Rodičovský příspěvek dovolená
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Rodičovsky příspěvek dovolená
Prosím o radu 4.5.16 jsem nastoupila na mateřskou. Teď beru půl roku peněžitou pomoc a pak rodicak. Jde o to že mě zbylo od zaměstnavatele asi 7 dní dovolené a účetní mě říkala že si to můžu vybrat jakmile mě skončí peněžitá pomoc při mateřské tak vyberu zbytek dovolené a pak přejdu na řidičák. Jde to takhle vybrat? Děkuji za odpověď v případě kdy si vybrat zbytek dovolené?
Příspěvek upraven 16.10.16 v 12:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nemas zmatek v pojmech?
Nejdrive je penezita pomoc v materstvi, a pote je az rodicovska dovolena s rodicovskym prispevkem.
Dovolenou lze cerpat ihned po skonceni penezite pomoci v materstvi, pisemne se o ni pozada zamestnavatel, fakticky jde o jeji proplaceni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolená se čerpá většinou spolu s pobíráním rodičovského příspěvku. Nemá to na nic vliv, zaměstnavatel ji proplatí+ještě vznikla nějaká během pobírání mateřské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet.hell obráceně - ted beres PPM, pak budes brat rodicak. PPM budes brat 28 tydnu (pokud jsi porodila 1 dite) a pak budes mit RP podle toho jak dlouho chces (jestli teda mas splnene podmínky). A mezi materskou a rodicakem muzes pozadat zaměstnavatele o čerpání dovolene. Vlastne ti bude proplacena, ale fakticky ji musis čerpat. Jestli počítám dobre, 16.11. ti skonci materska, pak pujdes na 7 dni na dovolenou a pak budes na rodicaku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sisk děkuji vím že jsem to změnila. Přesně tak by to mělo být ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já to možná ještě trošku upřesním. Nyní jsi u zaměstnavatele na mateřské dovolené a pobíráš Peněžitou podporu v mateřství. Pak navážeš rovnou od úřadu práce rodičovským příspěvkem. současně požádáš zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené a pak o čerpání rodičovské dovolené. V peněžním vyjádření to znamená, že určitou dobu budeš dostávat souběžně peníze z práce za řádnou dovolenou a rodičovský příspěvek z úřadu práce. Pozor na to, že za dobu mateřské dovolené ti také vznikl nárok na řádnou dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu Rodičovský příspěvek ale nemusí nutně bezprostředně navazovat na PPM. Klidně můžeš čerpat dovolenou a až poté začít brát RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adinal píše:
@nozu Rodičovský příspěvek ale nemusí nutně bezprostředně navazovat na PPM. Klidně můžeš čerpat dovolenou a až poté začít brát RP.
a proč by to dělala? vždyť rodičovský příspěvek není vázaný na čerpání řádné dovolené. Toto je nejjednodušší varianta, jak vše na úřadech pořešit. Jakékoliv prodlevy mezi oběma dávkami by mohly dělat úřednicím probémy, protože to nejsou standartní situace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu píše:
a proč by to dělala? vždyť rodičovský příspěvek není vázaný na čerpání řádné dovolené. Toto je nejjednodušší varianta, jak vše na úřadech pořešit. Jakékoliv prodlevy mezi oběma dávkami by mohly dělat úřednicím probémy, protože to nejsou standartní situace.
Ty jsi napsala, že to trošku upřesníš, tak já jsem to jen také upřesnila a napsala jinou možnost, úřednicím to žádný problém nedělá a pokud ano, tak je to jen jejich problém.
Já to tak třeba mít budu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu úřednicícm to žádné problémy nedělá. Ony jen přeťukají, co máš v papíře. Jen musí rodičák (pobírání dávky) začínat od 1. v měsíci.
Dělala by to třeba proto, že jí přijde lepší, mít delší dobu „stálý“ příjem, než chvíli hodně a pak by si to chtěla prodloužit a už by nic nebylo. Někdo to tak může mít radši (třeba já
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu děkuji Vámm za radu takže i v době těch 28 týdnu mě vznikl nárok na dovolenou? Což je za měsíc 1,5 dne (nebo tak nějak)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet.hell mela bys mit plnou rocni dovolenou, minus to, co sis vybrala pred nastupem na md. Ucetni by ti mela rict, kolik je to presne
Pokud by se ti stalo, ze nas za rok jen md, ale je to 60 prac. Dni, pak v tomhle pripade vybirani (mezi md a rd) mas narok na celou dovolenou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ornwen děkuji za odpověď. Nevybrala jsem si žádnou dovolenou, takže mám nárok na 20 dní dovolené? Na mateřské jsem od 4.5.16. Jakmile mě skončí peněžitá pomoc při mateřské tak si můžu vybrat zbytek dovolené? Omlouvám se že se tak ptám ale vůbec se v těchto věcech neorientuji. Děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet.hell jj, přesně tak. Ona by ti v tom měla pomoct účetní. My na to měli papír, kde bylo do kdy je mateřská, jestli si chceš vybrat dovolenou a do kdy a od kdy bude teda pak rodičovská dovolená (nesouvisí s rodičovským příspěvkem, nemusíš ani hlásit stejnou dobu. Naopak. Na RD je lepší nahlásit kratší čas, protože kdyby něco, můžeš se pak vrátit. Nebo prodloužit. Ale vrátit se dřív, když máš nahlášeno na dýl se většinou nedá-zaměstnavatel nemusí umožnit)
Tamto byla poznámka třeba pro příště
(Když máš za rok odpracovaných 60 dní - a mateřská se tak počítá- a pak bys vybírala tu dovču po mateřské, tak ti jí zase musí dát celou za celý rok)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit