Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nelze, je to záření a bez žádanky (jedno jestli praktik nebo jiný lékař) udělat nemohou.
@uběhaná máma dekuji za info. Tak asi jedina cesta by byla komplexni hrazena prohlidka od Masarykova onkologickeho ustavu.
@Anonymní píše:
@uběhaná máma dekuji za info. Tak asi jedina cesta by byla komplexni hrazena prohlidka od Masarykova onkologickeho ustavu.
Jestli je to pro tebe důležitý, tak zkus na tu žádanku praktika ukecat, příp. jako samoplátce bys teoreticky mohla na odběr krve na onko markery… ale nejsem doktor, tak nechci radit blbosti
@aiwwa nene, nemam. Opravdu jsem to chtela jako prevenci a zjisteni, ze je vse ok - za uhradu - stejne jako kdyz chodime na screening prsou. Memu strejdovi to zachranilo zivot (vojak - byl, kdyz se vratil z mise preventivne - plici odstranili).
@uběhaná máma dekuju, zkusim u PL zjistit, jake mam moznosti. Teoreticky na onkomarkery by me mohla poslat. Uz dlouho chodi i muj tata - na rakovinu pomerne v nizsim veku zemrela spousta clenu jeho, tedy i moji, rodiny. Proto chodi taky preventivne.
@Anonymní píše:
nelze, je to ionizující záření
ve svých 30 letech preventivní RTG plic ani ničeho jiného nepotřebujete a není třeba se vystavovat ionizujícímu záření " jen tak", když to není nutné
@Borrealis rozumim tomu. Blbe je, ze jakmile tady v tomto pripade napadnejsi problemy zacnou, je uz pozde.
@Anonymní píše:
@uběhaná máma dekuju, zkusim u PL zjistit, jake mam moznosti. Teoreticky na onkomarkery by me mohla poslat. Uz dlouho chodi i muj tata - na rakovinu pomerne v nizsim veku zemrela spousta clenu jeho, tedy i moji, rodiny. Proto chodi taky preventivne.
preventivní onkomarkery " jen tak " pojištovna nehradí
takže asi vás poslat nemůže, není to hrazeno
plus reálně to příliš nefunguje, vyjma nějakých gynekol. a urologických, jedině jestli někde ukecáte někoho v laborce a zaplatíte si to
kdo vám to ale bude interpretovat, jooo to nevím, i zdravý člověk může mít nějakou hraniční hodnotu a co pak? co budete dělat pak? ![]()
no, doporučováno to není…ne v tomto věku a u zdravého člověka…
a pojištovna je jen tak nehradí
@Borrealis píše:kdo vám to ale bude interpretovat, jooo to nevím, i zdravý člověk může mít nějakou hraniční hodnotu a co pak? co budete dělat pak?
Tipuji emimino? Připomnělo mi to nedávnou diskuzi, když si jedna zašla jako samoplátce na nějaký onkomarker, vyhodnotila si hodnotu jako zvýšenou a pak na emiminu založila diskuzi, co to vlastně znamená a čeho se bát. A obávám se, že tam původně šla, aby se uklidnila.
Zakladatelko, já bych se na onkomarkery, obzvlášť jako samoplátce, vykašlala. Krom mé osobní zkušenosti i pár zkušeností v okolí jsou ty hodnoty natolik ve hvězdách… Když mi fakt něco bylo, marker tomu odpovídající byl negativní, zato mi vylítl jiný s tím prý vůbec nesouvisející. A to mě tam poslali, aby si doplnili hodnoty k ultrazvukovému nálezu.
Já jsem si rentgen plic hradila jako samoplátce (přibližně pět let zpátky). Normálně jsem se objednala a počkala asi půl hodiny na vyhodnocení od lékaře…
@Borrealis píše:
nelze, je to ionizující zářeníve svých 30 letech preventivní RTG plic ani ničeho jiného nepotřebujete a není třeba se vystavovat ionizujícímu záření " jen tak", když to není nutné
Samozřejmě lze jako samoplatce. Jen je nutné hledat a obvolavat, kde to udělají.
Namátkou Google první strana výsledků (není to tedy Brno, ale…) :
https://www.prodiagnostika.cz/cenik/
https://www.poliklinikadecin.cz/…odiagnostika
no a kdyby ste se podívala pořádně, tak tam najdete i žádanku na RTG pro samoplátce, kteoru musí vystavit lékař, podepsat jí a orazítkovat a chtějí vyhotovení dvakrát
https://www.prodiagnostika.cz/…/att/106.pdf
pacient si to platí jako samoplátce, jistě, ale musí jej tam poslat nějaký lékař a zdůvodnit, proč chce RTG a jakou oblast přesně chce svítit
a co praví zákon??
Lékařské ozáření může provádět pouze držitel povolení SÚJB k nakládání se zdroji ionizujícího záření. O způsobu vyšetření (a s ním spojené dávce) rozhoduje tzv. aplikující odborník.
Tito zdravotničtí pracovníci vyšetření provádějí na žádost tzv. indikujícího lékaře (tito lékaři mají k dispozici tzv. Indikační kritéria pro zobrazovací metody uveřejněné ve Věstníku MZ ČR č.11/2003 a měli by dbát na to, aby vyšetření bylo provedeno ve skutečně zdůvodněných případech)
jestli někde nechávají kupovat si lidi opravdu
volně jednotlivá RTG vyšetření, jako housku, nevím, jednají protizákonně, je to vyšetření které indikuje lékař, vždy
já se jsem s tím nikdy nesetkala, ale je pravda, že v naší zemi je asi možné cokoliv
Hezky vecer, prosim anonym, nebo smazat (misto bydliste + info). Prosim vas, mozna zatim jen spatne hledam, ale je nekde moznost absolvovat rtg plic bez zadanky od PL? Ja proste chci jit preventivne (vek kolem 30, v minulosti prilezitostny kurak - nic hrozneho) a nemam problem si to zaplatit. Ale kam se podivam, tak je tam dodatek - zadanka PL. Zatim jsem se ptat na zadanku teda nezkousela, predpokladam ale, ze by mi ji napsala az v pripade, ze mam nejaky konkretni problem. Dekuji za ingo
EDIT: Brno