Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A není jednodušší s ním začít chodit na plavání a naučit ho plavat jednou provždy?
Ja jsem dávala takhle malymu kruh ve kterým bylo uvnitř jeste otvory na nohy aby neprokloul skrz
Dávala jsem rukávky a pásek:-) rukávky jsem koupila klasika nafukovací - ty menší. Když se podíváš v obchodě, kde mají trochu výběr, tak zjistíš, že se dělají různé velikosti od obludných po takové menší.
Pásek se dá upravit na libovolnou velikost - je tam spona a dílky se dají odebírat. Malá se v tomhle věku už rochnila sama bez držení. Jinak potápět můžeš naučit i sama - nejdřív na nějaké heslo polévat hlavu a později prostě ponořit. Pokud se bez šoku ponořil a nenapil, tak bych se nehroutila.
@Ou dvouleté se na kurzu plavat nenaučí, takže asi tak… Naučí ho potápět, nebát se vody, postupně si lehat na vodu, ale vyloženě plavat se nenaučí. To až bude starší.
Tak mám stejně staré mládě a kruh nechce, vestu nechce, rukávky nechce - takže tak
snad budeš mít větší štěstí.
Jo jinak rukavky jsem taky kupovala normalne v Albertu myslim.mame 3-6 let a byly tam i pro menší.
Klidně bych rukávky zkusila. Moji kluci v tomto věku měli rukávky plus pásek.
Chápu, že v kruhu být nechce, když je to živel. Kruh dost omezuje.
Dle naší instruktorky z dětského plavání je nejlepší vestička (nebrání, na rozdíl od kruhu či rukávků, přirozenému pohybu podobnému tomu připlavání), ale je pravda, že my doposud - 3 roky - nepoužíváme vůbec nic. Malého v hlubší vodě prostě držíme na rukách, tam kde dosáhne se pohybuje sám bez ničeho. Jinak to trénování potápění s heslem je super - my to tak dělali na plavání - malému bylo půl roku - nejprve heslo (my měli: (oslovení dítěte) á žbluňk… prý je dobré něco výrazného - proto to á) a po vyslovení polít hlavičku, potom už heslo + potápění, malý od loňského léta skáče do vody s úplným potopením bez hesla - ty děti to už pak mají automatické, že musí zadržet dech.
Zkus vestu, je fakt super.
Neomezuje v pohybu.
Jinak já děti v tomhle věku už nepřidržovala.
Moje mladší dítě nesnáší jakékoliv pomůcky - rukávky, pásek, vestičku… nic. Všechno ze sebe rve. Takže my chodíme bez ničeho, holt se občas potopí. Stejně ho člověk hned vyloví.
Jestli chce rukávky, dej mu rukávky a nech ho. Jsi u něj, když půjde pod vodu, půjde pod vodu, nic se mu nestane. Když nebude chtít rukávky, nedávej, drž ho za jednu ruku a nech ho, stresuješ se zbytečně, máš vodní živel, podporuj ho v tom, ani kdyý půjde pod vodu, tak se mu nic nestane, maximálně si lokne.
Nedávala bych nic z těchto nafukovacích podpor. S malou chodím od cca 3/4 roku na plavání. Vodu miluje, ale nikdy bych jí těmito pomůckami nedávala falešný pocit jistoty. Respekt z vody mít musí.
Když se prcek potopí, tak ho vytáhneš. Pokud ti u toho neřval, tak se vody nebojí. Ty u toho nedělej scénu, zasměj se s ním tomu, jak krásně žbluňknul, a bude to. Na hraní ho nechávej v malém nafukovacím bazénku s minimem vody (do 10cm), to na vyblbnutí stačí. Vždy hlídej!!! I zde se lze snadno utopit.
Plavat ještě několik let nebude umět, i když budete chodit na plavání. Ale bude vodu znát, naučí se ve vodě orientovat a dostat se k okraji či jinému záchrannému bodu.
A do velké vody ho ber klidně s sebou, když tam chce. Chyť ho pod prsy a pod lopatkami oběma rukama a není způsob, jak by ti vyklouznul.
NIKDY nenechávej velký ani malý bazén nezajištěný tak, aby se do něj malý dostal.
Krásné léto!
Můj syn má 1 rok+10 měsíců a používáme jen rukávky. Máme na zahradě zapuštěný bazén a je to vodní živel. Skočí si sám z hrany bazénu, potopí se a díky rukávkům vyplave ![]()
Ahoj, mám 15měsíčního divočáka, který miluje vodu, včera mi v malým bazénku vyklouzl (mu je voda asi po prsa) a ponořil se, já z toho mám šoky, protože potápět se neumí, nechodili jsme na plavání. Chce se mnou chodit i do velké vody a já mám hruzu aby mi třeba nevyklouzl, prodávají se vubec tak malý rukávky? A dáváte svojím dětem, tak malý rukávky?