Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ano, máš nárok na polovinu toho, co šlo po dobu manželství do jeho výlučného majetku (a jsi schopná to prokázat), takže určitě polovina splátek za dobu manželství, plus pokud dohledáš doklady od nějakých investic typu kuchyň, tak z toho taky půlka.
A ano, dá se rovnou podat návrh na střídavou péči.
Samozřejmě za předpokladu, že nemáte zúžené SJM, ale to nepředpokládám…
I při střídavé péči se platí alimenty. Budete si platit navzájem, pokud on má větší plat, bude ti platit více než ty jemu.
@j.a.n.i1 ne, to nemáme. @Sany80s díky za odpověď. je mi to jasné, že se budou platit alimenty i tak. Chtěla bych, aby hlavně děti netrpěli. Zatím si nejsem moc jistá. Vyhrožuje mi, co to jde. Prý mi nic nedaruje, rozvod nepodepíše a děti mi rozhodně nenechá. Je to hrozný. Snad dostane rozum. Už jednou rozvedený je…
Nečekej, že chytne rozum.
Pokud jsi opravdu rozhodnutá, tak sháněj důkazy.
Na děti bych mu odpověděla, že mám radost, že má zájem o střídavou péči, že se alespoň v něčem dohodnete rychle.
@Sany80s důkazy teď myslíš konkrétně co? To, jak se choval, nebo to, co jsme spolu platili? Podle něj jsme dohromady neplatili nic
, prý všechno platil vždy on a já nikdy nic. Nikdy nechtěl mít peníze dohromady.
Já bych se nejraději rozvedla v klidu a pohodě. Hlavně kvůli dětem. Nechci jim to stěžovat ještě víc. Je to hrozná situace hlavně pro ně ![]()
@Anonymní píše:
@Sany80s důkazy teď myslíš konkrétně co? To, jak se choval, nebo to, co jsme spolu platili? Podle něj jsme dohromady neplatili nic, prý všechno platil vždy on a já nikdy nic. Nikdy nechtěl mít peníze dohromady.
Já bych se nejraději rozvedla v klidu a pohodě. Hlavně kvůli dětem. Nechci jim to stěžovat ještě víc. Je to hrozná situace hlavně pro ně
Stáhni si NOZ a pročti si ho. Dost ti to napoví. A taky zákon o rodině. ![]()
@Anonymní píše:
@Sany80s důkazy teď myslíš konkrétně co? To, jak se choval, nebo to, co jsme spolu platili? Podle něj jsme dohromady neplatili nic, prý všechno platil vždy on a já nikdy nic. Nikdy nechtěl mít peníze dohromady.
Já bych se nejraději rozvedla v klidu a pohodě. Hlavně kvůli dětem. Nechci jim to stěžovat ještě víc. Je to hrozná situace hlavně pro ně
Důkazy pro obojí.
Ale při tom, co píšeš, bude asi velice složité dostat z něj nějaké peníze.
I když existuje SJM, budeš u soudu osočována, že si děláš nárok na něco, na co jsi nedala ani korunu.
@j.a.n.i1 píše:
Ano, máš nárok na polovinu toho, co šlo po dobu manželství do jeho výlučného majetku (a jsi schopná to prokázat), takže určitě polovina splátek za dobu manželství, plus pokud dohledáš doklady od nějakých investic typu kuchyň, tak z toho taky půlka.
A ano, dá se rovnou podat návrh na střídavou péči.
polovinu splátek ne, jen tu čst, o kterou se hypo umořila, tedy bez úroků
@Lama Lama píše:
polovinu splátek ne, jen tu čst, o kterou se hypo umořila, tedy bez úroků
Tady bych si nebyl tak jistý, myslím, že podstatné je, kolik peněz použil na zvyšování svého jmění, nikoliv o kolik se mu jmění zvýšilo.
Samozřejmě se dá porovnat i zůstatky na účtech před manželstvím a na jeho konci, i na to je nárok na rozdělení.
Pak ještě hraje roli to, zda si hypotéku vzal na koupi nebo na stavbu. To je velmi zásadní rozdíl v situaci, kdy stavěli v době manželství a pak tam bydleli. @Sany80s tahle to není, nebude osočována, ona se podílela péči o děti a domácnost, tedy má nárok na finanční vyrovnání. Teoreticky může říct, že buď si nechá každý, co v manželství vytvořil (ona děti, on jmění), nebo se o obé rozdělí napůl (střídavka + rozdělení majetku).
@canaglia píše:
Tady bych si nebyl tak jistý, myslím, že podstatné je, kolik peněz použil na zvyšování svého jmění, nikoliv o kolik se mu jmění zvýšilo.
Samozřejmě se dá porovnat i zůstatky na účtech před manželstvím a na jeho konci, i na to je nárok na rozdělení.
Pak ještě hraje roli to, zda si hypotéku vzal na koupi nebo na stavbu. To je velmi zásadní rozdíl v situaci, kdy stavěli v době manželství a pak tam bydleli. @Sany80s tahle to není, nebude osočována, ona se podílela péči o děti a domácnost, tedy má nárok na finanční vyrovnání. Teoreticky může říct, že buď si nechá každý, co v manželství vytvořil (ona děti, on jmění), nebo se o obé rozdělí napůl (střídavka + rozdělení majetku).
Dobrý večer,
omlouvám se za anonymitu, ale snad pochopíte…
Po několika měsíčním řešení našich problémů jsem dospěla k tomu, že už to psychicky nezvládám a chtěla bych se rozvést a žít sama bez něj. Jenže na to samozřejmě nejsem sama. Máme tři děti, o které mi jde především, takže teď moc nevím, jak dál. Chtěla bych zřejmě střídavou péči, aby děti nepřišli o svého otce. O to mi nejde, nechci se mu nějak mstít.
Jen už nechci žít s ním, kdy on na nic nepřistoupí a dokud jsem byla doma na MD, tak jsem byla poslušná ovečka, ale jakmile jsem začala chodit do práce, tak už toho mám plné zuby. Nechci se nechat stále ponižovat, nechat na sebe být sprostá a být poslušná ovečka.
Jde požádat rovnou o střídavou péči, nebo se musí zažádat o svěření do vlastní péče?
Jenže teď nastává ten problém. Do práce sice chodím, ale je průměrně placená. Takže tak asi na nájem plus pro děti.
Manžel si rok před svatbou vzal hypotéku na dům (teď je to 9 let). Jen on sám a na katastru je také napsaný jen on. Teď mi nastává otázka, jak je to s SJM? Mám na něco nárok? Ždímat ho určitě nechci, ale nemám nic našetřeno a chtěla bych mít aspoň na kauci bytu plus nějaké vybavení pro děti. Mám na něco prosím nárok?
Díky všem za odpověď.