První rok na VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Swami Harashimi K tomu jídlu, zkus se poptat starších spolužáků, kam chodí, nebo, jestli ti nevadí vařit, tak si vař. Já už poslední roky do menzy nechodím, třeba proto, že tam jídlo začíná na šedesáti korunách (za špagety s kečupem nebo čočku), polévka se platí zvlášť, a na to, že to má být dotovaná cena, to není zrovna něco, na čem by člověk ušetřil. V okolí naší školy jsou podniky, kde se najím za levněji nebo za stejné peníze, ale daleko lépe. Nebo si chystat ty krabičky, no. U nás všude po barácích jsou různě mikrovlnky a rychlovarky dostupné i studentům.
Tím chci jenom říct, že chodit do menzy nemusí být nejlevnější (ani nejchutnější) volba. Ale jestli se nepletu, tak se menzy od sebe liší, tak třeba budeš mít po ruce nějakou lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vaření/menzy/svačinky - zjistila jsem, že hlavní žrout peněz, a člověk pak neví, kam ty prachy letí, jsou takové ty „jéé, u toho pekaře to tak voní, koupím si koblihu a kávičku“… no, a to je 40 kč jen to hvízdne, deset takových svačin a pětistovka v trapu.
Doporučuju nosit s sebou sváču, pokud nebudeš chodit do menzy, tak oběd v krabičce, v zimě termosku s čajem/kávou, a pro případy krize müsli tyčinky nebo čokoládu. Ne vždy je po cestě albert nebo podobný obchod, kde se dá koupit za rozumný peníz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už je to nějaký ten pátek, ale mi se přes ISIC přihlašovali na počítače a chodilo se na něj pak i do knihovny a časem snad úplně nahradil původní průkazku fakulty. Plus samozřejmě různé slevy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azallea píše:
Vaření/menzy/svačinky - zjistila jsem, že hlavní žrout peněz, a člověk pak neví, kam ty prachy letí, jsou takové ty „jéé, u toho pekaře to tak voní, koupím si koblihu a kávičku“… no, a to je 40 kč jen to hvízdne, deset takových svačin a pětistovka v trapu.
Doporučuju nosit s sebou sváču, pokud nebudeš chodit do menzy, tak oběd v krabičce, v zimě termosku s čajem/kávou, a pro případy krize müsli tyčinky nebo čokoládu. Ne vždy je po cestě albert nebo podobný obchod, kde se dá koupit za rozumný peníz.
Jo, zdá se to jako drobnost, ale pak se člověku ty peníze rozkutálí, ani neví jak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Páni, vy jste se rozepsaly ![]()
Tak já to vezmu rychlovkou:
Při kupování učebnic a tak se rozhodně unáhlovat nebudu, už teď jsem se tam bavila s několika lidmi, že budou prodávat, tak na ně mám už kontakt. A se zařízením kartiček do knihoven počítám – dělala jsem to tak i na střední. Půjčit učebnici, naskenovat a vrátit ![]()
In-Kartu nemám.
Ze zapisování předmětů a přednášek a já nevím, čeho všeho, mám hrůzu
Bylo by fajn, kdyby to šlo škrtat i u nás ![]()
Menzy, svačiny – ty budu mít na 80 % svoje. Jednak kvůli „dietě“ (jsem diabetik) a jednak kvůli ceně. I na gymplu jsem ke konci už nechodila do jídelny. Cena 25,– za jídlo byla skvělá, ale bohužel to na té kvalitě bylo občas znát, no.
A jinak není tajné, co přesně budu studovat, když jsem anonym - pedagogická fakulta, němčina-občanka ![]()
A jinak všem moc děkuju za postřehy a rady. I zdánlivá „blbost“ s kupováním koblih a kafe mi pomůže
Ještě před pár měsíci mě zatočili na Václaváku a já nevěděla, kde je dole a kde nahoře ![]()
- Citovat
- Upravit
Jo, já tušila, že jsem se chtěla ještě na něco zeptat ![]()
Jak je to tam (kdekoliv, to bude asi všude podobné) s připojením k internetu? Závislák nejsem
, ale předpoládám, že se tam připojení bude hodit. Bývá tam dobrá wifi? Nebo radši data do mobilu? Teď mám data zablokovaná, věčně jsem na to zapomínala a mimo dosah wifi mi to bez upozornění žralo peníze
, tak jestli s tím něco dělat…
- Citovat
- Upravit
Tak to je jiná fakulta, než já, takže k ní konkrétní detaily neporadím.
Wifi - snad asi ve všech budovách UK i jiných univerzit (minimálně ČVUT nebo VŠCHT) všude funguje celkem dobrá wifi síť eduroam, kam se budeš moct přihlašovat, až budeš student a budeš mít svůj nick (číslo studentské kartičky) a heslo. Já se na ni přihlašuju z notebooku, jak je to s telefonem, nevím, internet v telefonu vůbec nepoužívám.
