Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim poradite, kdo zavinoval nebo daval miminko do nejakeho pytle na spani..mate s tim zkusenosti? spalo vam miminko lepe? poradite nejakej konkretni typ vaku, pytle..spíše mě zajimá takový ten kde je miminko celé - ruce i nohy a zapninani na zip dekuji ![]()
Příspěvek upraven 02.09.22 v 10:22
Dávala sem do spacího pytle..na spánek to vliv nemělo spala dobře i před tím…používala jsem kvůli tomu že nechce spát přikrytá tak aby neprochladla když se k ránu ochladilo
Jako malinkou jsem občas dávala do zavinky. Před pár dny jsem zkusila vak. Z vaku mi ale vyleze
. Takže jenom peřinkou a i ta je většinou na prd. Prostě spí mimo, na ni, vedle. Takže…
uvidíme jak bude dávat velkou peřinu
.
Davala jsem spaci vak az snad do tri let a super. Bylo mu teplo, neodkopal se, zejo. Ted ma perinu a jsem hooodne zvedava na zimu. 🤔
Tak záleží, jak staré máš miminko a jestli potřebuje zavinovat. Mám zkušenost s obojím. Malý mimča jsem zavinovala, spánek se zlepšil. Super byla zavinka - swaddleme - ručičky jsou uvnitř a miminko se nebudí. Až byli větší a nebylo třeba zavinovat, tak spací pytel - protože máš jistotu, že ti přes noc dítě neprochladne, když se odkope - jako že se fakt odkope ![]()
Tak zavinovačka a vak není to stejné, zavinovačka dítě zavine a znehybní, tam jde hlavně o to, aby nemohlo mávat rukama. Pytel je prostě aby se dítě neodkopalo. Moje děti se ale v obojím strašně vztekaly, radši sem dala teplejší pyžamo a nechala jen tak, jak je něco omezilo v pohybu, tak byl rev celou noc.
Myslíš takové to, jak tom ty děti jsou jak v kokonu? Od toho mě zrazovala fyzioterapeutka. Je to špatný pro miminko skrz správný vývoj kyčlí (nohy v tom jsou ve špatné poloze). Plus vyšší riziko SIDS, když ti v tom dítě spí moc hluboce (pro mininko je přirozené se budit)
Do 3 mesicu spal v zavinovacce a teď spí ve spacim pytli, který má na boku zip a na ramenou patentky, bez rukávů. Vliv na spaní netuším, spí porad celou noc (5 mesicu). Dcera v tom pytli spala asi do roku a půl než začala v postýlce blbnout. Od té doby má peřinu. Asi ve 2,5 letech se naučila sama přikryt.
Ja dostala pytel na spaní uz v porodnici jako dárek a syn v tom spal až do 2 let. Ja s tim byla strasne spokojena…byl porad v teple, nemohl se odkopat…obzvlášť v zimě to bylo fajn. Starší jsem v tom nemela a pamatuju si, jak jsem se budila v noci, jestli se neodkopala. To se mi pak se synem nestavalo. Můžu jen doporučit. Jen ještě doporučení, pokud chceš pytel na spaní používat, tak hned od miminka. Ony se deti pak vztekaji, kdyz je do toho das uz starší a nejsou zvyklé…syn se v něm pak naučil i chodit ![]()
@tutulka123 píše:
Do 3 mesicu spal v zavinovacce a teď spí ve spacim pytli, který má na boku zip a na ramenou patentky, bez rukávů….
U nás taky.. cca měsíc a půl zavinovacka, kdy jsem utahovala tělo a nohy nechávala volnejsi. Postupně přechod na spací pytel. Me to pomaha s uspavanim. Mala se budila změnou - tj z teple náruče do studené postýlky. Takhle se její okolí nemeni a da se odložit
@Půáček je to hrozne roztomily, jak je v tech pytlich pochoduji, ze? ![]()