Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
mám 2 týdny založené nano akvárium. Má 10l a mám v něm živé rostlinky rodu anubis a živý kmen. Samozřejmě používám filtr a topítko.
V lednu jsem si koupila magnetickou štěrku na sklo ještě k bývalému akváriu.
Týden po založení jsem vložila kmen a štěrku. Na druhý den byla voda jemně nahnědlá, takže jsem to připisovala kmenu. Každým dnem to bylo horší. Po 3 dnech kmen držel sám a nevznášel se. Vyměnila jsem tedy 1/3 vody, která do kýblu tekla úplně hnědá. Na druhý den jsem vyměnila 1/2 vody a včera také větší polovinu vody. Voda vypadala po této výměně konečně o něco lépe. Dneska jsem vodu ale neměnila a voda je opět lehce nahnědlá.
Po první výměně špatné vody jsem si všimla, že stěrka je ve všech rozích narezlá. Koupila jsem jí v Superzoo, protože tam žádnou jinou neměli. Pro mé zklamání vůbec nevydržela a ještě mi zničila vodu v akváriu…
PROSÍM TEDY O RADU, CO MÁM DĚLAT, ABYCH SE REZAVÉ VODY ZBAVILA. NECHCI POUŽÍVAT CHEMII, CHCI MÍT PŘÍRODNÍ AKVÁRIUM BEZ JAKÉKOLIV CHEMIE.
Řekla bych, že je to pořád tím kmenem. Měla jsem takový, který barvil vodu celý týdny. Nedávám je rovnou do akvária, ale vždycky je nechávám bokem v kyblíku s vodou než přestanou barvit. Vyndej ten kmen, pomalu vyměňuj vodu než bude čistá a kmen vymývej mimo akvárko. Jestli tu stěrku necháváš v akvárku, tak se nedivím, že rezaví. Ta se poo vyčištění skla vyndá..
@Janli při posledním čištění jsem ho dala do napuštěného umyvadla na 3-4h a voda byla v pohodě čistá. Tak si myslím, že to tím kmenem nebude.
Nechávala jsem to tam. Taťka měl kdysi akva a taky to tam vždycky nechával a nikdy se mu to nestalo. Ale příště už bude vědět a nenechám to v něm. Děkuji
Kmen bych vyvarila a minimálně par dni nechala ve vodě bokem. Až přestane pouštět barvu, tak vrátit. A sterky se prodávají i magnetické plastové, pokud ji fakt potřebuješ. Ten kov nebývá nijak ošetřen. Ale tipuji, ze barva je z toho kmene.
Hodně pravděpodobně to bude tím kořenem. Vodě ani rybám to neuškodí a časem se odkalí sama.
Jinak tedy mimochodem, 10l je pro začátečníka šíleně málo pro udržení rovnováhy. To chce alespoň 60/80/100l + hodně rostlin a nechat alespoň měsíc zajet. Topitko je k ničemu, předpokládám, že máš akvárium doma, takže voda je teplá sama o sobě.
PS: Jestli to máš pro betu, tak přidej plovoucí rostliny a vhodne rostlin, ať je aq zarostlé. Pro betu je ideální 60l.
Nějak to nechápu. tak vyndej stěrku a dej komplet novou vodu, když je podle tebe rezavá od ní. Akvárko máš dva týdny, tak přijdeš o dva týdny zaběhávání, začneš znova, to nen taková hrůza.
Ale taky hlasuju, že barví dřevo. Ničemu to nevadí.
To bude tím kmenem, barvívá to dlouho, předlouho. prý to nevadí
@Bobule321 ano, topítko mám kvůli Betty. Na internetu jsem si o Bettě hodně četla. Taky jsem na několika skupinách na facebooku. Moje první akvárium to není. Přecházím z většího na menší, kde budu mít pouze Bettu. Rostliny tam samozřejmě mám.
@Pipet stěrku jsem vyndala a vyhodila. Objednala jsem si novou.