Občas se lidem nedaří se tam přihlásit a blbne jim to, ale mě to tedy nikdy problémy nedělalo a kromě toho bývají vždycky na fakultách centra, kde případně různé problémy s připojením umí řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka Super, děkuju, tak já s daty ještě počkám
Já právě používám internet jen přes mobil, doma mám normální stolní pc, notebook nebyl zatím potřeba. Ale na tu VŠ je v plánu, jen se furt nemůžu rozhoupat nějaký vybrat ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak já bych bez notebooku asi nevystudovala, psala jsem si na něm všechny poznámky na přednáškách, chystala studijní materiály, spousta prací je potřeba dělat doma na PC, o bakalářce a diplomce nemluvě. Ale je to individuální, mám spoustu spolužáků, kteří si spíš psali klasicky do sešitů a z toho se učili.
Doporučuju nějaký lehčí (jestli si na něm budeš zapisovat, tak ho budeš pořád tahat z učebny do učebny a domů), nárazům odolný a s dlouhou výdrží baterky (nevím, jak u vás, u nás jsou dostupné zásuvky u stolů tak ve 20 % poslucháren) a na kterém se ti bude dobře psát (takže zase ne úplně mini, na těch se píše blbě).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já odpovím akorát na ten ISIC, za mě je super, ty slevy jsou nejen v obchodech, ale také při vstupech - třeba bazén, vstupy na hrady, zámky apod. Není to špatné, ségra studovala také na UK v Praze a měla tu jejich (asi), ale i ISIC a chvilinku ho používala i po studiu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kaja00 Mně přijde, že dost často jsou ty slevy na vstupy i jenom pro studenta, ani nemusí mít ISIC. Ale asi se vyplatí si to zjistit, jestli by to dotyčný využil, nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka no někde jo, ale někdy právě potřebují i ten isic, že nevěří nebo prostě bez něj to jako studentský vstup nevydají, např. v bazéně se mi to stalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Páni, vy jste se rozepsaly
Tak já to vezmu rychlovkou:
Při kupování učebnic a tak se rozhodně unáhlovat nebudu, už teď jsem se tam bavila s několika lidmi, že budou prodávat, tak na ně mám už kontakt. A se zařízením kartiček do knihoven počítám – dělala jsem to tak i na střední. Půjčit učebnici, naskenovat a vrátit
In-Kartu nemám.
Ze zapisování předmětů a přednášek a já nevím, čeho všeho, mám hrůzuBylo by fajn, kdyby to šlo škrtat i u nás
Menzy, svačiny – ty budu mít na 80 % svoje. Jednak kvůli „dietě“ (jsem diabetik) a jednak kvůli ceně. I na gymplu jsem ke konci už nechodila do jídelny. Cena 25,– za jídlo byla skvělá, ale bohužel to na té kvalitě bylo občas znát, no.
A jinak není tajné, co přesně budu studovat, když jsem anonym - pedagogická fakulta, němčina-občankaA jinak všem moc děkuju za postřehy a rady. I zdánlivá „blbost“ s kupováním koblih a kafe mi pomůže
Ještě před pár měsíci mě zatočili na Václaváku a já nevěděla, kde je dole a kde nahoře
Jééé, germanistka
Taky jsem vystudovala němčinu, ne teda na PedF UK, ale vítej v oboru ![]()
Nevím, jak to bude mít pedagogická, ale my měli na FF KILOMETROVE seznamy četby. Dělaly se zkoušky a testy z četby, a my měli třeba seznam 50 knih za semestr. Až takový seznam dostaneš, pokud to teda budeš mít, tak doporučuju nenechat se hlavně ukolébat tím, že do prosince času dost. Houby, velebnosti. IHNED začít a hned si najdi v knihovně Kindlers Literatur Lexikon, kde jsou rozbory a seznam sekundární literatury. I když všecko přečteš, tak například mně stačilo 5 milostných sbírek poezie, a už jsem nevěděla, kdo co napsal, bylo to pro mě všecko miluje ji, nemiluje ji… Taky byl velký problém s dostupností knih v knihovně, ale to jsme se pak domluvily s kamarádkama a jedna půjčila to, druhá ono, a pak jsme si to půjčily mezi sebou.
Jinak germanistika je supr obor, tak ti přeju, ať se ti tam líbí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azallea Děkuju. Seznam ještě žádný nemám, ještě nemám ani sestavený rozvrh. Ale čím víc se to blíží, tím víc šílím
Nojo, ale přes rok a půl jsem si za tím šla, tak se přeci nezhroutím ještě před začátkem ![]()
- Citovat
- Upravit