Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím o tipy na obědy, které lze rychle uvařit na sporáku nebo na bombě - potřebuji na 14 dní k moři a pak na 14 dní pod stan. Večeřet budeme po hospodách, ale obědy bych ráda měla ve své režii.
Mně napadlo pouze toto:
instantní polévky
luncheonmeat na pánvi
špagety s kečupem
rýže s masem z konzervy
palačinky s marmeládou
Co dál? Nějaké nápady?
Díky, pokud vás něco napadne ![]()
Testoviny na milion zpusobu, bud na ne placnout uz hotovou omacku, nebo treba zampionova je za par minut (pokud budes mit moznost koupit nebo chvili skladovat), muzes je udelat i s tunakem a kukurici treba, nebo my je jime i s takovymi temi Heinz Baked Beans…Pokud netrvate na teplych obedech (a u toho more mozna nebudete, konec koncu i v kempu, pokud bude vedro), tak rybickova a jine pomazanky, nacpat vsechno mozne do chleba.
Bramborové noky se špenátem
placičky z bramborového těsta z prášku + salát/kysané zelí
Ja delam nejcasteji smesi na panvi-zelenina, maso, k tomu pecivo nebo do tortily.
Polevky jakekoli-to se da v jednom hrnci vzdy. K mori beru i tycak, kremove polevky miluji i deti a v lete je to super rychle a lehke jidloq.
Pak se daji treba bramboraky, na ne prdnes syr, rajcata,cokoli.Mnam.
Testoviny, kuskus, rizoto.
Můžeš z domova zavařit do sklenic vlastně skoro jakoukoliv omáčku. UHO, guláš, ptáčky, polívky, i maso se zelím…mám zkušenost, že chlapovi to vydrželo jedlé v náklaďáku bez ledničky 14 dní (pak se vracel domů)
Co jsem slyšela, tak se nedoporučuje zavařovat se smetanou (můžeš koupit v místě a přilejt do zavařeného „základu“).
Jeste treba omelety s ruznou kombinaci naplne, sice to nekdo bere jako snidanove jidlo, ale my si delame kdykoliv…a obcas dame i krupicku ![]()
Většinou jsem dělala z místních surovin saláty - zelenina, co se mi líbíla na trhu, do nakrájené přihodit červenou čočku, těstoviny, bulgur, kuskus nebo sýr. nějaká zálivka odolná teplotě ( pesto, parmasán, olej s bylinkama, balsamico)
Kromě už zmíněného ještě: vzít si pytlík namletého máku s cukrem (nezabere moc místa) a dát si těstoviny s mákem (nebo někdo má rád se skořicovým cukrem nebo grankem), konzervu párků a k tomu instantní bramborovou kaši (dá se k tomu udělat i volské oko, když koupíš vajíčka), uvařit puding s piškotama (to jsme si třeba dělali na delších túrách po horách - na salaši jsme si koupili mléko, vyndali puding a piškoty (lehké věci do batohu) a z toho uvařili kotel, ze kterého jsme byli živi až do večera (jejda to už je dávno).
Jinak si tedy neumím představit v létě teplý oběd i teplou večeři. My většinou měli jen jedno teplé jídlo, protože na dvě ani nebyla chuť.
Kuskus (ten se nevaří, jen nacucne horkou vodu) a do něj cokoliv - kuřecí maso a kukuřice, maso a žampiony, cuketa na kostičky a protlak.
Posmažit na pánvi nakrájený pórek a nastrouhané mrkve, kari, sůl, sójovka, koření dle chuti a do toho vmíchat čínské nudle (taky instatntní)
Lečo, konzervu fazolí s chlebem, příp. s párkem., kulajda, brambory s kefírem, červenou čosku s… prozměnu zas párkem
, granatýr
My si delavaly s kamoskou kuskus. K tomu okurku, hrasek a kukurici z konzervy, papriku a syr (nivu, balkan nebo hermos). Je to rychlovka ![]()