Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ano, chodim na plicnim celkem pravidelne. 1-2krat do roka. Mam astma. Nekourim.
Ne, jsem zdravá. Poslední a asi první rentgen plic jsem měla asi rok a něco zpět kvůli šílenému kašli a podezření na zlomené žebro, vzali k tomu i plíce.. nekouřím již 12 let.
Ale kouřila jsem cca 10 let a tata zemřel na rakovinu plic 2 roky zpět, silný kuřák.
Ano, chodím pravidelně. Mám astma a jednou ročně chodím na rtg.
@Anonymní píše: Více
sama píšeš, že problémy máš, tak v čem je problém v pravidelné kontrole?
tak se z ni omluv s tím, že nemáš zájem, nikdo tě nutit nebude a se svými problémy můžeš sedět doma u Tv ![]()
@mag píše: Více
Proč chodíte na RTG? Pravidelné kontrolní RTG snímky nejsou obsaženy v managementu asthmatu.
U kuřáků bych přivřel oči nad low-dose CT.
Chodím, mám autoimunitní onemocnění plic. Když je potřeba, tak i několik rtg za pár dnů včetně hrct.
@Doctus ja jsem sice doktor. Ale prav. Posila mi tam muj plicar kazdou druhou kontrolu.
Měla jsem plicní sarkoidosu a na rtg jsem chodila ze začátku jednou za 14 až měsíc, pak se intervaly protahovaly až na jednou za rok
@mag
Pokud byste chtěla být v tomto důsledná, požadoval bych písemné odůvodnění opakovaných RTG. U asthmatiků je to k ničemu. Co tím chce zjistit? Na počínající nádor se stejně nepřijde.
Ne, ale taky nemam zadne problémy. Není lepsi se zeptat sveho lékaře?
Jsem ráda, že pan doktor upozornil astmatiky na podezřelé časté RTG plic. Protože ač jsem laik, se mi to nezdálo: jeden nebo dokonce dvakrát(!!!) do roka. Panebože! Já chodím,
asi každý třetí rok. S astmou nemám problémy (až na: pozor na zimu, aby mne neofouklo - to myslím doslovně
, protože by to mohlo skončiť zánětem průdušek…), ale jinak mám astmu tzv. pod kontrolou. A hlavně mám rozumnou paní doktorku. Díkybohu za to!
Příspěvek upraven 07.10.25 v 18:39
@BeaL
Průběžná kontrola asthmatika každého půl roku není nic špatného, minimálně 1× ročně by měla proběhnout, aby byla splněna pravidla pro dispenzarizaci. Pokud to stav dovolí, může být interval po domluvě delší. RTG na každé / každé druhé kontrole je však holý nesmysl.
Chodíte taky pravidelně na rentgen plic? Posílají mě tam z plicního. Nejsem kuřák ale problémy mám. Poslední rentgen byl v pořádku tak nevím proč zase další.