Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat maminek větších miminek, jaké mají spinkání? S manželem jsme se přestěhovali do baráku po jeho mamince. Stěhovali jsme se na rychlo když jsem byla v 8. měsíci a maminka si nestihla všechny místnosti vyklidit. Takže máme jednu velkou mistnost rozdělenou velkou skříní s prostorem na průchod. Jedna část je obývák a druhá je ložnice. Hned vedle obýváku je i kuchyň.. Když malého 3m uspím v ložnici, musíme být potichu protože stačí málo a vzbudí se. A popravdě si nedokážu představit, až bude větší a bude ve spánku víc vnímat hluk, tak tu budeme muset chodit asi po špičkách a nic nedělat? 🤷♀️ Jaký na to máte názor vy?
Můžeš jen doufat, že bude jak moje dcera, která i v téměř 5 letech spí jako dudek a můžu klidně vysávat a nic jí nevzbudí. Jaký na to můžu mít názor? No já bych to takhle nechtěla ani omylem.
Jedna příbuzná to takhle měla do tří let dítěte a mohli si vybrat - buď budou večer superpotichu, nebo bude dítě koukat na telku s nimi. No, koukalo s nimi, chodilo spát o půlnoci a vstávalo v deset. Pak se přestěhovali a dítě mělo problém se přeorientovat na normální režim, tj nečučet večer na televizi, chodit spát normálně a ráno vstávat do školky. Za mě ne, přestěhovala bych se hned.
@Evi.2309 Jiné místnosti tam nejsou? Jestli to takhle budete mít pořád, tak si dítě na hluk zvykne. Možná je chyba, že chodíte pomalu po špičkách, a je naučený na ticho ![]()
Když byla dcera malá a spala, tak prostě spala a nevzbudilo jí nic. Klidně jsem mohla mít puštěnou tv, vysávat, prostě normálně fungovat.
@arinecka my jsme ze začátku potichu nebyvali, jenže jeho už od narození vzbudilo opravdu všechno a pak plakal, byl protivný a nevyspalý, takže na další spánek nešel ani uspat.
Tak snad to tak nebudete mít dalších 100 let a co nejdřív to změníte, ne? Zvlast když tohle provizoroum, jak píšeš, bylo jen narychlo.
Měli jsme 2 děti v bytě 1kk, půdorys pokoje do tvaru písmene L. Bylo to super
Děti se s věkem naučily nebudit se kvůli každému prdnutí, tichému hovoru nebo běžným zvukům domácnosti („za rohem“ jsme klidně koukali potichu na TV nebo si povídali). A zároveň jsme nemuseli řešit chůvičky nebo kontrolu dětí, měli jsme je prostě pořád na očích. Klidně bych se do té doby vrátila ![]()
Jestli je to jen dočasně, kupte nějakou pojizdnou postýlku, a až ji uspis, převezeš ji do kuchyně, pokud bude potrebovat klid. A budete mít časem ještě nějakou další místnost?
@Ahep to by bylo fajn, jenže momentálně nemáme kam, je tu už jen jedna místnost kde má manželova mamka všechny věci a nevypadá to, že by si je někdy chtěla odvést…
U nás se ten spánek zhoršoval, pěkně spala cca do 6 měsíců a pak to bylo čím dál horší. Já bych mamince pomohla vyklidit aspoň jednu další místnost a udělala tam ložnici nebo dětský pokoj. Nebo hold v době spánku nebudete v obýváku nic dělat, případně sedět potichu…
@smile_xxx ano mluvili, říkala že oni to takhle taky měli. Před tím jsme s manželem bydleli v bytovce s velmi hlučnými sousedy nad námi.
Jinak pokud mate RD, přes den ji uspavej v kočárku a nechej spát venku, taky to tak dělám, mladší syn ma hrozne lehke spaní a nesmím ani přijmout hovor, když spi
takhle mohu normálně doma fungovat.
Na starším bych přitom mohla dříví štípat a bylo by mu to jedno. Když spal, bez probuzení jsem ho vždy svlékla z pyzamka, prebalila, oblékla do denního… nalozila do kocarku…
proste neprobuditelnej a i teď je to problém, když má vstavat ![]()