Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak moje zkušenost je, že pak už se moc neroste. Vaši výšku má moje nejmladší v 8 letech.
Tak uvidíš, co vám řeknou na té endokrinologii. Já myslím, že ještě vyroste, ale asi už ne moc.
Mám zkušenost od sebe. Jak jsem dostala menstruaci, tak už jsem vyrostla tak 1-2 cm. Spolužačka ze ZŠ byla dlouho nejvyšší, dostala menstruaci a v devítce byla asi třetí nejmenší ze třídy…
Obecně se říká, že holky po začátku menstruace už moc nevyrostou.
Určitě je dobře, že to řešíte.
@bigl tak v 8 letech je 144 cm podle mě zase opačný extrém. Také mám osmiletého a ten má o dost méně.
Myslím, že je to blbost…starší dcera měla MS od 11,5 let a dnes je stejně velká jako já (174cm).
@Paní.Norrisová píše:
Měla jsem MS v 10 letech a už jsem nerostla, max pár cm.
Nestraš dcera má taky v 10 letech, 160 cm, doufala jsem, ze aspon 10 cm jeste prida
@welovefashion píše:
Nestraš dcera má taky v 10 letech, 160 cm, doufala jsem, ze aspon 10 cm jeste prida
Nestraším. Mám necelých 160 a nestěžuju si.
![]()
Dcera dostala menstruaci v jedenacti, tedy pred rokem, ale deset cm jeste dala, i kdyz ta intenzita rustu se u ni zpomaluje. Rok pred tim dala 20 cm. Je ji 12, ma 172 cm.
Já dostala ms v 8 letech, o kolik jsem vyrostla si už nepamatuji, ale měřím 151cm. Nikdo takto malý v rodině není. Mamka i sestra dostaly ms ve 12 a mají 165-170cm ![]()
@welovefashion píše:
Tak velkou mírou se na růstu podílí geny, ne MS. To by všechny děvčata zůstali mini národem už po generaci.. ![]()
Ahoj, dcera také začala menstruovat v 10 letech. Před menzes hodně rychle vyrostla, chodíme na endokrinologii kvůli ŠŽ, tak nás odtud poslali na rtg ruky, kvůli růstu, kde bylo naštěstí vše ok, ještě Bylo nám řečeno, že růst se nyní zpomalí, vyrůst by měla od 0-10 cm. Růst se opravdu zpomalil, vyrostla jen o pár cm.Nyni má, 2 měsíce před 12 narozeninami 158 cm a noha ji také přestala růst.
@welovefashion píše:
Nam endokrinolozka rikala, ze po zacatku ms je jeste mozno vyrust tak cca 7 cm.
Nicmene na endokrinologii s rustem po zacatku ms uz stejne nic nejspis neudelaji. Nasadit pripadne rustovy hormon ma smysl pred nastupem ms.
@pannda píše:
Myslím, že je to blbost…starší dcera měla MS od 11,5 let a dnes je stejně velká jako já (174cm).
Není to blbost. Většina holek už pak moc neroste, max pár cm. Ten doktor asi ví, proč to říká. Ale jsou i výjimky, možná tvoje dcera, nicméně běžné je, že po MS už se opravdu moc neroste.
@bigl píše:
Není to blbost. Většina holek už pak moc neroste, max pár cm. Ten doktor asi ví, proč to říká. Ale jsou i výjimky, možná tvoje dcera, nicméně běžné je, že po MS už se opravdu moc neroste.
Roste se dál, ale menším tempem…neznamená to, že se růst zastaví. A vyjímku určitě moje dcera nemá, když vidím její dospělé vrstevnice, které vyrostly normálně. Já se takovým kecům jen směju..
Pokud nejsou problémy zdravotní, tak není důvod k panice. Mám i kamarádku, kdy její syn měl předčasnou pubertu a musel opravdu dohánět injekcemi růst. Ale vše záleží na daném jedinci, jestli má i jiné potíže.
Zdravím,
dnes jsem byla s dcerou na preventivní prohlídce v 11 letech. Menstruovat začala v 10 letech a aktuálně měří 144 cm (za rok vyrostla o 7 cm). Pediatr mě vyděsil, že by nemusela dorůst ani do výšky 150 cm a máme žádanku na endokrinologii. Na prohlídce v 9 letech jsem se na růst ptala, zajímala jsem se, jestli je vše v pořádku a nemusím něco hlídat nebo řešit a byla jsem uklidněna.
Jaké máte prosím zkušenosti s růstem vašich dcer poté, co dostali menstruaci? O kolik cm ještě povyrostly?
Děkuji.
Jana