Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mag píše:
Dcera dostala menstruaci v jedenacti, tedy pred rokem, ale deset cm jeste dala, i kdyz ta intenzita rustu se u ni zpomaluje. Rok pred tim dala 20 cm. Je ji 12, ma 172 cm.
moje dcera taky.. 1. MS před rokem v 11 a pul, ted ma cca 172 cm a urcite nejmin tech 10 centaku porostla. Ja sama jsem taky porostla o cca 10-12 centaku pak. Ale je to urcite hodne individualni..
@pannda píše:
Roste se dál, ale menším tempem…neznamená to, že se růst zastaví. A vyjímku určitě moje dcera nemá, když vidím její dospělé vrstevnice, které vyrostly normálně. Já se takovým kecům jen směju..
Pokud nejsou problémy zdravotní, tak není důvod k panice. Mám i kamarádku, kdy její syn měl předčasnou pubertu a musel opravdu dohánět injekcemi růst. Ale vše záleží na daném jedinci, jestli má i jiné potíže.
Tak když si přečteš diskuzi, tak 90% lidí tu píše, že pak už moc nerostly, max pár centimetrů. Neříkám, že se neroste vůbec, ale už jen málo. Navíc, jak píšu, ten doktor asi ví, proč to říká. Smát se můžeš, ale statisticky je pravděpodobnější, že ten růst už bude brzdit.
A není to taky o veku? Já měla první ms az skoro v 15 a překvapivě jsem pak uz skoro nerostla (teď mam 165), ale holky ve třídě měly ms mnohem dříve a většina z nich mne přerostla ![]()
Ja se s MS zastavila a mam 152. Cetla jsem ze pinastupu MS s tim endokrinolog nic neudela, ze uz je pozde.
@Tichošlápek no já měla v 11 a vyrostla pak jen 1-2 cm, mam 168 cm, tak doufám, že dcera nebude po mě… protože ji dostala v 10 a má 160 cm, je jedna z nejvyssich ve tride, ale to jsem i já byla do 3. třidy ![]()
Dcera dostala MS ve 12,5 letech, teď je jí 14 let a za ten rok a půl vyrostla 12cm a ještě roste (aktuálně 166cm). Já po MS (v 11 letech) vyrostla min.15 cm (mám 173 cm), takže je to individuální ![]()
Dceri je aktuálně 11 a 7 měsíců, MS dostala před rokem. Za ten rok povyrostla o cca 10 cm a doufám, že ještě poroste, aspoň o kousek, protože je stále menší, než já. Já dostala MS v 11 letech, vyrostla pak už jen o 5 cm a skončila na 156 cm.
Dcerce bude 14, menstruaci 2roky a má 144cm, moc už nevyroste nám říkala na endokrinologii, ale má geny s otcovi strany, takže v dospělosti do 150cm, uvidime jestli ještě něco vyroste, za rok 3cm.
@welovefashion píše:
Nestraš dcera má taky v 10 letech, 160 cm, doufala jsem, ze aspon 10 cm jeste prida
ja mam 162 a co je na tom spatne?
Ja jsem prestala rust jakmile prisla MS. Ale zase ja ji dostala dost pozde, bylo mi uz 14, tak to bylo mozna tim.
@warita píše:
ja mam 162 a co je na tom spatne?
Nic samozřejmě, ale na sport by to dceři nestačiloa při velikosti boty 41… ![]()
Nevim odkud se tahle kravina vzala, ale výska je predne dana geneticky, nevaze se na menstruaci, to byva jen nahoda, pac hodne divek ji dostane treba az v 15 letech a to uz se pak tolik neroste, proto se to nesmyslne spojuje s tim
…ja dostala ms v 11 letech a opravdu jsem nezustala u 155 cm…mam nakonec 168
Ma dcera dostala mesicky rovnez v 11 a taky se jeste vytahla o 11 cm
Takze klid, dcera urcite jeste vyroste, zalezi na tom, jak vysoci jste vy jako rodice…ma dcera rostla do 17 let
A ja treba do 20, neb na posledni prohlidce v 19 letech jsem mela 167 cm a ted mam 168 a pul
Byla bych v klidu a tenhle nesmysl vypustila.
@warita píše:
Ja jsem prestala rust jakmile prisla MS. Ale zase ja ji dostala dost pozde, bylo mi uz 14, tak to bylo mozna tim.
Ano presne tak, bylo to tim vekem, nikoliv menstruaci ![]()
@Tichošlápek píše:
A není to taky o veku? Já měla první ms az skoro v 15 a překvapivě jsem pak uz skoro nerostla (teď mam 165), ale holky ve třídě měly ms mnohem dříve a většina z nich mne přerostla
Presne tak to prekvapive je
![]()
@welovefashion píše:
Nic samozřejmě, ale na sport by to dceři nestačiloa při velikosti boty 41…
tak to urcite jeste poroste. Ja mam nohu slabou 38, neco na pomezi 37-38.