Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky zdravím. Chtěla bych se zeptat, jaký jste měli průběh u neštovic. Měli jste teploty, jak dlouho? Náš starší (3,5r) ted prodělává neštovice. V neděli odpo mel 3pupinky, za hodinu další 2. Za noc se moc neosypal, spis pak trochu pres den. Nemáme jich moc, par velkých pupenu a pak vice menších flicku, pupinku. Jedna se mi spise o teploty. Prodelali jsme febrilky v 1 roce, tak se bojim. musime srazet uz pri 38 a nad 38,5 diazepam..Včera (úterý) navečer teplota 39,srazeno nurofenem +diazepam, ráno 38 tak jen nurofen a ted odpo zase 39. Tak zase nurofen a diazepam. Přijde mi, ze už mu moc pupinky nepribyvaji. Jak dlouho můžou teploty trvat? mame cekat i vyssi teploty? Ještě máme doma 4mes prcka, tak se bojím i o nej
Ono je to dost individuální, moje děti neměly u neštovic teplotu téměř vůbec (možná trochu zvýšenou), srážet jsme nemuseli
Striktně odmítaly jakékoli mazání, takže u nás celá „léčba“ proběhla tak, že jsem je každý večer krátce okoupala ve slabém roztoku hypermanganu a dala jim na noc Fenistil.
Držím palce, ať už horečky spadnou ![]()
@chaarleene u nás je mazání v pohodě. neskrabe se, když ho to svědí, tak přijde a namazeme. Jen nevím ty teploty, jak dlouho mám vyčkávat
@geejitka 4 letý syn prodělal neštovice před 14 dny. Pupínků celkově moc neměl, zvýšenou teplotu měl den předtím než se objevily první pupínky, druhý den horečka kolem 39 a další den už bez teplot. Snášel to celkem v pohodě. V pondělí se mi osypal roční chlapeček, který měl sem neštovice objevila teplotu neměl, včera měl večer lehce zvýšenou a dneska bez teploty nebo kolem 37. Snáší to naprosto v pohodě, akorát je spavější a uplakanější.
@tezi moc díky, tak třeba se to už zlomí a taky prestaneme teplotovat. někde jsem cetla, ze je nejhorší 3-5 den, tak jsem myslela, jestli to je skutecne tak.ale co dite, to asi jina zkusenost…
To se asi opravdu nedá říct-je to „kus od kusu“…
Dcera měla dva dny lehce nad 38°C a osypaná celkově tak cca 60 pupenů.
Chápu, že tě děsí strach z prodělaných febrilních křečí, ale ty už se opakovat nemusí. Zkus být v klidu, prcek hlavně ať hodně pije. Je fajn, že nejsou tropy ![]()
Zítra už bude lépe.