Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše: Více
Co mám zkušenost z okolí, tak úvěr je toho, kdo ho má. Tedy ty. Známá se rozvedla a v bance nic nehlásila. Ale tam je domluva, že ex posílá půlku splátky. Jelikož to bylo v době manželství a zbytek si rozdělili.
Proc bys byla samozivitelka? Deti nejsou jeho?
Jinak ano banka muze pripadne jit na majetek manzela, ale udela to jen kdyz nebudes platit, jinak je nejaka vase dohoda nezajima
Jak muzes byt samozivitelka, kdyz deti maji ziveho a fungujiciho otce?
@HappyPotato píše: Více
Dnes se za samoživitelku považuje každá rozvedená s dětmi v péči. I když mají otce, ale mnozí tatínkové posílají jen alimenty a milion keců, pokud matka chce po nich cokoliv navíc, na další oprávněné či méně oprávněné výdaje. A pokud matka zatlačí na pilu, otec udělá naschvál a najednou chce děti do střídavky, i když se předtím nestaral.
Tak samoživitelka není možná ten správný výraz. Prostě jediná dospělá a vydělávající osoba v domácnosti. Takže tím budu mít menší příjem než za manželství.
Ale otázka je jiná. Může mi banka zrušit spotřebitelský úvěr, když se rozvedu a zanikne SJM?
Pochybuju. Byla by sama proti sobě. A určitě to musí být ve smluvních podmínkách. Ty si přečti.
@Sunlight515 píše: Více
Samozivitelka je od „sama zivit“. Pokud se na vychove ditete podili nekdo jiny (otec, stat, novy partner), z logiky veci nemuze byt samozivitelka.
Dneska je to běžný a automatický pojem, nežije s otcem, tak je samozivitelka ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Otec je tedy taky samozivitel, kdyz ma deti u sebe? ![]()
Podle některých zřejmě ano, je to to samé, v některých hlavách ![]()
Když druhá strana platí alimenty, tak logicky ne. Ale s velkou oblibou se to tak říká ![]()
@arinecka píše: Více
Pak to tedy nechapu. Matka je samozivitelka, i kdyz dostava alimenty, pridavky od statu atd. Otec, pokud dostava alimenty, samozivitel neni? ![]()
Rodič, který dostává alimenty, není prostě samozivitel. Je to blbost ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
To byla ma pointa
z logiky veci nemuze byt samozivitel, kdyz se na zivobyti ditete podili i nekdo jiny ![]()
Ahoj, budeme se rozvádět a máme spolu spotřebitelský úvěr na milion. Není to hypotéka a podepisovala jsem ho jen já, ale za trvání SJM.
Dohodli jsme se, že úvěr si nechám já na oplátku za nějaký majetek od manžela.
O rozvodu bychom měli informovat banku.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Stalo se vám někomu, že banka řekla, že sami na splátky nemáte a požadovali okamžité doplácení jistiny?
Na splátky budu mít, ale taky budu samoživitelka s dětmi.
Kamarádka si třeba myslí, že banku informovat nemusím, když jsem úvěr podepisovala jen já a není to hypotéka.