Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krásný den všem,
s manželem si již dlouho přejeme domeček.
Vy, co máte jakoukoli zkušenost, koupili byste raději starý dům k rekonstrukci nebo si postavili? Co ve finále vyjde cenově lépe? Hledáme něco dostupného,
pro normální smrtelníky. ![]()
Prosím o připomínky, rady, tipy…cokoliv!
Díky moc
My jsme si postavili dle svých představ, ale chytli sme pozemek, materiál i úroky ještě za relativně normální ceny plus manžel a jeho rodina jsou manuálně zruční.
To si musíte ujasnit vy co je ve vašich možnostech jak finančních tak manuálních.
domeček pro panenky klidně i opravit…
no a vážně - dívej, záleží, kolik máte našetřeno, jaký máte rozpočet, jaké máte možnosti ohledně pozemku (i ten sám o sobě může stát miliony), dnes dům na klíč 3kk (což je pro rodinu opravdu minimim, nezapomeňte pak na technickou, další wc a komoru) pořídíš nejlevněji od 4mil. /montovaná dřevostavba, vydrží OK možná dvě generace?, typ Uno a základní typy domků na patro či menší bungalov/ + pozemek..tam je cena hodně o lokalitě… jen základová deska je ale k tomu třeba dalšího půl mega, oplocení další hrachy, terénní práce, inženýrské sítě… fakt vysoké prvotní náklady..
Starší hujdu koupíš v horní dolní i za trojku s pěknou velkou zahradou, ale dvě auta a sypat do toho budeš stále miliony jako já (už se to fakt nedá a celé jsem to přehodnotila) a nikdy to nebude nové, navíc se můžeš potýkat s vlhkostí, což bývá hlavní problém starých staveb…
U novostavby hodně čti recenze, vyhni se Ekonomickým stavbám, mrkni na typové projekty třeba u G-servisu, Canaby, RD Rýmařov…
ale uvědom si, že ty ceny jsou obvykle právě bez základové desky a dalších legrací jako je linka třeba (tam se můžeš dostat i na dalších 200litrů) a bez základové desky, zahrady…
No, jak říkám, záleží to na vašich fin. možnostech, co si můžete dovolit, co můžete zastavit, jak to máte s pozemkem…
Příspěvek upraven 23.03.26 v 10:51
My šli do rekonstrukce. Dva důvody;
1 nechtěli jsme čekat, než se nový dům postavi. Dům na rekonstrukci jsme hledali k nastěhování okamžitě.
2. Cenově dostupné pozemky byly jen na kraji vesnic, nebo měst. Špatná vybavenost v okolí, všude jen autem. Lokalita byla pro nás priorita.
Jo a za 3. U staršího domu už jsou vzrostlé zahrady, nechtěli jsme mít jen planinu a čekat až to vyroste. Ano vím, jdou koupit i velké stromy, ale je to dost drahé
@Leni333 píše: Více
Novostavba většinou v závěru vyjde levněji, ale já mám raději rekonstrukce. Novostavbu málokdy seženeš na tak pěkném místě, jako rekonstrukci a pokud jdeš po ceně, tak dnes ty nejlevnější novostavby se ti začnou rozpadat ještě za tvého života, natož abys to předala další generaci.
Dcera plánuje nějaký kontejner jako modulové bydlení. Zatim jeden s možností připojit další. A na mini pozemku. Neplánuje zatim rodinu (odpadá plánování školky, školy), jezdi autem (nákupy nejsou problém zajet).
Syn rodinu a plánuje, hledá starsi dům k rekonstrukci. Preferuje někde na vesnici, sojezdnoat autobusem, ideálně skolka v obci. Opraví 2 místnosti, zbytek prý postupně. Musí mít zahradu kvůli psům.
Ja bych chtěla bydlet rychle a v novem - sla bych do dřevostavby. Na okraji města, dosah MHD.
Takze tak. Napiš plusy a minusy a neco ti vypadne.
@TaLucie píše: Více
Dřevostavby jsou velká móda, ale zatím každý ze známých, kdo šel do dřevostavby, se v záběru dostal na cenu zděného baráku. A máš barák, kde nezasekáš nic do zdi, životnost také nesrovnatelná, atd.
@rmot píše: Více
Chtěl jsem napsat něco podobného. Dřevostavba je fakt za trest. Rychle se dá stavět i jinak.
@rmot píše: Více
U nás bychom ji asi stavěli vlastními silami… manzel umi vsechno, se dřevem pracuje nejraději. ale já mám bydlení vyřešené. Cely život dokončujeme a rekonstruujeme a přistavujeme muj rodný dům.
Cenově většinou nevyhrajes. Za mě je ideální novostavba na dobrém místě. Ale aspoň v mém okolí zkrátka rozumné pozemky nejsou, takže je třeba si vybrat - dům k rekonstrukci s dobrou lokalitou nebo novostavba v horší lokalitě (ale často s větším pozemkem). Záleží, kde konkrétně vybíráte.
Asi už vše podstatné padlo, tak přidám jen svůj pohled - pro nás byla priorita č. 1 lokalita, takže jsme šli do rekonstrukce starého domu. Taky nám vyhovovalo, že můžeme bydlet a rekonstruovat postupně svépomocí, jak kdo měl čas a třeba si i počkat na lepší cenu za materiál, případně nakoupit dopředu a uskladnit, pokud to technicky šlo. Popravdě, spočítané to za ty roky nemám a taky před dvaceti lety byla na trhu jiná situace, než dnes. Takže ideálně když si to hodíš na papír, s nějakou finanční rezervou, která by u rekonstrukce určitě měla být vyšší, než u novostavby, tam tě toho zase tolik nepřekvapí, i když…
A hlavně se rozhodnout, co od toho bydlení vlastně čekáš.
Mám obavu, že pro normální smrtelníky není cenově dostupného už nic.
Ale když se chce, všechno jde. Pokud jde o cenovou výhodnost, novostavba by měla být logicky lepší. Když má někdo starší dům, v průběhu let do něj sype peníze a o ty nechce v případě prodeje přijít, cena tedy narůstá.
S rekonstrukcí mám dost špatnou zkušenost, ale asi záleží, koho si na to pozvete. U nás si většina dělníků dělala věci po svém, když člověk u nich nestál jako dozor, výsledek byl oproti očekávání. Bohužel, i když mi vysvětlovali, co a a jak udělají, já tomu moc nerozuměl, takže jsem včas nezakročil. A pak tam také nebyl.
V případě novostavby by mohly tyto problémy odpadnout, ale většina současných novostaveb mi přijde šílená, žádný sklep, žádná půda, jak tam ti lidé žijou, vlastně nevím… Opravdu je důležité vědět, co člověk od bydlení očekává a podle toho vybírat.
Jediná výhoda rekonstrukce asi je, že se člověk na tom více podílí nebo může podílet a mít pocit, že si to bydlení nějak vybudoval sám. Anebo když chce něco v staromódním stylu, to u novostaveb asi nebývá.
Jsem v jiné situaci. Dům jsem dostala jako dar od babičky. Narodila jsem se do něj. Stavěl ho muj děda a táta v roce 1972-75.
Musím říct, že v naší lokalitě bych nesehnala pozemek ani náhodou, dům je postaven kvalitně. A má pro mě duši. A to pro mě prostě starší domy mají. Takže jsme kdysi uvažovali o koupi staršího domu. Nakonec jsem dostala tento.
S bývalým manželem jsme ho svépomocí přestavěli před deseti lety. Neměnila bych. Ano mám to zkreslené, protože je to celý život moje doma, i když jsem přechodně bydlela i jinde.
Máme velkou zahradu se vzrostlými stromy. Jsme ve vilové zástavbě na okraji okresního města s výbornou dostupností všeho. MHD nám stavi vedle v ulici. Takže až budem stáří, nebudem třeba už jezdit autem, tak MHD. Za námi je už jen jedna ulice, pak původní obec, která tu byla, asi deset baráčů a les a louka s uzávěrou na stavby. Vede tam vysoké napětí.
Mojí rodiče mají krásnou velkou řadovku v ulici nad námi a bokem a už tam mi to nepřijde tak ideální, protože jsou už opravdu na kopci.
Myslí při výběru na stáří. Můj nynější chlap má barák na vsi, dnes už tam není skoro nic. Malotřídka první stupeň, jeden strašnej Vietnamec a doktor dvakrát v týdnu. Do krajského města je to 20 minut. A to jsi na kraji v satelitech. Takže je rád, že bydlí tady u mě. Kde nejbližších Jednota Terno ne deset minut pěšky. Billa taky, nádraží a vše.
My jsme chtěli jednoznačně starý dům k rekonstrukci. Cena je vždy podle lokality
!