První rok na VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj, zatím ti odpovím k bodu 1 - já jsem si v prváku koupila tu verzi ISIC, ale zpětně si říkám, že jsem se na to měla vykašlat, použila jsem to opravdu jen párkrát na nějakou tu slevu (třeba v knihkupectví v Academii), ale slevu má dneska člověk na každou třetí kartičku. Takže za mě se to nevyplatí a stačí ti obyčejný studentský průkaz. Ten stačí do menzy, do knihovny, časem na nahrání kódu otevírání dveří škole a tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ISIC je mezinárodní karta, a jako doklad ji využiješ v zahraničí, případně různé slevy jsou v obchodech - na dveřích mají logo ISIC. Já jsem ji měla a v zahraničí jsem ji používala často, tam zas neznali českou studentskou kartu.
Pokud jezdíš Kralupy - Pha, tak si kup pásmo 3 k lítačce, to máš nejjednodušší. Na webu PID bude i zlevněné studentské jízdné, ovšem po předložení studentského průkazu - to si najdi u nich na webu, z hlavy to nevím, už nejsem studentka
ČD sice mají taky nějaké studentské ceny, ale to platí jen pro vlaky. Pokud budeš mít pásmo 3,tak můžeš jezdit jakýmikoli spoji jakkoli v rámci těch tří pásem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka Děkuju, tak nějak jsem v to doufala
Jinak do knihkupectví budu chodit asi hlavně do Neoluxoru - mamka je v Knižním klubu a tam jsou taky slevy i na učebnice ![]()
- Citovat
- Upravit
@Azallea Tak já se do zahraničí zase až tak nedostanu… Možná pak v rámci VŠ, ale to asi stačí tu ISIC kartu zařídit až před tím, ne?
A tu lítačku mi radí všichni, že je to nejjednodušší a nejlevnější ![]()
- Citovat
- Upravit
@Saatine píše:
U nás se isicem otevírají učebny např.
Nabíjí se na ni prachy na kopírku a občas to hodí, když člověk něco zasklí. Půjčují se na ni knihy v knihovně, v jídelně jsou na ní také peníze.
U nás (taky UK) se právě na tohle všechno používá studentský průkaz, který je akorát bez té placené licence ISIC.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, anonymní, a když už jsi u toho šetření, tak doporučuju se moc neunáhlouvat s nakupováním knížek a učebnic, obzvlášť nových. Já jsem si za celé své 5 leté studium koupila nové dvě knížky, ale to jen proto, že jsem si je chtěla nechat nastálo, jinak skripta z druhé ruky, ale na většinu předmětů u nás stejně nic kloudného nebylo, takže buď vlastní zápisy z přednášek, materiály od přednášejících nebo všelijaké materiály, co kolovaly mezi studenty. A pořád taky určitě existuje fakultní knihovna. Když člověk nechce, nemusí za knížky utratit majlant…
Jestli chceš, můžeš mi do SZ napsat, na jakou jdeš fakultu, třeba je to ta stejná, jako moje, a mohla bych ti napsat ještě nějaké další tipy (já ti SZ poslat nemůžu, když jsi anonymní).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jestli si budeš zařizovat lítačku (což se asi hodí, já nevím, papírové kupóny už jsem neměla roky), tak hlavně včas, stojí to 50 korun, expresní 200, což je o dost víc. Dá se to zařídit přes internet a pošlou ti ji poštou (to snadno vygůglíš).
Nejvýhodnější je pětiměsíční (1 200 Kč) nebo desetiměsíční (2 400 Kč), ale jak se k tomu přikupují ty zóny, tomu nerozumím. Případně, z těch Kralup budeš jezdit vlakem, ne? Tak by se možná vyplatilo mít jenom pražský tarif a pak koupenou traťovou jízdenku na trasu Kralupy-Praha, Sedlec (tam začíná platit ta pražská). Předpokládám, že trvalé bydliště tam asi mít nebudeš, takže ta studentská nebude.
Ale teď nevím, co by vycházelo levněji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka Jo, to je dobrý tip, souhlasím s tebou - hlavně se běž co nejdřív registrovat do knihovny, zakladatelko. Pokud jsi na filologickém oboru, kde se čte hodně i primární literatura (romány, knihy, poezie…), doporučuju zřídit si i průkazku do Městské knihovny Praha -60kč/rok je zcela lidová cena
, a mají tam i nějaké odborné knihy. Jestli vás bude na oboru 100 a budete muset všichni přečíst knihu, která je v knihovně UK v 5 výtiscích, oceníš ostatní knihovny.
A velmi doporučuju chodit zezačátku na všechny přednášky. Jak píše klamonožka, na spoustu věcí skripta nejsou, případně chtějí prof slyšet přesně to, co říkali, a to v knihovně neseženeš. Časem uvidíš, které přednášky jsou k něčemu a které ne, ale zezačátku bych doporučovala chodit všude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Časem si zvyknete a dobře se tu zorientujete v tom, co je pro vás nejlevnější a kde nakupovat a jak jezdit, případně je možnost být na koleji, což se vám, k malé vzdálenosti Kralup u Prahy zatím nechce, ale pokud se budete zdržovat až do večerních hodin ve studovně, budete se chtít učit společně se spolužáky ap., má to své výhody. Podívejte se též na net (i fb) a zapátrejte po diskuzích a skupinách zaměřených na váš obor, dost vám to pomůže.
