Původní česká strašidla

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
756
20.4.22 19:08

Původní česká strašidla

Ahoj.
Tak jsem dnes měla debatu se svojí více než osmdesátiletou babičkou a zjistila jsem, že si vůbec nepamatuju česká strašidla. Zato v těch importovaných (upíři, vlkodlaci, trolové,…) mám přehled, roky četby fantasy se holt neztratí :P. Jaká strašidla si pamatujete vy? A co dělala? Budu ráda i za nějaký tip na literaturu (spíše naučnou než vysloveně pohádky a pověsti).
My daly dohromady:
Vodníci- Topí lidi a schovávají si dušičky (Proč vlastně?)
Bludičky - Lákají lidi do bažin.
Bludné balvany a kořeny.
Polednice a klekánice - Kradou děti. (Proč?)
Hejkalové- Nevím, co dělali.
Bílé paní na zámcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6594
20.4.22 19:25

Čerti, hejkal, ježibaba nebo čarodějnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
20.4.22 19:28

@Salorka A nevíš, co dělali hejkalové? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
20.4.22 19:32

Pohlednice je klasický výmysl matek s babiček… Chodí v poledne a krade zlobivý děti… Hospodyně prostě chtěly mit čas a tak vymyslely polednice a dítě šlo prostě přes oběd spát či si muselo poslucne hrát v koutě jinak přišla polednice a matky měly čas nandat oběd muži najíst se a poklidit.

Napadá mě, polednice, meluzína, hejkal, bezhlavý rytíř, bílá paní, vodník, bludičky, ohnivý psi, standartní čarodějnice, čert, ale i u nás se strašill upírama.

• Citovat
  • Upravit
3795
20.4.22 19:35

Divoženky
Ohnivec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3795
20.4.22 19:40
@Mala.ještěrka píše:

Hejkali tak, že z toho mohl člověk přijít o rozum, a občas někomu skočil na záda, a nechtěl dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.4.22 19:46

Upíři a víra ve vampyrismus je velmi tradiční a velmi středoevropská, stejně tak vlkodlaci.
A z toho co nezmiňuješ ty a nebo Salorka

Ale jinak nejrůznější permoníci, ohniví psové a ohnivá kola, nejrůznější duchové hor - třeba Rýbrcoul, posléze počeštěný na Krakonoše (ve skutečnosti docela děsivej tvor)

Bezhlaví rytíři, osoby zakleté do kamene, duchové dávno zemřelých milých, co se vrací přivoláni touhou opuštěné osoby (viz třeba Svatební košile), nejrůznější zakleté panny,

a dotaz proč nějaké strašidlo dělá nějakou činost není úplně na místě otázka - mýty, pověsti a pohádky sledují jinou logiku, než současné fantasy příběhy.

Stejně tak nemá smysl je určovat českou etnicitou - jsou to archetypy kde najdeš slovanské, germánské ale často i keltské kořeny. Na moderní národnosti archetypy nehrajou.

Všechny možné víly, draci, kouzelní hadi.

Zajímaví jsou taky fexti - nezranitelní nemrtví. Ti jsou dost vázaní právě na střední evropu a víra v ně byla dost reálné během třicetileté války.

A různé divoženky, skalní lidi a podobně - tam zejména hrozí že vymění zdravé novorozeně za svoje postižené.

nebo třeba hodně slovanský skřítek/had hospodáříček

a bude toho ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
20.4.22 19:49

@Ou Ale tak neříkej mi, že se nikdy žádné dítě rodiče nezeptalo, co s ním bude Polednice dělat, když ho ukradne :think:. Je lidské být zvědavý :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
20.4.22 19:52

@Ou A můžu se zeptat, odkud čerpáš informace? Třeba o fextech (skloňuje se to tak?) jsem v životě neslyšela. A že se česká strašidla budou prolínat se strašidly ostatních Slovanů a Středoevropanů, to vím. Ale mě by právě velmi zajímalo, jak se ta lidová víra vzájemně ovlivňovala, jaký vliv odkud přišel, jaké události/přírodní úkazy si lidé dřív vysvětlovali strašidly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.4.22 19:53
@Mala.ještěrka píše:

hejkal je obyvatel lesa který hejkáním děsí lidi, co ho ruší. A když mu někdo začne na hejkání odpovídat, tak ho dožene, skočí mu na záda a roztrhá ho.

Příspěvek upraven 20.04.22 v 20:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3795
20.4.22 19:54

Ještě Štvaní- divoká honba, ale to je spíš místní, na Moravě to třeba neznají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
20.4.22 19:55
@ropucha 02 píše:
Ještě Štvaní- divoká honba, ale to je spíš místní, na Moravě to třeba neznají

A mohu se zeptat odkud jsi? Divokou honbu znám jenom ze Zaklínače :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3795
20.4.22 19:57
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
20.4.22 20:01

@Mala.ještěrka Doporučuji Lexikon ohrožených druhů strašidel od V. Klimtové, jsou tři díly, tuším. Co stránka, to strašidlo, vysvětlení co, proč a jak dělá, obrázek a mapka výskytu :-) Ale přiznávám, spíše pro děti. Ikdyž i já občas ráda prolistuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
20.4.22 20:02
@ropucha 02 píše:
@Mala.ještěrka z Brna :)

A já si do dneška myslela, že Brno je na Moravě :think: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek