Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já si řekla o antikoncepci speciálně na pleť a ta mi pomohla. Myslim že to byla Chloe (ale nejsem si jistá). Jinak v létě mám pleť o dost horší než v zimě. Jinak mi určitě pomáhá pravidelná péče a přípravky na problematickou pleť, ale žádný zázrak to asi nikdy nebude.
No s tou HA, Chloe patří do té skupiny, která by měla pomáhat na plet, dále je to minerva, diane a vreya, jen některé jsou jejich kopie a tím pádem i levnější.. U mě na období nezáleží pupeny pořád, ale ted už je to zoufalství ![]()
Já to teda taky nemam žádná sláva tu pleť. Antikoncepce vždycky zabrala, ale od porodu (3,5 roku) mi antikoncepce nedělá dobře, je mi po ní zle, takže tenhle postup padá. Co mi pomáhá je fakt jen péče. Používám řadu od Eucerinu. Čisticí gel + krém. Snažím se používat pravidelně. A taky nemačkat. A když už, tak pak vyčistit a hlavně na to vůbec nesahat špinavýma rukama. Ta hygiena dělá opravdu hodně. A s čim já mám problém jsou černý tečky, nějakou dobu se ovládam a nemačkam je, pak vymáčknu a je z toho vždycky vřed jak ***.
A ještě mi pomáhalo mýt si obličej olivovým mýdlem.
Jestli mas zanetlive boule, ktere se hoji i nekolik ty, horsi stupen akne, tak me pak jiz pomohl az roaccutane, ale to je drijak, nesmis byt tehu, neplanovat tehu a asi ani kojit, ale je to zazrak, ja to mela hrozne, uz i jizvicky a tohle mi opravdu pomohlo
Žádný doktor mi nikdy nenabidnul víc než nějakou mastičku, která mi akorát vysuší a popálí obličej.. Mám totiž takové štěstí, že když jsem objednaná, tak zrovna přijdu s pár pupenama a oni pak nad tím mávnou rukou a řeknou, že to není zase tak hrozné ![]()
Nevim no, asi bych to neresila primarne antikoncepci, protoze ta podle me resi jen dusledek a ne pricinu. Takze hned jak ji vysadis je zase zle. Vysadila bych to uplne a zkusila obehat vic doktoru, kteri se ti budou venovat tak, jak je potreba a budou resit primarni pricinu akne a ne jen jak ho odstranit.
Tady se tezko neco radi, nekteri lide k tomu proste tihnou.
Hormonalni profil ti gynekolog nekdy delal? Co jsem slysela, tak to muze souviset s nadprodukci testosteronu, nebo nejakou jinou nerovnovahou.
Muzu te uklidnit, ale i to akne casem prejde. Ted jses jeste hodne mlada, ale nejpozdeji ve 30 zjistits, ze se ti plet hoooodne zlepsila.
Ted ti ale 30 neni a chtela bys pro to neco udelat. Tady par rad, ktere zarucene zlepsi tvou plet:
1. kup si dobre kostkove mydlo (ne tekute) a pred spanim poradne namydli oblicej a dobre oplachni. Mydlo pusobi antibakterialne.
2. Paklize mas chronicky zaniceny olicej, tak se to vlece. Na tvari mas miariadu infecnich zdroju (bohuzel). Tady plati, ze cim vic akne na obliceji mas, tim vic akne budes mit a naopak. Rada: akne zbytecne nemackat, paklize se ti ale udela bila cepicka (to jest hnis), tak to bych zrovna odstranila a dobre vydezinfikovala. Me se napr osvedcila na tyto ucely alpa. Alpa nejen vydezinfikuje, ale bedar taky vysusi, takze se to lepe hoji.
3. alternativne existuji kozmeticky, ktere se na tento problem specializuji. Odborne a setrne ti akne vymackaji a vydezinfikuji. Zlepseni se nedostavi okamzite, ale po nekolika mesicich se bude postupne stav pleti zlepsovat a jak bude ubyvat lozisek infekce, tak se vseobecne plet bude lepsit.
4. jestli ti hormonalni profil vyjde priznive, tak bych mozna lozisko infekce hledala nekde jinde v tele. Nekdy muzes mit chronickou infekci treba vez strevech, a ani o tom nevis. To se muze projevovat vselijak, mimo jine i tim akne, ale muze to vest i k horsim zdravotnim prolemum. Bylo by dobre to nechat vysetrit.
5. Jinak samozrejme zdrava zivotosprava take prispiva. Nejez veci typu cokolada, chipsy, celkove omezit tuky, majonezy, uzeniny, alkohol, cigarety, etc a misto toho zelenina a ovoce. Vsak vis, co mam na mysli.
Preju ti, at jses brzo krasna!
Kosmetiky nepoužívám moc, mám čistící gel od biodermy, tonikum od biotherm a od lirene, to tak nějak střídám.. Krémy moc nepoužívám, mám strach že mi to ucpe pory, občas se akorát máznu biodermou Global, jinak spíš ty lokální přípravky.. Tím, že jsem doma s malým a ještě k tomu jako samoživitelka si toho opravdu nemohu dovolit tolik, jinak se snažím opravdu hodně pít i třeba nějaké bylinkové čaje, ale nepřijde mi, že by to mělo nějaký vliv
@Anonymní píše: Žádný doktor mi nikdy nenabidnul víc než nějakou mastičku, která mi akorát vysuší a popálí obličej.. Mám totiž takové štěstí, že když jsem objednaná, tak zrovna přijdu s pár pupenama a oni pak nad tím mávnou rukou a řeknou, že to není zase tak hrozné
Odkud jsi?
Nemyslím,, že Ti není pomoci, ale je to spíše vnitřní problém, který musíš řešit.
@warita píše:
Tady se tezko neco radi, nekteri lide k tomu proste tihnou.Hormonalni profil ti gynekolog nekdy delal? Co jsem slysela, tak to muze souviset s nadprodukci testosteronu, nebo nejakou jinou nerovnovahou.
Muzu te uklidnit, ale i to akne casem prejde. Ted jses jeste hodne mlada, ale nejpozdeji ve 30 zjistits, ze se ti plet hoooodne zlepsila.
Ted ti ale 30 neni a chtela bys pro to neco udelat. Tady par rad, ktere zarucene zlepsi tvou plet:
1. kup si dobre kostkove mydlo (ne tekute) a pred spanim poradne namydli oblicej a dobre oplachni. Mydlo pusobi antibakterialne.
2. Paklize mas chronicky zaniceny olicej, tak se to vlece. Na tvari mas miariadu infecnich zdroju (bohuzel). Tady plati, ze cim vic akne na obliceji mas, tim vic akne budes mit a naopak. Rada: akne zbytecne nemackat, paklize se ti ale udela bila cepicka (to jest hnis), tak to bych zrovna odstranila a dobre vydezinfikovala. Me se napr osvedcila na tyto ucely alpa. Alpa nejen vydezinfikuje, ale bedar taky vysusi, takze se to lepe hoji.
3. alternativne existuji kozmeticky, ktere se na tento problem specializuji. Odborne a setrne ti akne vymackaji a vydezinfikuji. Zlepseni se nedostavi okamzite, ale po nekolika mesicich se bude postupne stav pleti zlepsovat a jak bude ubyvat lozisek infekce, tak se vseobecne plet bude lepsit.
4. jestli ti hormonalni profil vyjde priznive, tak bych mozna lozisko infekce hledala nekde jinde v tele. Nekdy muzes mit chronickou infekci treba vez strevech, a ani o tom nevis. To se muze projevovat vselijak, mimo jine i tim akne, ale muze to vest i k horsim zdravotnim prolemum. Bylo by dobre to nechat vysetrit.
5. Jinak samozrejme zdrava zivotosprava take prispiva. Nejez veci typu cokolada, chipsy, celkove omezit tuky, majonezy, uzeniny, alkohol, cigarety, etc a misto toho zelenina a ovoce. Vsak vis, co mam na mysli.
Preju ti, at jses brzo krasna!
S tím mýdlem jsi tomu dala korunu. Kostkové mýdlo obsahuje většinou zbytky louhu, který se používá při zmýdelnatění tuků. A to rozhodně pro problematickou pleť není nic dobrého, nehledě na to, že to pokožku brutálně vysušuje.
Kdybych byl na jejím místě a to nejsem, použil bych asi mýdlo pro atopiky ale raději bych hledal produkty s antibakteriálním stříbrem a s výbornou hydratací.
Také tazatelka nepíše co běžně používá za pleťovou a dekorativní kosmetiku. Jinak řečeno, co si vlastně kype na obličej.
Tady je ale opravdu dobrá rada na tak neurčitý dotaz velmi těžká a myslím, že to bude muset řešit zevnitř svého těla.
@Lexoid píše:
S tím mýdlem jsi tomu dala korunu. Kostkové mýdlo obsahuje většinou zbytky louhu, který se používá při zmýdelnatění tuků. A to rozhodně pro problematickou pleť není nic dobrého, nehledě na to, že to pokožku brutálně vysušuje.
Kdybych byl na jejím místě a to nejsem, použil bych asi mýdlo pro atopiky ale raději bych hledal produkty s antibakteriálním stříbrem a s výbornou hydratací.
Také tazatelka nepíše co běžně používá za pleťovou a dekorativní kosmetiku. Jinak řečeno, co si vlastně kype na obličej.
Tady je ale opravdu dobrá rada na tak neurčitý dotaz velmi těžká a myslím, že to bude muset řešit zevnitř svého těla.
Na plet ktera trpi na akne je mydlo jedna z nejlepsich veci.
Ale jinak souhlasium s tim, ze problem by bylo nejlepsi resit spis zevnitr tela, nez z venci.
Hodne lidi ma velice spatnou zivotospravu a mysli si, ze problem vyresi tim, ze si nakydaji nejake vodicky a kremy na tvar, ale tak to bohuzel nefunguje. A nekteri lide jsou bohuzel na toxiny a spatnou zivotospravu citlivejsi8 nez jini, takze koren problemu se tezko hleda…
Tady to chce odbornou pomoc. Docela dobre jsou myci peny od larochay (nevim, jak se to presne pise), ale tohle vypada na dlouhodoby problem, ktery reflektuje i zmeny v tele pri uzivani HA. Plet je nejspis precitlivela se sklony k cervenani a experimenty zatim nazabraly. Doporucuji navstevu kosmeticky, ktera urci typ pleti a doporuci postup, pripadne da kontakt na schopnou kozni, v lekarne poridit nejake vitaminy na plet, u gynekologa nechat udelat hormonalni profil. A byt trpeliva, zmeny se projevi za docela dlouhou dobu.
@warita píše:
Na plet ktera trpi na akne je mydlo jedna z nejlepsich veci.Ale jinak souhlasium s tim, ze problem by bylo nejlepsi resit spis zevnitr tela, nez z venci.
Hodne lidi ma velice spatnou zivotospravu a mysli si, ze problem vyresi tim, ze si nakydaji nejake vodicky a kremy na tvar, ale tak to bohuzel nefunguje. A nekteri lide jsou bohuzel na toxiny a spatnou zivotospravu citlivejsi8 nez jini, takze koren problemu se tezko hleda…
Tak abych to uvedl na pravou míru, mýdlo je určitě lepší, než různé mycí krémy plné ropy a parabenů, to ano ale není lepší než speciální přípravky na takovou to pleť.
A s tím ostatním plný souhlas ale nebude tak těžké najít problém.
Ahoj, je mi 23 let a mám jedno dítě. Už od nějakých 12 let trpím na akné, v té době jsem to samozřejmě neřešila a když mi bylo nějakých 15,16 let jsem šla na gynekologii a začala brát antikoncepci, v té době jsem už měla přítele.. Pak se mi to hodně zhoršilo, tak jsem šla na kožní, ale tam mi dal pan doktor akorát nějaký gel a aknecolor, který byly úplně k ničemu.. Pak jsem začala brát antikoncepci diane 35 a to se mi hodně zlepšilo, brala jsem jí nějaký rok a pak jsem prášky vysadila a otěhotněla, během těhotenství a kojení to docela šlo, ale žádnej zázrak. Šla jsem tedy znovu na jiné kožní a tam mi doktorka dala skinoren, po kterým mě hrozně pálil obličej a měla jsem ho 2 hodiny rudej, takže jsem ho přestala užívat a nějak jsem přežívala s tím, že jednou je to lepší, jednou horší.. Mezitím jsem brala antikoncepci belara a za poslední rok je to prostě hrůza
Už jsem zkoušela snad všechno, vyřadila jsem lepek, vyřadila jsem laktozu, veškeré mléčné výrobky, omezila jsem se ve sladkém, ale přijde mi, že to nějak moc nepomáhá.. Už se bojím cokoliv sníst, aby se mi to neodrazilo na pleti.. Minulý měsíc jsem byla zase na jiném kožním a tam mi doktorka dala opět skinoren a duac gel, takže jsem po nějakých dvou letech opět zkusila skinoren a stejná reakce.. Už jsem tak zoufalá, že ráno vstávám ve tmě, jdu si umýt obličej a zase jdu spát, aby přítel neviděl jak mám úplně rudej obličej
Ted beru 1. měsíc antikoncepci vreya, ale zatím nic moc.. Prosím je tu někdo, kdo na tom byl, nebo je stejně a má nějaké osvědčené rady a tipy?