Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dcera má takovýhle exzem, nejdřív ho měla světlý, takovou krupicku ( pomáhala indulona), teď ji ale zčervenala a z nohou se jí po mazání míchanou mastičkou od Dr. Rozšířila na pipinu, břicho a začíná to mít i na hrudi.. u doktorky jsme byli, zatím říkala, že to vypadá na atopický exzem ale že uvidí v pondělí, že když tak nasadí kortikoidy.. chtěla jsem se zeptat, jestli se s tím někdo nesetkal a nevi co to způsobuje
Nikdo neví co způsobuje ekzém, hodně se mluví o stravě, stresu, genetických dispozicích.
Každopádně ho zhoršuje suchý vzduch, zpocení a někomu i různé potraviny. Osobně doporučuji zahodit mýdla, mýt olejem, fajn je i olej do koupele od Linoly a mazat krémem pro atopiky
S olejem Linola nesouhlasím, syna strašně pálil a ekzém vzplanul. Ale je to hrozně individuální, někomu vyhovuje a pomáhá. Pomáhá taky ovesná koupel, mýt co nejméně je to možné a jen vlažnou čistou vodou, žádná mýdla. Obecně se doporučuje kůži hodně promašťovat, nám jeden čas nejlíp pomáhal Epaderm. Teď je nejlepší Purity Vision zinkovka. Kortikoidy dávám v moment, kdy se ekzém zvětšuje a neutišitelně svědí. Po pár dnech zmizí.
Celej ekzém je fakt individuální a sami si budete muset ozkoušet, co vám pomáhá, co zhoršuje apod. Reagovat může na jídlo, zimu, na prací prostředek, tvoji kosmetiku a vlastně na cokoli. Chce to hledat, zkoušet.
@Asta135 děkuju
já jsem z každého většího osypani vyděšená, jako dvouměsíční miminko ji takhle začínal exzem a skončili jsme na týden v nemocnici se zlatým stafylokokem 😠.. od tý doby to nikdy nebylo tak hrozný a zachraňovala nás indulona nebo imazol, teď nepomáhá nic
@Bíbul098 Vzdyt Imazol je na plisne a ne na ekzem, ne?
Ja se treba namazat Indulonou, tak si na ten ekzem muzu vsadit
Ale co ekzem zpusobuje, nikdo presne nevi - evidentne to ma neco spolecneho se strevni mikroflorou, ale zadny zaruceny “lek” jeste neni. Kdyz jsem ja byla mala, mela jsem taky atopicky ekzem a nevedelo se proc, v dospelosti mi ho zacala vyvolavat kosmetika obsahujici ropne derivaty jako vazelina/mineralni olej (a je to narvane temer ve vsem), parabeny, pak taky nektere sulfaty (nemuzu pouzit zadny normalni sampon nebo sprchovy gel napriklad), bezne praci prasky a kapsle (Persil, Ariel)… Jidlo mi ale nevadi zadne, zato stres neni dobry. Kamaradka byla zase tezky atopik a pomahalo ji vysadit mlecne vyrobky. S ekzemem je to holt slozite ![]()