Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. obracím se na vás o radu.
Malá měla v 10m salmonelu a rotaviry, v krvi měla zjištěnou zvýšenou hodnotu jaterních testů. V nemocnici mi lékařka mi kladla na srdce testy po čase opakovat. Naše pediatra mi to už 2× rozmluvila s tím, že měla zvýšenou jen jednu hodnotu a to o málo (bohužel nevím nic bližšího - zprávu jsem si neokopírovala) a že takové zvýšení může nastat i při běžné viróze. Já si pořád nejsem jistá, co je správně. Kamarádka chtěla malé vzít krev z loketní jamky a rozbor udělat „na černo“ v labině, kde pracuje, bohužel se nepovedlo. Poprvé jsem ručku neudržela
, podruhé se nepovedlo napíchnout žílu. Dál jsme ji netrápily. Kamarádka běžně krev odebírá, ale dospělým. Malé ty žíly moc nebyly vidět.
Po zhojení mám tyto možnosti:
Jak to vidíte? Dík
.
Dodávám, že kamarádka hledala žíly poctivě i palpačně, ale malá je má dost hluboko, na hřbetu ručičky vůbec nic.
Na testech bych trvala a změnila dětského dr, i za cenu dojíždění. Kvůli žilám které jsou křehké bych malou už netrápila sestřičkou která nemá zkušenosti s odběry dětí, přeci jen je to specifické a žíly mají slabé a těžko se hledají. Svěřila bych ji na jiné pracoviště ![]()
Malý berou krev pravidelně, nejdřív z hlavičky, teď naposledy v roce z vršku zápěstí - dlaň se ohne dolů.. Dělám to já s doktorkou - já malou držím na klíně a držím ruku, ona drží ruku za zápěstí a když se trefí, tak já ruku mačkám.. Já bych malou napospas nikomu nenechala.. Promluv důrazněji s doktorkou..
@gabriela82 Malou jsem měla na klíně, tak snad jsem ji napospas taky nenechala
? Snažím se najít nejvhodnější řešení
.
Osobně bych neměla srdce trápit malé dítě opakovanými odběry. Na regeneraci jater spolehlivě funguje ostropestřecová kaše, mám to odzkoušené.
@jajul já to nemyslela zrovna na tebe
Někde to tak praktikujou - mámu pošlou pryč.. No já nevím, ale domluv se s doktorkou, i když je to vesnická ordinace, určitě už dětem krev odebírali
a jestli ne, tak si nech napsat doporučení na tu dětskou kliniku.. Pokud nemáš z toho, že ti to dvakrát rozmluvila dobrý pocit, tak se nedej odbýt.. A když odmítne (což asi nesmí) tak jí obejdi.. Evidentně tě to trápí a nechceš to nechat být..
Tvoje doktorka má výsledky, usoudila, že odběr třeba není, tak proč malou zatěžovat zbytečným odběrem.
Pokud doktorce nevěříš, tak ji vyměň ![]()
Rady z emimina ti moc k ničemu nebudou, nikdo tvoji malou neviděl a i kdyby to hodnotil doktor, tak to na dálku a bez výsledků udělá těžko.
A ještě. Když dcerku potrápíš odběrem u kamarádky, tak co s tím výsledkem potom uděláš?
I když to bude mírně zvýšené, tak to nemusí nic znamenat, hlavně když dcerka žádné jiné problémy nemá.
Ty výsledky pak zaneseš svojí doktorce? ![]()
@Baba Tak v případě, že by výsledky zvýšené byly, bych asi uvažovala o změně lékaře. Nemyslím si, že by mírně zvýšené jaterní testy byly ok. Problémy se dlouho nemusí projevit a pak už může být pozdě.
@jajul píše:
@Baba Tak v případě, že by výsledky zvýšené byly, bych asi uvažovala o změně lékaře. Nemyslím si, že by mírně zvýšené jaterní testy byly ok. Problémy se dlouho nemusí projevit a pak už může být pozdě.
A o kolik by musely být zvýšené? A jiné hodnoty nabrat nenecháš? Podle jednoho izolovaného faktoru toho moc nepoznáš.
Tvoje doktorka má pravdu, zvýšené jaterky jsou z kdečeho, třeba kojené děti je mají zvýšené často. A když budou mírně zvýšené, tak se s tím stejně nic dělat nebude ![]()
Ahoj,
pokud by jaterní testy zvýšené byly, tak bych obavu prostě měla a opakování bych žádala (no a zvlášť pokud by mi to ještě dříve tvrdili v nemocnici). Pokud by obvodní pediatr takhle kličkoval, tak bych bez výčitek volila variantu 4 a zkusila bych právě tu lékařku, která opakování doporučila.