Rada - co s novorozencem

146
30.12.23 18:48

Rada - co s novorozencem

Ahoj holky. Vkládám anonymně protože se stydím. Mám pocit ze selhavam. Mám doma miminko 10 dni ale. Doteď bylo vše fajn ale najednou mám pocit ze nic nefunguje.
Malý měl žloutenku. Hodně spal takže mě v porodnici naučili po kojení kdy udinal dokrmim strikackou přes prst me mléko.
Dělám to tak doteď.
Malého svlecu aby nespal, nakojim a pak obelcu a rychle dokrmim přes prst.
Chci se ale zeptat jak dlouho to tak mohu praktikovat aby to nekazilo kojení.

2. Malý krásne spi. Protože prospívá v noci ho nebudim. Přes den byl vzhůru cca 3 hodky pak hodku krmeni a přebaleni a zas 3 spal. Teď ale nám bdela fáze trvá 2 hodiny nejmíň. Malý cuca prso (zkoušela jsem ho uspat bez dokrmu) a srandu mi bradavky. Když ho dam do postýlky tak křičí, přiložil znovu na prs a jen Dudla a usina … Kolíbam usinam, postylka řev a furt dokola.
Poradíte prosím?
Případně rada uslysim jak jste to měli vy. Jaký byl vás režim a rytmus, jak jste uspavali a co u vás fungovalo.
Dnes jsem nad nim brecela protože mě bradavky už moc bolely a teď mám výčitky ze jsem nedobra a nervnu máma.
Předem moc děkuji.
Nemám proste ještě zkušenosti.
:srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10136
30.12.23 18:57

Nakoj, odpoj ho, ale nedávej ho nikam. Potřebuje cítit tebe a mléko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
30.12.23 19:01

@xsaleen jakoze dělávam to, nechám si ho na hrudi, ale prave mám pocit ze m furt hld. Chvíli kouká a usina a pak Se po mě sape. Hned jak se ale prisaje zase usne a jen drti bradavky. Nekonečný příběh …
Ni na co anonym :D nezvladam

Příspěvek upraven 30.12.23 v 19:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
30.12.23 19:02

Tak rada se nabízí úplně sama: když křičí při položení do postýlky, tak nepokládat do postýlky :D To je úplně v pořádku, že takhle malé mimčo je kontaktní a chce být u maminky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kocicka1987
30.12.23 19:04

@den93 lehněte si spolu, jak odpadne, tak s ním nemanipuluj nebo zkus kočárek a venkovní vzduch. Pokud aspoň trochu přibývá, nemusíš dokrmovat.

• Citovat
  • Upravit
34322
30.12.23 19:04

Lehni si s nim do velke postele, dej mu prso a az usne, tak odpoj a nech ho spat.

Dokrm bych prestala davat a sledovala, jak se bude hlasit o jidlo a pit. Pokud oboje ano, tak uz dokrmovat nemusis.
Hlidej si, aby cural, to znamena ze pije.

Co se tyce bradavek, tak ty zezacatku proste boli. Muzes si nechat zkontrolovat techniku od dobre LP nebo kojici kamaradky.
Dobre jsou i chranice bradavek od Medely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42198
30.12.23 19:09

Kolikrát kojíš v noci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11840
30.12.23 19:11

Syna jsem měla takhle na sobě třeba půl dne…kdybych měla. jen jeho ani by to nevadilo ale mám ještě dceru které jsem se musela taky trochu věnovat..minimálně ji prebalit, uvařit jídlo a nakrmit ji (bylo ji tehdy 16m) takže jsem používala dudlík, bílý šum, ukládala sem ho do postýlky třeba s mojí noční košili…a občas jsem místo kojení dala. lahev s UM (mě mléko z láhve nikdy nechtěl…) Někdy vycucl celou dávku, jindy sotva loknul a usnul…případně jsem ho dala.do šátku třeba hodinu ho měla v šátku a pak opatrně odložila…
Taky sem hodně zavinovala, to mu taky bylo prijemne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
30.12.23 19:18

Bradavky se otuzi, mazej Bepanthenem a co to jde, prsa vetrej. Mimco si nastehuj do postele. A nos v satku pres den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
30.12.23 19:19