Nevím, na jaké jste fakultě, ale většinou má každá internetový bazar učebnic, kde seženete požadovaná skripta za hubičku. Snad existuje i kamenný antikvariát učebnic, ale já tam měla dost smůlu a nikdy nesehnala, co jsem potřebovala, na rozdíl od netového bazaru fakultního. Fakultní bazary mají i jiné univerzity, pokud by zrovna na té vaší nebyl. Hodně materiálu je i ke stažení na netu, např. na ulozto.cz . Klamoložka má pravdu v tom, že je zbytečné se ukvapovat v nákupu učebnic, to je taková klasická chyba prváků, že chtějí vše koupit v úzkosti, aby vše měli a domnění, že tím si pojistí studijní úspěch, v dalších ročnících už budete chytřejší. ![]()
Co se jídla týče, krom menzy mohu doporučit i nákupy v Holešovické tržnici, tam seženete třeba levnější zeleninu, ale nejen tu. Chce to hodně přemýšlet a počítat, což je otravné. Časem, až si na škole zvyknete a zjistíte, jak to zvládáte, si jistě budete moci dopřát nějakou brigádu. Dobře placená brigáda je třeba průvodcovství (z toho ohledu škoda, že zanikly segwaye v centru, pro mnoho studentů to byla velice lukrativní záležitost, ale existují stále koloběžky a segwaye jsou na periferii nebo se s nimi jezdí průvodcovat do Kutné Hory i s cizinci autobusem). Někdo dělá vkládání zboží do internetových obchodů, zaskakování za sekretářky a recepční v zahraničních firmách - brigád je hodně. Najdete je pak hojně zde http://www.jobs.cz/brigady/?…
Příspěvek upraven 05.09.17 v 11:10
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš rozepsat co vše jsi platila? mě studium stojí propisku, pentelku, sešit a obědy a šalinkartu, svoji studenstkou kartičku jsem ztratila a musela jsem si dělat isic, tak ten jsem platila, jinak pár skript (u nás kolem 90-200 kč), já ani skripta nekupuju, vše máme online nebo se dají půjčit v knihovně…všichni furt píšou jak je studium drahý a já fakt nevím proč…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azallea píše: …případně chtějí prof slyšet přesně to, co říkali, a to v knihovně neseženeš. Časem uvidíš, které přednášky jsou k něčemu a které ne, ale zezačátku bych doporučovala chodit všude.
Přesně, a to nejen na filosofickém oboru.
Přednášející ti sice asi vždycky na začátku vyjmenují nějaké knížky, obzvláště rádi mají obsáhlé anglické bichle, ale nejraději jsou, když člověk ví právě přesně to, co říkali na přednášce. V těch knížkách je stejně obvykle tak třikrát tolik informací, než které jsou potřeba, ale dalších 20 % tam není a musíš je najít zas někde jinde…
A další věc, to nevím, jestli je vychytávka obecně na celé UK, ale u nás jo, že první týden, kdy běží přednášky, lze ještě předměty ze systému škrtat. Takže pokud si zapíšeš volitelný či povinně volitelný předmět a na první přednášce zjistíš, že je to k ničemu, lze si o ještě škrtnout. Ale to už zabíhám fakt někam úplně jinam…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swami Harashimi K tomu jídlu, zkus se poptat starších spolužáků, kam chodí, nebo, jestli ti nevadí vařit, tak si vař. Já už poslední roky do menzy nechodím, třeba proto, že tam jídlo začíná na šedesáti korunách (za špagety s kečupem nebo čočku), polévka se platí zvlášť, a na to, že to má být dotovaná cena, to není zrovna něco, na čem by člověk ušetřil. V okolí naší školy jsou podniky, kde se najím za levněji nebo za stejné peníze, ale daleko lépe. Nebo si chystat ty krabičky, no. U nás všude po barácích jsou různě mikrovlnky a rychlovarky dostupné i studentům.
Tím chci jenom říct, že chodit do menzy nemusí být nejlevnější (ani nejchutnější) volba. Ale jestli se nepletu, tak se menzy od sebe liší, tak třeba budeš mít po ruce nějakou lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vaření/menzy/svačinky - zjistila jsem, že hlavní žrout peněz, a člověk pak neví, kam ty prachy letí, jsou takové ty „jéé, u toho pekaře to tak voní, koupím si koblihu a kávičku“… no, a to je 40 kč jen to hvízdne, deset takových svačin a pětistovka v trapu.
Doporučuju nosit s sebou sváču, pokud nebudeš chodit do menzy, tak oběd v krabičce, v zimě termosku s čajem/kávou, a pro případy krize müsli tyčinky nebo čokoládu. Ne vždy je po cestě albert nebo podobný obchod, kde se dá koupit za rozumný peníz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
pardon za anonymitu, ale budu uvádět pro mě citlivé informace
Od října budu jezdit do Prahy na VŠ (UK) a mám dvě otázky (a časem možná další).
1. ISIC karta - k čemu je, to jsem si přečetla na netu. Ale využiju ji i k něčemu jinému než k těm slevám v různých obchodech? Na jízdné (podrobněji níže)? UK má svůj studentský průkaz, takže jako st. průkaz ji používat nebudu. V menzách nevím, jak to funguje, ale zřejmě bude také potřeba jen ten studentský průkaz.
2. jízdné - budu jezdit denně trasu Kralupy nad Vltavou-Praha + se potřebuju pohybovat po Praze. Jak jezdit co nejlevněji? Lítačka? Něco s ISIC? Nebo mají něco ČD? A hlavně… Na kolik to cca vyjde?
Jsem úplně mimo a hrozně mě děsí, kolik všechno stojí peněz
Tady dvě stovky, tady čtyři, tady pár korun… Jen prvotní zařizování je za mnou a už jsem projezdila a vydala půlku letního výdělku 
PS: zřejmě nebudu odpovídat okamžitě. Jsem v práci, a i když tu dnes není do čeho píchnout, na netu pořád viset nemůžu