Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, moje mamka koupila v Tescu mladší dceři kolo. Koupila ho tam, protože na to občasné ježdění po sídlišti stačí. Kolo platila na samoobslužné pokladně, kde ji s tím pomáhala prodavačka. Kolo zaplatila, účtenku uschovala.
Po pár projetí přestala fungovat přehazovačka, zadní brzda jednou brzdí moc, podruhé málo.
Chtěla tedy kolo reklamovat. Při sepisování reklamace po ní chtěla prodavačka papír s razítkem o provedení seřízení. Že prý měla kolo před použitím odvést do servisu, nechat seřídit a nechat si vystavit potvrzení. Že bez toho nejspíš reklamace neprojde.
O tom ale mamku při koupi nikdo neinformoval a ke kolu nebyly žádné papíry.
Opravdu je možné, že ji kvůli tomu reklamaci neuznají?
Mě se to zdá divné. To by si mohl prodejce vymyslet X způsobů, jak se vyhnout reklamacím.
@Murka To jsem nikdy neslyšela. Na základě čeho to prodavačka tvrdí? Když ke kolu nebyl žádný papír?
Hele, ale to je bežná praxe, že se cca po měsíci ježdění dělá servisní prohlídka -podotahují se šrouby, promaže řetěz apod.
Reklamovat rozhašené řazení je opravdu blbost. Stejně jako třeba vytahaný řetěz a pod. To je běžné opotřebování používáním. Lanka se prostě vytahávají.
Nicméně při pordeji by slušný obchod měl servisní prohlídku zajistit sám nebo mít nasmlouvaný nějaký externí servis.
@arinecka Prodavačka to podala tak, že to potvrzení je samozřejmá věc a tvářila se překvapeně, že ho mamka nemá. Když se mamka zeptala, jak o tom měla vědět, tak to prodavačka zamluvil. Pokud by o tom mamka věděla, tak by kolo seřídit dala a potvrzení si vyžádala, ale neměla ani tušení. Kolo tedy na reklamaci přijali, ale obávám se, že budou dělat problémy.
@Murka nechte to nekde seřídit. Jako koupit kolo za pár korun v Tescu a myslet, že s tím budu jezdit doživotně bez nějakého zásahu, je celkem naivní představa. Každé kolo se musí po zakoupení nechat seřídit. To máš jak s autem, to taky nebezis reklamovat, když ti tam odejde nějaká drobnost. Holt jste šetřili na úkor kvality a bude to čas od času chtít něco opravit. Ale jinak postupy Tesca při reklamaci neznám, já už tam reklamovala pár věcí (kolo teda ne) a vzdy mi hned vrátili peníze zpět, ani sem nečekala na opravu nebo těch 30 dní.
@Svistice @Kriss Tina Holky zakladatelka ale psala, že kolo se vysejřilo po pár projetích. Běžná praxe skutečně je, nechat si kolo seřídit, obvykle se doporučuje po 100km nebo po měsíci. Nefunkčnost přehazovačky není nic jako vytažená lanka nebo klapání na nejnižším převodu, to je prostě závada, ne opotřebení užíváním (natož po pár kilometrech).
Zakladatelko, teď tedy počkejte na vyjádření z reklamace, v případě, že by jí neuznali, bych se asi moc nehádala (maximálně opakovaně zmínila, že vás nikdo na nutnost servisu IHNED po zakoupení neupozornil) a kolo nechala v servisu seřídit, vzala si od něj papír a pro příště by to mělo být s reklamací v pohodě. Škoda, že mamka radši nekoupila nějaké bazarové slušnější kolo, vyšlo by to pravděpodobně i levněji.
Mimochodem, zajímalo by mě, co by pro Tesco byl autorizovaný servis ![]()
@unuděná Na druhou stranu, co můžeš očekávat od kola z Tesca, že. Přijede to v krabici z Číny, někdo to na prodejě jakž takž smontuje a fertig. Nějakou funkčností a seřízením přehazovačky se nezabývá.
Jako je to špatně. Nicméně bych s eteda nespoléhala moc na to, že to někajá tesco prodejna bude schopná pořešit.
Osobně bych vzala kolo do servisu nebo svěřila cyklistovi, co si umí oservisovat svoje kolo.
Mohlo by to být i naopak, kdyby si zakladatelka nechala po pár dnech kolo seřídit, mohl by prodejce držkovat, že do kola po pár dnech zasahovala. Důvod proč zákazníka vyfakovat se vždy najde.
Jinak běžné je, že po přineseni koupeného kola si ho nejdřív seřídim, než na něj vůbec sednu. Popřitahuju povolené šroubky, natočím si páky, dotahnu bovdeny, aby mi sedělo přehazování. Zkontrolují výplety, případně dotahnu. Brzdy, atd… Kola už dnes nejsou jen koupím, sednu a jedu. Používají se čím dál sofistikovanější a složitější mechanismy. Dražší závodní kolo už si doma pomalu ani neseřídíte, i banální výměna brzdových desek vyžaduje určitou zručnost a nejlépe se předtím podívat na video návod. Odvzdušnit brzdy už doma také nejde vždy. Je běžné mít u kola stanovené garanční prohlídky u prodejce, jako u auta. Mám kolo za 150K a první stanoveny servis byl po 100km.
Samozřejmě u kola z Tesca to asi nebude, ale neseřízené brzdy a přehazovačka na čínském kole, opravdu není důvod k reklamaci. Že to zákazník neumí, nebo nevěděl, není problém prodejce. Návod ke kolu, nebo nějaký papír od výrobce u toho asi byl. Prodejce aut vám taky nebude říkat ať do auta lijete olej, máte si prostudovat návod. Když potom zadřete motor, reklamaci také neuzná.
Problém je, že kola ze supermarketu pomalu žádný servis nechce servisovat. Je to šmejd, sáhnete na jednu věc a ta se rozsype, nebo upadne druhá. Potom se zákazníci stěžují, že jim kolo blbě seřídili, ale ono ani dobře seřídit nejde ![]()
Zakladatelko pokud prodejce reklamaci uzná a vrátí peníze, doporučuji koupit si kvalitní kolo, klidně bazarovku po servisu. Anebo koupit kolo odpovídající poměru cena a výkon v Dekáči, tam ti ho rovnou i seřídí a případné opravy, servis či reklamace nejsou problém.
Vznést dotaz do Černých ovcí, jak to správně je s tím servisem při koupení kola.
Já jsem dostala jako dítě levné kolo z globusu, jezdí perfektně doteď, dokonce jsem na něm úspěšně jako puberťačka závodila, má nejeto ke 30000km, při běžném servisu bez větších zádrhelů. Opravdu není nutné kupovat kola za 100k, aby to dobře jezdilo.
Kolo začalo zlobit po najetí tak šesti kilometrů. Fakt nešlo o nějaké opotřebení nebo nevhodné používání. Ke kolu nebylo vůbec nic, žádný leták, knížečka, papír. Jen účtenka po zaplacení. Mamka nechtěla nic drahého, dcera by na něm jezdila tak jednou dvakrát do měsíce, když je u mamky přes noc. Doma má kolo pořádné, ale není možné ho vozit k babičce.
Počkáme, jak dopadne reklamace. Spíš mě zajímala praxe s tím servisem po zakoupení. Podle mě, by měl zákazník dostat písemně, jak s tím servisem. Teď se ohánějí tím, že mělo jít kolo po zakoupení do servisu. Kdyby ho do servisu dala a pak reklamovala, tak by se zase mohli ohánět neoprávněným zásahem a reklamaci neuznat.
@Murka A fakt k tomu kolu nic nebylo? Žádná brožura, leták, návod? Určitě není běžná praxe, že se kolo hned z obchodu veze do servisu.
@Murka Nekupovala třeba nějaký vystavený kus? Většinou se to prodává v krabici, nebo k tomu papíry jsou
ale zrovna kolo z Tesca bych fakt nejdřív nechala zkouknout někým, kdo se v tom vyzná, už jenom pro bezpečnost dítěte.
@Murka
Pokud je kolu nebyl návod, je to chyba prodejce a bez návodu jste ho neměli přebírat. Teď může prodejce namítat, že tam návod byl. Stáhněte si návod nebo brožuru z internetu, pokud v ní nebude nic o servisu před uvedením do provozu, má prodejce smůlu a musí uznat reklamaci.