Jaký vybrat šicí stroj

52
5.11.17 22:00

Rada - jaký šicí stroj

Dobrý den,
vím, že tady toto téma už bylo několikrát, ale nikde jsem nezjistila, proč by měl být lepší šicí stroj pro začátečníka s CB než s rotačním chapačem, který je uváděn, jako lepší možnost, je tiší. A jak moc důležité je mít regulaci tlaku přítlačné patky? Popř. když nebudu mít overlockový stroj, který je nesrovnatelný s over. stehem u ostatních základních strojů, má to cenu za to připlácet?
Mám limit do 4tis.max. A rozhoduji se mezi Brother BQ 1700, BQ 2500. Uvažovala jsem i Janome 920 a JUNO 1015. Teď jsem narazila ještě na Ladu 83C0. Taky mě celkem zaujala. Moc děkuji za vaše názory :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3678
5.11.17 22:16

Overlockový steh není k zahození, já jsem na něm začínala a musím říct, že se s tím moc dobře šije. Jako při porovnání s overlockem je to pomalejší a ne tak vzhledné (zevnitř), ale je to dobrá alternativa pro ty, kteří nechtějí mít stroje dva a chtějí šít z pružných materiálů.
Co se týká chapače, tak já mám raději rotační, hlavně kvůli jednoduchosti, odpadá nutnost vkládat cívku do člunku a to celý rvát pod stehovou desku, takhle to jen hodím pod sklíčko a hotovka.
Z toho výběru bych šla asi do Brotheru, ale nevýhoda je, že nemají regulací šířky stehu, ale to se dá oželet. Z Janomé bych v této kategorii šla do Juno 1019, je o poznání lepší než 1015 a má rotační chapač, takže velký plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
5.11.17 22:31

@michee moc děkuju. Už se v tom hrabu asi dva týdny. A i řeším právě zmíněnou regulaci šířky. Moje mamka, když koukala semnou na ty stroje, tak byla v Jiříkově vidění, má doma šlapací Ladu a řekla, že babička, která byla švadlena zvládla úplně vše na starém elekt. stroji i bez toho všeho okolo. Také se přikláním k rotačnímu chapači. A jak využíváte moc tu šířku stehů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
5.11.17 22:53

@michee Ahoj, jestli nevadí tak bych se taky zeptala. Vypadá to že se vyznáš :) Já se rozhoduju mezi Janomé Juno j15 a Brother KD 144, můj rozpočet je bohužel omezenější, takže bych se potřebovala vejít do těch 3000,–Kč. Který bys doporučila prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
6.11.17 07:36

Stroj s CB má asi jen tu vadu, že je to potřeba tak po každém 10 ušitém kusu rozebrat a vyčistit, aby se to nezaseklo. Mám Janome 920 už 5 let a je fantastickej. Má navlékač, což je nutnost, manuální odstřih nitě (zboku je takový háček, za který nit odtrhnu), každý problém jsem vyřešila sama, pokaždé když se zasekl, tak jsem si ho v klidu rozebrala a zase složila. Šiju kde co, ale na úplety mám obyč over Singer z Lidlu. Regulace šíře stehu je fajn, když se šijou aplikace a záplaty na kolena. Určitě je dobré, aby stroj uměl základní overlockové stehy, ty se hodí dost, třeba na softshellové oblečení.
Obecně asi platí, že Brother je dražší a méně kompatibilní než ostatní značky. Takovej Apple mezi stroji :-) Pokud bych šila víc, tak bych si připlatila za automatické zapošití a odstřih, ale to asi mají jen elektronické stroje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.11.17 08:15

U těchto strojů bych koukala jedině na to, jestli dělá prádlovou dírku, ostatní je šumec. Protože popravdě řečeno, u těch domácích strojů všechny ty funkce jsou takové nic moc. Záleží na tom, co chceš šít, jestli to máš na zašívání tepláků, tak je to úplně jedno a jestli chceš doopravdy šít, tak na všechny tyhle stroje zapomeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
6.11.17 08:50

@wasabi83 @Kačta Holky, já si myslím, že strojem Brother nebo Janome neuděláte chybu nikdy. Regulaci přítlaku patky jsem měla u předchozího stroje a vlastně ani nevyužila.
@michee Rotační chapač není o tom, že ho nemusíš celý vydělávat. Jde o jeho pohyb. Zásadní je to, jak výrobce udělá vkládání spodní cívky. Já mám Veroniku champion, má rotační chapač a musela jsem to vyndávat celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
6.11.17 08:54
@Tiger-lily píše:
U těchto strojů bych koukala jedině na to, jestli dělá prádlovou dírku, ostatní je šumec. Protože popravdě řečeno, u těch domácích strojů všechny ty funkce jsou takové nic moc. Záleží na tom, co chceš šít, jestli to máš na zašívání tepláků, tak je to úplně jedno a jestli chceš doopravdy šít, tak na všechny tyhle stroje zapomeň.

Přesně tak.
Ale každopádně pro začátek stačí nějaký základní nejlevnější model a časem zjistí, zda je to chytlo, nebo zůstanou u toho, co mají.
Já sama šiju hodně a díky overlocku si vystačím s poměrně levným šicím strojem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.11.17 09:00

@Aries6 Já se teda přiznám, že žádný z těch plasťáků už bych nechtěla. Mám brother a používám ho opravdu jen na obšití dírek a jako dvoukrok cikcak a to už zuřím. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
6.11.17 09:09

@Tiger-lily Tak mě to stačí, šiju (si myslím) dost, ale jen pro sebe. Občas pro známé. Mám celokovovou Veronicu Champion, ale nějak nejde seřídit. NAšla jsem na bazaru Brother, který je za 5000 jako nový za 1500. A jsem za něj moc ráda. Člověku, co chce zašít modráky, ušít tepláčky nebo čepičku, atd., stačí ten základní. Až, když by člověk věděl, že ho to bude bavit a bude šít hodně, může koupit lepší a dražší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
6.11.17 09:12

@Kačta Koukni na bazary, často jsou tam šicí stroje jako nové, nevhodné dárky, za dobré peníze. PAk je teda potřeba počítat s cca 1000 na servis. Ale to nemusí být nutně hned.

https://elektro.bazos.cz/…-XL-5500.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
6.11.17 10:58

@wasabi83 pro začátečníka je CB lepší protože většinou mají alespoň malou zkušenost z nějakého staršího stroje u maminky, či babičky, kde byly většinou stroje s CB, a za další než se naučí pořádně stroj seřídit tak občas zacuchají niť v chapači a přeci jen se to CB daleko jednodušeji rozebírá a čistí, navíc ten CB chapač je celý z kovu a tak snese i hrubší zacházení, ty rotační už mají plastové pouzdro a při špatném zacházení se může poškodit a jeho cena je 500,– a výše.
Takže pro začátečníka je CB lepší.
Jinak v té ceně do 4t tak ideálně Lada 83C0 : http://autosedacky.mimishop.cz/…74/lada-83c0
a v ceně do 3t. snad jen Janome Juno J 15 : http://autosedacky.mimishop.cz/…ome-juno-j15
oba mají už i overlockový steh a pokud nemáte extra overlock tak se ten steh hodí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
6.11.17 12:10

Děkuju všem za rady, asi tedy půjdu do Janomé Juno J15, kouknu se ale i po těch bazarech :) Letos jsem šila poprvé, na Singer 2250 co jsem měla půjčený od tchýně jsem dceři ušila Quiet book a dost mě to bavilo, tak bych chtěla od ježíška vlastní stroj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
6.11.17 15:16

@steeve děkuji za vysvětlení. Takže jediný rozdíl v tom je v manipulaci z vrchu nebo z boku, materiál a hlučnost? Jsem i pro ten overlockový steh. Přítlak patky a možnost nastavení délky budu muset oželet. Uvidíme časem jak to půjde. Kdysi mě šití moc bavilo, ale stroj byl půjčený a celé roky jsem jen snila a zvažovala :zed: :oops: Teď už mám konečně jiný přístup k určitým věcem a těším se až budu vidět opět výsledky. @Kačta Také se chystám na Quiet book :mrgreen: Moc vám všem děkuji za postřehy a zkušenosti! Ještě budu muset popřemýšlet, ale zůstanu u té horní hranice 4tis., aby tam byl overlock. Škoda, že na youtube nejsou všechny videa a i se zvukem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
6.11.17 15:28

@wasabi83 ty zmínné stroje mají regulaci délky stehu( bez toho by nebyly schopny dělat overlockový steh), a regulaci šířky alespoň na entlu.
ten rozdíl v chapači je o tom, že horizontální se vkládá z vrchu, a CB z boku,, je ten CB hlučnější, ale zase jednodušeji se čistí, je k němu lepší přístup.
ty horizontální mají význam u vyšších řad strojů, elektronické, vyšívací atd, aby tam byl chapač s širokým rozpichem, ale u levných domácích postrádá význam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí