Rozbitý foťák

8523
13.5.13 09:15

Rozbitý foťák

Ahoj, mám digitální foťák, je už starší, mám ho několik let, ale vždycky fotil dobře. Teď ale začal nějak blbnout, buď jsou na fotce pruhy nebo je fotka úplně bílá. Tak nevím, jestli je už na odpis nebo tam mám jenom něco blbě nastavený. Půjde to opravit?
Nechce se mi teď kupovat novej foťák, v sobotu jsme koupili auto, takže prachy teď fakt nejsou, ale blíží se léto a určitě budu chtít fotit.
Můžete případně poradit dobrej foťák tak do dvou tisíc? Chci to pouze na focení dětí a podobně, takže žádnej super vychytanej nepotřebuju. A teď jsme ještě limitovaný těma financema.

Ještě ukázka těch fotek. První je v místnosti, druhá venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
13.5.13 09:18

Jakej byl čas a clona? to venkovní je těžce přeclonění - buď velmi dlouhý čas, nebo vysoká clona, to uvnitř je mázlé, je opět otázka, jakým časem bylo foceno.. zkus mrknout do pc, kde máš fotky staženy, většina foťáků ukládá i takové info, jako čas a clona, pak lze spekulovat, jestli je to jen špatné nastavení nebo nějaká chyba :think: Ještě jedna věc.. jaké jsou režimy, na které fotíš? např portrét, krajina a pod? to mají i obyč starší foťáky.. klonila bych se jen k přenastavení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
13.5.13 10:00
@martina.se píše:
Jakej byl čas a clona? to venkovní je těžce přeclonění - buď velmi dlouhý čas, nebo vysoká clona, to uvnitř je mázlé, je opět otázka, jakým časem bylo foceno.. zkus mrknout do pc, kde máš fotky staženy, většina foťáků ukládá i takové info, jako čas a clona, pak lze spekulovat, jestli je to jen špatné nastavení nebo nějaká chyba :think: Ještě jedna věc.. jaké jsou režimy, na které fotíš? např portrét, krajina a pod? to mají i obyč starší foťáky.. klonila bych se jen k přenastavení..

Hele, vůbec nevím, co to tady píšeš. :lol: Já fotím stylem - zapnu, zmáčknu, vypnu. Nějaká clona, přeclonění, to fakt nevím, co to je.

Píše mi to:
Závěrka clony - f/2,8
Délka expozice - 1/60 sec.
Rychlost ISO - ISO - 80
Expozice - 0 krok
Ohnisková vzdálenost - 5 mm
Maximální clona - 2,96875
Režim expozimetru - maticové měření

To je u tý první fotky.

Jinak jsem fotila, fotky byly normální, ale když jsem pak chtěla vyfotit ještě něco, tak už to fotilo bíle. Určitě jsem tam nic nenastavovala. Pak jsem s tím ale štelovala, tak je možný, že jsem tam něco zmáčkla, každopádně to ale fotí stejně blbě jako předtím.
Jo a ty režimy jsem teď zkoušela měnit - portrét, krajina, interiér, ale dělá to takhle u všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.5.13 10:08

@PetraJ takhle se to zdá v pořádku :think: ono se občas může stát, že si omylem rozhodíš ty přednastavené režimy, že pak třeba čas závěrky máš třeba 500/sec a potom ty fotky budou bílé. Protože je moc dlouhý čas, ale na 60tku závěrku se to určitě nestane :think: pokud to dělá u všeho, tak to bude na opravu… ale u takových foťáků se spíš už vyplatí koupit nový, seženeš i kolem 1000 kč..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
13.5.13 10:17
@martina.se píše:
seženeš i kolem 1000 kč..

A poradíš? ;)

Určitě se v tom vyznáš líp než já, já bych vybírala podle barvy. :lol:
Ale teď jsem koukala na recenze na nějakým servru a focení, tak jsem si jich pár vybrala, podle toho co tam píšou a teď to jdu zadat ještě na heuréku a asi vyberu podle zkušeností lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.5.13 10:18

@PetraJ beru tedy v potaz, že stačí, aby měl foťák automatiku, fc jako portrét, krajina a pod, že… jdu mrknout..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.5.13 10:25

Tááákže… výborné hodnocení má tento: http://www.megapixel.cz/…ix-l25-cerny, dá se sehnat v různých barevných variantách, je lehký a velmi dobrý na ovládání. Pak mám zkušenost se starší verzí tohoto: http://www.megapixel.cz/…t-a810-cerny, mám sice starší verzi, ale už nějakých 10 let, zcela bezporuchový, fotí s ním syn a fotky opravdu pěkné. Pohledej tyhle na heurece nebo někde na srovnávači, určitě je seženeš i levněji… Jinak jsou i foťáky pod 1000, ale nebudu doporučovat, jsou to značky, kterým nevěřím - i když Ti tu dávám odkaz:http://www.aaron.cz/…t-507-ruzovy, ale jak říkám, do toho já bych nešla.. Ty první 2 mají 10 Mpix, dost volitelných režimů, je to celé v češtině, mám je odzkoušené. Jen to chce pohledat, já nakupuju na megapixelu, třeba je někde budou mít i levněji. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
13.5.13 10:25

Jo, jo, chci to na úplně obyčejný focení, děti, dovolená a tak.
Cena tak do dvou tisíc, to auto nás úplně vycuclo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
13.5.13 10:31

@martina.se - super, díky za radu. Zrovna na ty stránky jsou koukala a vybrala jsem si náhodně něco. Ten Nikon byl taky ve výběru, ale trošku jiný. Canon mám teď.
Takže dám na tebe a vyberu jeden z těch dvou, i ty ceny jsou super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.5.13 10:33

@PetraJ jj, ceny ve srovnání s kvalitou jsou opravdu luxusní, mám je oba vyzkoušené a jsou to držáci… ;) pokud máš cenu do 2 tis, tak můžeš ještě mrknout na lepší verzi toho Nikonu Coolpix - http://www.megapixel.cz/…ix-l26-cerny, tam je rozdíl ten, že má 16 mpix, ale pro normální využití mi to přijde zbytečné :think: takové rozlišení potřebují spíš profíci, nebo pokud fotky hodně zvětšuješ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 13:24
@martina.se píše:
@PetraJ jj, ceny ve srovnání s kvalitou jsou opravdu luxusní, mám je oba vyzkoušené a jsou to držáci… ;) pokud máš cenu do 2 tis, tak můžeš ještě mrknout na lepší verzi toho Nikonu Coolpix - http://www.megapixel.cz/…ix-l26-cerny, tam je rozdíl ten, že má 16 mpix, ale pro normální využití mi to přijde zbytečné :think: takové rozlišení potřebují spíš profíci, nebo pokud fotky hodně zvětšuješ…

jenže u toho pidi čipu 16mpx je spíš na závadu. Bude z toho horší obraž než ze 4mpx foťáku, ten čip to nepojnme takový data :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
72725
13.5.13 15:18
@Anonymní píše:
jenže u toho pidi čipu 16mpx je spíš na závadu. Bude z toho horší obraž než ze 4mpx foťáku, ten čip to nepojnme takový data :jazyk:

však jo, jak jsem psala, je to zbytečné. Takové rozlišení beru u zrcadlovky, ne u kompaktu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
5.11.15 13:59

Mám Nikon coolpix a po vložení nových baterií AA se foťák po pár vteřinách vypne s hlášením, že je „baterie vybitá“.

Zajímalo by mě, na kolik by vyšla případná oprava.
Mám v úmyslu foťák prodat za cenu opravy, kupce ať si s ním pak naloží jak chce.
Třeba rozebere na součástky nebo si ho opraví :nevim:

Psala jsem do servisu, ale neodpověděli mi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
5.11.15 14:48

I nová baterie může být vybitá, zkus jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
6.11.15 21:22

@1Luca
Tak jsem zkusila ještě jinou a zdá se, že to funguje :think:

Ale už mám doma nový, tak ten starý stejně prodám  :nevim:

Jen váhám za jakou cenu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit