Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte prosim co pomuze na akutni fazi ekzemu? Nejaky konkretni tip cim to namazat. V lekarne je toho tolik ale nechci utratit plno penez a zkouset nez neco pomuze bude pryc sam. Odmitam jit na kozni pro kortikoidy. Mela jsem ekzem na rukach a vytrpela jsem to bez mazani kortik. masti a zmizel nakonec uplne sam po 4letem neuspesnem leceni na koznim az jsem ty sajrajty prestala mazat.
Ale tenhle na stehnach mam pravidelne jen kazde leto a taky odezni ale nejak ted vic trpim je dost rozlezly a ja uz nevim cim jsem to driv mazala.
Diky
Exematik nejsem, ale co jsem se zajímala, tak je dobré začít s léčbou (kromě mazání) přes životosprávu. Vynechat alergeny a sladké. Dcera měla exem. ložisko a mazala jsem Cicalfate od Avene. Citlivě to vysušilo mokvání.
Také trpím exemem. Dost se to na prahu dospělosti zlepšilo a vymizelo. Jen se mi udělal na pravé dlani, coz je dost nepraktické ![]()
Někdy to tam skoro nemám a někdy bych brečela bolesti, jak je to suché a rozpraskané. Kortikoidy jsem přestala používat, protoze kojím, tak se bojím o malou…
Vyzkoušela jsem v tv propagovaný bepanthen na exem, ze prý promastí…mast za 270 a na prdlacku.to už je lepší ten na zadek pro mimi…ulevil mi a také jsem začala používat infadolan.
Jinak jsem ale nevypozorovala, ze by mi to zhoršovalo nějaké jídlo…
Exem je příšerná věc. Zajímavé je, ze vždy v těhotenství zmizel úplně a já si to 9 měsíců užívala. Vrátil se ale hned druhý den po porodu
Jsem atopik od mala, nejhorsi to je v zime a ve vedrech, a jedine co mi pomaha, aby to uplne a rychlo vymizelo jsou bohuzel kortikoidy. Mazu jen 1-2× denne po dobu 1-2 dnu, vic nee. Nic jineho mi nikdy nepomahalo.
Kortikoidy pomahaji jen kdyz jima porad mazes prestanes ekzem znovu vyleze… Jak uz jsem tady radila mam s ekzemy zkusenosti, Excipial lipolotio H, koupele z odvaru ovesnych vlocek a obklady z vlocek min 2× denne, koupele v morske soli
No prave proto kortikoidy nechci znam to. Ty vlocky pomahaly na ty me ruce predtim. nejak jsem na to zapomnela tak dik za pripomenuti. Jinak se zeptam muzu to mazat i zink. masti nebo to vysusim akorat. Je hrozne vydrzet to svedeni