Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky poradíme mi?? Syn má 8 let a ještě neměl nestovice, měli je ve školce a malej nic
Mám s toho docela obavu jeho vrstevníci uz nestovice prodělali a my pořád nic…Existuje nějaká stránka kde vyhledat někoho poblíž s nestovicemi? Už je velkej a mám obavu aby později neměl nějaké problémy, dekuji
@ivisek87 A očkovat ho nechceš? Mamka dávala ségru kolem 12. roku očkovat, když je do té doby neprodělala.
@ivisek87 kdyby děti neštovice neprodělaly do nějakého dejme tomu 11 roku, nechávala bych je očkovat. Nečekala bych, zda je potom mohou někdy dostat či ne.
@ivisek87 A není možné, že je prodělal a nevšimli jste si toho? Naše prostřední měla 7 pupínku a jednu neklidnou noc. Nevědět, že je má mít od starší, nevšimnu si jich ![]()
Myslím, že se dá udělat krevní rozbor a zjistit, zda má aktivní protilátky. Dřív než budeš řešit cílené nakažení nebo očkování.
Já bych teda okolo těch 11. narozenin nechávala zjistit protilátky a při negativitě bych nechala očkovat. Neštovice mohou proběhnout i bez příznaků, ev. jedna, dvě neštovičky v hlavě, kterých si nikdo nevšimne.
Cíleně nakazit dítě bych si netroufla, přeci jen komplikace se mohou vyskytnout i v dětském věku, byť je to méně pravděpodobné.