšovat, myslím od července. To se automaticky pak vrátí od ledna, nebo si o to manžel musí požádát?
Děkuji moc:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@adam75 ok..děkuji.spíš se mi jedná o tu sumu…dá se to někde nějak vypočítat když vím, jaký mám hrubý příjem? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katuska84 jako tu dovolenou? Máš na pásce hodinový průměr na náhrady, tak z toho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odpovím na první otázku. Dovolená se proplácí jen při konci pracovního poměru. Pokud ti pracovní poměr trvá, můžeš si dovolenou normálně čerpat s náhradou mzdy, a to po mateřské, když teď jsi v PN. Zaměstnavatel ti musí vyhovět, pokud žádáš v návaznosti na MD. A dovolená se krátí až po zmeškání 100 pracovních dnů (směn) - o 1/12 a pak za každých dalších 21 zmeškaných prac. dnů vždy o 1/12. A 100 dnů jsi od 8.5. nezmeškala, takže zatím se ti nic krátit nemělo, pokud jsi nebyla třeba v PN i před květnem.
Pokud nastupuješ v listopadu na PPM a trvá ti pracovní poměr i příští rok, budeš mít po mateřské nárok i na celou roční dovolenou za 2018. Pokud by sis ji nevybrala ihned po mateřské, krátila by se o dobu na RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katuska84 Zůstatek dovolené do konce roku? A kdy nastupuješ na mateřskou? A trvá pracovní poměr? Tam se ti může nasbírat ještě něco.
Sleva na dani se dopočítá v tom lednu. Jen jestli budeš doma, tak si pohlídej, aby ti to v práci udělali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A k té druhé otázce. Pokud manželovi provádí v práci roční zúčtování daní (požádá o to), tak tu vyšší slevu účetní uplatní v rámci toho zúčtování. Druhou možností je podat daňové přiznání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Pn jsem nebyla nikdy..jenom jsem měla očr..
trochu to nechápu.
za rok mám nárok na 25dnu dovolené..když končím materskou v napr. dubnu, tak mi budou proplácet 25+17dnu dovolené? Nebo špatně chápu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S dovolením se vetru s dotazem, otěhotněla jsem a skončila jsem na neschopence. Pak jsem nastoupila na mateřskou a teď nastupuju do nové práce, v té původní jsem dala výpověď a zůstalo mi 16.5 dne dovolené, které mi proplatí. Tak mě zajímá z čeho to budou vypočítávat? Z nemocenské nebo z výdělku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katuska84 Píšeš, že od 8.5. jsi v PN, takže to se ti počítá do zmeškaných prac. dnů + očr v roce 2017 taky. Po 100 a více zmeškaných dnech se ti dovolená bude krátit. A předpokládám teda, že nějakou dovolenou sis už vybrala, když tam máš zbývající nárok na 17 nebo 17,5 dne. Po skončení mateřské v tom dubnu si požádáš o čerpání zbývající dovolené 2017 (těch 17 dnů pokrácených za dobu nepřítomnosti) + celou dovolenou 2018 a dostaneš za ni náhradu mzdy. Až po skončení řádné dovolené nastoupíš na rodičovskou dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gabča 36 Budou to počítat z pravděpodobného výdělku.
@katuska84 Není zač.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit