Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, maminky, maly 3m prave prodelava cerny kasel. Bohuzel jsme se dostali do faze davivho kasle, protoze nejdriv nam diagnostikovali zadni rymu, pak zanet prudusek a az pri hospitalizaci a ruznych sterech prisli na cerny kasel. Nyni mame 5.den antibiotika. Pres den se to zacina zlepsovat ale noce jsou katastrofa.. nekdy kasle i 3× behem hodinky a davi se.. nepomohlo neco nekomu jak podporit lecbu? Vitaminy pro me aby jen pres kojeni nebo primo miminku? Docetla jsem se otymianove masti na hrudnicek, nema nekdo zkusenost? Dekuji moc
Chudak malinkej. Vubec si to nedovedu predstavit v tom malym telicku. Mne nepomohlo nic. Vsechno bez efektu. Vcetne te tymianove masti.
Muzu se zeptat, jake mel maly priznaky? Jak to probihalo? Taky mam podezreni na cerny kasel. Doktorka uz 2× diagnostikovala neco jineho.Ale maly porad kasle az tak, ze to vypada, jak kdyby mel zvracet. Je po léčbě atb a kasel pretrvava. A doktorka tvrdi, ze je to normalni, ze muze kaslat jeste klidne 14 dni po lecbe.
Ted se mu kasel zase zhorsil a nechce moc jist. Je mu 10 mesicu. V dobe nakazy mel teoreticky jednu davku hexy uz za s sebou. Jak vasemu diagnostikovali cerny kasel?
Nemám zkusenost přímo s černým kašlem, ale takové ty masti, vitamíny, mořské vody apod. Pomáhají sotva na nachlazení, tohle je jiná liga. U hospitalizace vám nic nedoporučili? Nějaké inhalace určitě, něco mu dát do kapačky na posílení…
@Psylocke nejprve zacal hrcet a pokaslavat, byli jsme u nas detske a ty rekla zadni ryma ani si nas pozvala na kontrolni poslech. Kasel se zhorsoval prechazel v takove ataky kasle, tak jsme jeli na pohotovost a doatali jsme ventoliber na zanet prudusek s tim, ze do dvou dnu mame jit zase k obvodni na kontrolni poslech. Te se to nelibilo a mela podezreni ma RS viry a poslala nas k hospitalizaci. Tam udelali v podstate vsechna vysetreni, co byla mozna a vysel cerny kasel. Jinak pak to preslo v davivy kasel, kdy vetsinou koncil zvracenim hlavne hlenu. Pokud je cerny kasel, bylo mi receno, ze muze kaslat treba klidne 3 mesice a jen jedina antibiotika ho dokazi prelecit.
@prejeta_zaba v nemocnici mi rekli, ze zadna podpurna lecba pro takto male deti neni. Jen morska voda do nosu a na 5dni jsme meli nasivin. No a odsavat. Jenze ono neni co odsavat.
Ja jsem zatim zkusila jen homeopata. Kulicky mame 2.den.
Měla jsem CK a i syn 2 roky měl CK.
Noc nepomáhalo
ATB zabíjí množení bakterie, ale nezastaví už ten děsný kašel.
To by se ATB musela podat hned první týden.
Ale nikdo hned první týden test na CK nedělá ![]()
Přeji rychlou rekonvalescenci. Vím jak děsne to bylo.
@Ťarbík01 je to des. Jeste jak je maly a neumi kaslat. Jak dlouho vam trvala rekonvalescence? Nekde jsem cetla, ze cerny kasel = 100dni kasel ![]()
Ja uz kaslu vic jak mesic. Jde to ve vlnach. Ted jsem mela virozu a kasel se mi hrozne zhorsil. Na noc si beru kodein. Jinak mi zachvat a duseni budi co hodinu.
Drzim palce, at to rychle odezni.
@Leta50 dlouho. ![]()
Já třeba nikdy netrpěla na kašel. Po ČK mi jakékoliv nachlazení hned šlo na průdušky a hasivky. Takže tak 2 roky po CK mě to trápilo.
Jinak sousedi měli CK a kašlali ještě minulý týden. Jako fakt takovým tím tuberackym kašlem. A ty to měli určitě tak 90 dní. ![]()