Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem tu nova. Muj manzel ma jet pracovne do Anglie, tak na 2 roky. Proto se ptam tech, co tam ziji, jestli by mi mohli nejake specificke informace dat. Ja tam s nim taky pojedu plus nase 2 male deti(3 leta dvojcata). Jaci jsou vubec ti Anglicane a cim jsou typicti. Na zahranici jsem zvykla, byla jsem s manzelem predtim ve Francii a Nemecku. Kazda zem ma neco do sebe… Na co se pripravit ( o zdravotnim spatnem systemu vim)? Ve Francii i Nemecku se mi libilo, lide tam byli docela o. k.,tak doufam, ze i v Anglii je tomu taktez.
Shlédni Četnické humoresky, a pokud zrovna neletíte do Londýna, budeš vědět, do čeho jdete. Naše první republika. Lidi milí, vstřícní, ale od sem do sem. Jakmile se chceš blíž seznámit, bez „zprostředkovatele“ to zase až tak nefunguje. To samé se mi stalo třeba i při hledání práce. Nic neudělá tolik, jako „zaručení“ se nějakého společného známého..
Co třeba dost překvapilo mě osobně - je zakázáno mít při sobě bodné zbraně (např. kapesní nůž). Jakmile by vás chtěla parta šílenců na ulici zmlátit, a muž by vytáhl nůž na obranu, do pár vteřin se tam objeví policie a je v lochu.. A tak.. Jsou maličko jiní.
@lektorka Tak ono asi jak kde, ale v menším městě na tebe budou pořád koukat jako na cizince. A přátele si najdeš pravděpodobně taky spíš mezi cizinci, než mezi místními. Jsou prostě v tomto směru dost nedůvěřivý a uzavření. Jako jsou milý, do očí ti to pravděpodobně nikdo neřekne, ale cítit to prostě budeš…
@Sluka No kamerový systém je tam skoro všude. Podle mne je to ale supr. A policie tam dle mého opravdu pomáhá a chrání…
Záleží, do jakého města pojedete, jsou v nich docela rozdíly. Já žila tři roky v Birminghamu a musím říct, že na mnoha místech se budeš cítit spíše jako v Pakistánu či v Indii. Celé ulice jsou přetvořené dle jejich kultury. Angličané jsou milí, neměla jsem s nimi problém. Necítila jsem se tam moc bezpečně, ale opět záleží na městě. Můžu ti vyprávět o hodně věcech, ale bylo by to na dlouho. Spíš, co tě zajímá.
@Black Cat píše:
@Sluka No kamerový systém je tam skoro všude. Podle mne je to ale supr. A policie tam dle mého opravdu pomáhá a chrání…
Ano, dokonce mají i něco jako celostátní monitoring, takže vím od známých, že třeba auta, která měla víc dopravních přestupků, ještě rok po změně majitele policie neustále kontrolovala a zastavovala. Všude, po celé zemi..
Na pořádek a klid jsou fakt pintlich. Taky prý, ač mají bodový systém, tak údajně většina firem nezaměstná člověka bez plného počtu bodů.. Berou to jako nezodpovědnost..
Takže v tomhle opravdu držet pusu, krok a usmívat se.. Hlavně doržovat pravidla a nevybočovat z řady ![]()
@lektorka Jestli ti můžu poradit, tak vybírejte místo pro bydlení tam, kde je dobrá škola pro vaše děti… v spádové oblasti. Lidi se kvůli dobrým školám i stěhují.
Je hodně důležité si vybrat „dobrou“ čtvrť.
No a jinak jsou disciplinovaní, otužilí a v pátek všichni ožřalí… ![]()
A když jejich město vyhraje ve fotbale, tak si druhý den vybírají v práci sick day ![]()
Jsou to mili a veseli lide. Narozdil od nas se nekritizuji, naopak chvali sebe i lidi kolem a jsou sebevedomi. Nedokazi pochopit nase nizke sebevedomi, to ze neumime prijmout pochvalu a porad na sobe hledame chyby. Jsou citlivi na kritiku sve zeme, takze pozor na to, myslet si muzes, co chces, ale nedavat to najevo. Radi pomohou, ale jen do te miry, ktera nebude je obtezovat. Nestezuji si. pokud si budes v jejich pritomnosti stezovat, polituji te, nabidnou pomoc, ale vazne to vetsinou nemysli, je to akt slusnosti. Velkym kladem je, ze se tu muzes vic lisit a kazdy te necha svobodne dychat.
No na kritiku svojí země jsme myslím citliví všichni… Největším paradoxem ovšem je, že vzájemně o svojí zemi víme většinou akorát to, jak se jmenuje hlavní město /v tom lepším případě/. ![]()
Takže Anglie člověka naučí nadhledu i v tomhle… Já ostatně taky vím prd o Litvě nebo třeba Bulharsku…
Diky, jak je to s vydaji? Kolik mam pocitat na jidlo mesicne pro 4 osoby? Jinak na trvalo by jste Anglii nohli doporucit? Manzel moc v Cechach zustat nechce, ale ja jsem rodinny typ, rada se podivam po svete, ale doma je doma. Jinak za jak dlouho se da anglictina naucit. Ja ji musim oprasit od stredni skoly a to je jiz nejakych 15 let. Takze nic moc. Manzel mluvi nastesti plynule.
@Black Cat píše:
No na kritiku svojí země jsme myslím citliví všichni… Největším paradoxem ovšem je, že vzájemně o svojí zemi víme většinou akorát to, jak se jmenuje hlavní město /v tom lepším případě/.
Takže Anglie člověka naučí nadhledu i v tomhle… Já ostatně taky vím prd o Litvě nebo třeba Bulharsku…
Nadhled zu mam asi z Franciie a Nemecka. Tam je to take plne cizincu, nevadi mi to -vzdyt mi jsme take cizinci. Me se prave libi to, ze ty evropske staaty jsou international.
Jeste, kdybych chtela v Anglii pracovat, je tam dost prace a jak se tam uchytava ve svem oboru (jsem kosmeticka-takze jen stredni skola).Manzel je tam vyslan na jeden projekt, takze ten ma vse jiste, ale me bude za rok koncit rodicak a zu musim myslet co a jak…