V první řadě si vůbec nic nevyčítej. Pro mrňouska jsi ta nejlepší máma na světě, i kdybys dělala něco špatně. Nic neuspěchej, je úplně jedno, jestli budeš kojit, dávat přes prst, nebo jestli přejdeš na UM. Ani jedno není špatně, hlavně, že se malý nají. Teď jste se vrátili z porodnice, je to novorozeňátko, chvíli potrvá, než si najdete nějaký rytmus. Dodnes si pamatuji, jak jsem přivezla dceru z porodnice, manžel šel na noční a já seděla na posteli a brečela jsem s ní, protože jsem absolutně v tu chvíli nevěděla, co s ní. Jestli má hlad, jestli jí něco nebolí, jestli jí není horko nebo zima. Hele, tohle máme za sebou asi všechny. No a za pár dní si to sedlo. Zkus si najít nějaký režim, aby tam byla jakási pravidelnost, kdy se koupe, kdy se dává do postýlky, kdy se jde ven. To se mi moc osvědčilo i do budoucna, děti jsou v podstatě konzervativní a ten zavedený režim jim vyhovuje. V noci bych malého nebudila, buď ráda, že spí, ono se to ještě změní. Holka byla spavec, ani nepamatuji, že bych ji v noci krmila, ta spala jak dudek. S uspáváním je to těžké, budeš muset zjistit, co mu vyhovuje. Hlavně se snaž, aby si nezvykl uspávat nošením na ruce, to by sis na sebe upletla bič. U vnuka se nám osvědčila klasická zavinovačka, potřeboval být „svázaný“, jinak se škubal a budil. A pouštěli jsme na spaní bílý šum, je toho na YouTube spousta. Klidně mu dej dudlík, to taky pomáhá. A dobrá rada - vykašli se na domácnost, když usne, odpočívej. Práce není zajíc, ta neuteče. Hlavně se nestresuj, zvládly jsme to všechny, zvládneš to taky. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11840
30.12.23 19:35

Ještě teda na ty bradavky..taky mě první dny hodně bolely (starší sem nekojila) a Mazala sem krémem z DM přímo na to určeným… jméno už nevím…každopádně zavíral výborně..Mazala jsem vždy po kojení a i v mezičase…cca po měsíci už sem ho pak ani nepotřebovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.12.23 19:42

@den93 Nic si nevyčítej! Známe to každá, ty začátky jsou těžký :srdce:

Kojení tě bolet nemá, takže oslov nejlépe laktační z Mamily, ať se ti podívá na přikládání a dá nějaký rady. Každopádně je normální, že dítě usíná u prsa. Mně tak usíná skoro tříletá doteď. Však se podívej do zoo, jak usínaj mláďata savců - ano, všechny s ceckem v puse :lol: Můžeš zkusit uspat v nosítku a pak vykydnout, že by ti dítě uslo rychleji a nebylo na prsu tak dlouho.

Pokud dítě prospívá, není nejmenší důvod pokračovat s dokrmem. Navíc, když už by se dělal, tak se dělá kalíškem nebo dejme tomu cévkou a na prsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.23 19:48

Pokud máš dost mléka tak bych to prubla bez toho dokrmu a počkala až se uspí sám. :nevim: hodinu, dvě, to je předcí jedno takhle v začátku.

• Citovat
  • Upravit
9148
30.12.23 19:48

@Zmatka ale zkraje to par dni boli, nez si bradavky zvyknou. Kojila jsem tri deti a pokazdy to tak bylo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.12.23 19:54
@Tarjei píše:
@Zmatka ale zkraje to par dni boli, nez si bradavky zvyknou. Kojila jsem tri deti a pokazdy to tak bylo…

Jako měla jsem to tak taky, ale já mám vysloveně syndrom bílé bradavky. Kojila jsem ještě jako těhotná, to bylo něco, a pak taky tak tři měsíce po porodu to trvalo, než mě to přestalo bolet.

Jednou jsem si ale bradavku poranila vlastní blbostí. Vím to, cítila jsem, že je malá blbě připojená, a byla líná to řešit. Pak jsem to prso šetřila chvíli, hodně větrat, a používala hemagel. Akorát bacha, musí se před každým kojením smýt a zase nanést až po kojení, ať ho mimčo neolizuje. Zabíral vysloveně zázračně.

Nedoporučuju takové ty lanoliny, to kolikrát zhoršuje stav a drží se v tom bakterie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí