RD hned po RD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
27.3.24 15:27

RD hned po RD

Dobré odpoledne, potřebovala bych poradit. Poslední výplatu Rodičaku mám v dubnu. V květnu nastupuji na druhou mateřskou.
Jak mám řešit RD zase?
Co mam udělat jako první?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37125
27.3.24 15:56

Pokud mas nárok na další mateřskou, tak resis nejdřív tu, stejně jako u prvního ditete a další rodicak budeš mít po skončení mateřský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
27.3.24 16:33

@Kriss Tina děkuji za odpověď. Jak zjistit jestli mám nárok na další mateřskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
27.3.24 16:43
@Olyalya píše: Více

Pokud přecházíš na další mateřskou hned po rodičáku, řeš to jen se svým zaměstnavatelem. Já si takhle protáhla neplánovaně mateřské a rodičovské už 9.rokem se třemi dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
27.3.24 16:45

Důležité, výplata rodičovského příspěvku nesouvisí s rodičovskou dovolenou! Tu ti dává zaměstnavatel, popř.4. rok dítěte už je to „neplacené volno“, které už ti ale nemá povinnost dávat, resp. držet místo. A výplata rodič. příspěvku je od Úřadu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
27.3.24 16:51

Pokud jsi splňovala podmínky pro přiznání první mateřské a plynule ti navazuje na rodičovskou dovolenou, pořád u stejného zaměstnavatele, nárok na mateřskou te´d máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11796
27.3.24 17:50

Nárok na PPM a mateřskou dovolenou máš pokud máš platnou pracovní smlouvu…tzn. pokud jsi měla smlouvu na dobu neurčitou. V tom případě si dle data předpokládaného porodu určí od kterého dne nastupujes. Řekni si u gynekologa o příslušný formulář a dones ho do prace. Taky je třeba říci že nelze čerpat PPM a RP zaroven. Takže pokud by se ti to překrývalo musíš zavolat/dojít na UP a od data nástupu na PPM pozastavit čerpání RP.
Pokud nemas platnou smlouvu tak asi narok na PPM nemáš. (Leda že by ti smlouva skončila teď někdy nedávno a ty seš vlezla do ochraně lhůty 180 dní od skončení pracovního poměru do nástupu na PPM) Pokud tedy nemáš nárok na PPM tak se musíš zařídit dle toho kdy máš termín porodu. RP lze totiž čerpat až po porodu takže pokud ti to vychází tak že ti to na sebe nenavazuje tak se nahlásí na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let a můžeš tam rovnou i říct že od tehdy a tehdy budeš zase na RP. Asi by šlo se nahlásit i na UP. Po porodu pak s rodným listem pozadate o RP stejně jako u prvního ditete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35586
27.3.24 18:18

Máš pořád platnou pracovní smlouvu než jsi nastoupila na mateřskou s prvním dítětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
27.3.24 18:20

Já měla mezi předchozí rodičovskou dovolenou a poslední mateřskou plonkových pár dní. Platná smlouva na dobu neurčitou. Gynekoložka mi na těch pár dní napsala neschopenku. Měla jsem cca.2 měsíce do porodu. Stejně jsem porodila dřív :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
28.3.24 07:33

@JancaS84 ano, mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35586
28.3.24 07:42

Tak musíš 6-8 týdnu před termínem porodu nastoupit na mateřskou. Je to stejny jako u prvního dítěte. Gynekolog ti dá papír, ten vyplnis a dáš do práce. Až ti bude mateřská končit tak si pozadas v práci o čerpání řádné dovolené, následně o rodičovskou dovolenou a na úřadu práce o rodičovský příspěvek, ten můžeš čerpat i při řádné dovolené nebo až po jejím konci nebo v průběhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat