Rez v akváriu

69
12.4.22 23:26

Rez v akváriu

Zdravím,
mám 2 týdny založené nano akvárium. Má 10l a mám v něm živé rostlinky rodu anubis a živý kmen. Samozřejmě používám filtr a topítko.

V lednu jsem si koupila magnetickou štěrku na sklo ještě k bývalému akváriu.

Týden po založení jsem vložila kmen a štěrku. Na druhý den byla voda jemně nahnědlá, takže jsem to připisovala kmenu. Každým dnem to bylo horší. Po 3 dnech kmen držel sám a nevznášel se. Vyměnila jsem tedy 1/3 vody, která do kýblu tekla úplně hnědá. Na druhý den jsem vyměnila 1/2 vody a včera také větší polovinu vody. Voda vypadala po této výměně konečně o něco lépe. Dneska jsem vodu ale neměnila a voda je opět lehce nahnědlá.
Po první výměně špatné vody jsem si všimla, že stěrka je ve všech rozích narezlá. Koupila jsem jí v Superzoo, protože tam žádnou jinou neměli. Pro mé zklamání vůbec nevydržela a ještě mi zničila vodu v akváriu…

PROSÍM TEDY O RADU, CO MÁM DĚLAT, ABYCH SE REZAVÉ VODY ZBAVILA. NECHCI POUŽÍVAT CHEMII, CHCI MÍT PŘÍRODNÍ AKVÁRIUM BEZ JAKÉKOLIV CHEMIE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
12.4.22 23:54

Řekla bych, že je to pořád tím kmenem. Měla jsem takový, který barvil vodu celý týdny. Nedávám je rovnou do akvária, ale vždycky je nechávám bokem v kyblíku s vodou než přestanou barvit. Vyndej ten kmen, pomalu vyměňuj vodu než bude čistá a kmen vymývej mimo akvárko. Jestli tu stěrku necháváš v akvárku, tak se nedivím, že rezaví. Ta se poo vyčištění skla vyndá..

• Citovat
  • Upravit
69
13.4.22 01:52

@Janli při posledním čištění jsem ho dala do napuštěného umyvadla na 3-4h a voda byla v pohodě čistá. Tak si myslím, že to tím kmenem nebude.
Nechávala jsem to tam. Taťka měl kdysi akva a taky to tam vždycky nechával a nikdy se mu to nestalo. Ale příště už bude vědět a nenechám to v něm. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2840
13.4.22 05:40

Kmen bych vyvarila a minimálně par dni nechala ve vodě bokem. Až přestane pouštět barvu, tak vrátit. A sterky se prodávají i magnetické plastové, pokud ji fakt potřebuješ. Ten kov nebývá nijak ošetřen. Ale tipuji, ze barva je z toho kmene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
13.4.22 06:34

Hodně pravděpodobně to bude tím kořenem. Vodě ani rybám to neuškodí a časem se odkalí sama.
Jinak tedy mimochodem, 10l je pro začátečníka šíleně málo pro udržení rovnováhy. To chce alespoň 60/80/100l + hodně rostlin a nechat alespoň měsíc zajet. Topitko je k ničemu, předpokládám, že máš akvárium doma, takže voda je teplá sama o sobě.
PS: Jestli to máš pro betu, tak přidej plovoucí rostliny a vhodne rostlin, ať je aq zarostlé. Pro betu je ideální 60l.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
13.4.22 07:36

Nějak to nechápu. tak vyndej stěrku a dej komplet novou vodu, když je podle tebe rezavá od ní. Akvárko máš dva týdny, tak přijdeš o dva týdny zaběhávání, začneš znova, to nen taková hrůza.
Ale taky hlasuju, že barví dřevo. Ničemu to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.4.22 15:17

To bude tím kmenem, barvívá to dlouho, předlouho. prý to nevadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
13.4.22 21:26

@Bobule321 ano, topítko mám kvůli Betty. Na internetu jsem si o Bettě hodně četla. Taky jsem na několika skupinách na facebooku. Moje první akvárium to není. Přecházím z většího na menší, kde budu mít pouze Bettu. Rostliny tam samozřejmě mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
13.4.22 21:27

@Pipet stěrku jsem vyndala a vyhodila. Objednala jsem si novou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný