Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, je lepsi rodit s epiduralem, nebo bez nej? Slysela jsem, ze je mozne riziko ochrunuti… tak nevim
Jsem prvorodicka. Dekuju za nazory. ![]()
Rodila jsem dvakrat bez a pujdu bez rodit po treti. Za me bez.. ![]()
@luckalucka737 píše:
Ahoj, je lepsi rodit s epiduralem, nebo bez nej? Slysela jsem, ze je mozne riziko ochrunuti… tak nevimJsem prvorodicka. Dekuju za nazory.
no záleží na tobě, jak budeš snášet bolest
Já rodila vyvolávaně, byli to hrozný bolesti ale dala sem to bez epidurálu, věřila sem si a šlo to
ale je fakt, že to bylo celkem rychlí, jen 7 hodin..Rodit dýl tak epidurál chci ![]()
No ja byla rozhodnuta, ze ho nechci, al pak jsem ho uvitala, byl mi doporucenej i kvuli mimcu, do ted nevim proc
a super, budu ho chtit znovu, to byla uleva, ze jsem usinala
riziko tam je, podepisujes souhlas…ale me to v tu chvili nejak bylo jedno…nesmis se hnout, kdyz ti ho pichaji, davaj to mezi kontrakcemi
@hanzbl00 píše:
no záleží na tobě, jak budeš snášet bolestJá rodila vyvolávaně, byli to hrozný bolesti ale dala sem to bez epidurálu, věřila sem si a šlo to
ale je fakt, že to bylo celkem rychlí, jen 7 hodin..Rodit dýl tak epidurál chci
ja vyvolavane 17 hodin a peknej masakr ale i tak jsem epi nechtela ![]()
Jaká jsou ta rizika? jsem též budoucí prvorodička a tohle téma se mi v hlavě už pomalu ale jistě honí.
Rodila jsem dvakrát bez a v pohodě. teda u prvního porodu jsem ho i chtěla, ale než se udělaly testy, tak jsem byla otevřená moc a už nešel dát. ale nakonec mi to ani nevadilo. s epiduralem je problém. jako každá medikace má svoje klady i zápory a samozřejmě i rizika. jedním z nich je i to tebou zmiňované ochrnutí. někomu dost zpomalil porod, někomu zase hodně posunul dopředu. asi by bylo nejlepší, kdybys to probrala i se svým lékařem. a taky pozor, ne všechny porodnice ho nabízí/mají k dispozici a ne všude je v rámci pojištění.
Rodila jsem dvakrát s epiduralem a potřetí ho mám taky v plánu.
Nebojím se možných komplikací v tomto směru. Ale asi i proto, že už dvakrát mi pomohl a potíže jsem žádné neměla. Mě byl naopak doporučen ze zdravotních důvodů, jsem kardiak. Princip přesně nevím, ale že to relaxuje a uvolňuje pánevní dno a porod by měl být „rychlejší“.
Epidural se dává po náležitém vyšetření anesteziologem a po podepsání informovaného souhlasu.
Nechala bych rozhodnuti az na tom, jak se budes citit pri samotnem porodu… Kazdy to totiz proziva jinak… Ja byla rozhodnuta, ze nechci zadnou medikaci, ale pokud bych videla, ze to nezvladam, necham si epidural pichnout. Nakonec jsem na nej ani nepomyslela
Dalo se to v pohode zvladnout ackoli jsem mela docela tezkej porod… Verim tomu, ze je to vsechno hodne o psychicke pohode… Ale samozrejme kdyby to melo byt nejak nesnesitelne nebo to trvalo moc dlouho, byla bych pro epidural…
První s epi, rodila jsem vyvolávaně 28h, takže kvůli urychlení a už jsem byla bolestma fakt vyřízená, tak mi to ulevilo.
druhé bez epi, bylo to celkem rychlé tak to bylo ok.
Já jsem rodila vyvolávaně 4 hodiny.
Ale těžko říct, jestli by to bez epiduralu bylo podstatně delší
V tomto směru, si myslím, hraje roli více faktorů.
Ale epidural se musí dát ve správné chvíli, ne brzy, ale ani ne pozdě, aby byl účinný. Proto je dobré domluvit se na něm nejlépe dopředu nebo hned při přijetí do porodnice v případě spontánního porodu. Já jsem měla výsledky vyšetření téměř okamžitě.
ještě jsem našla rychle na webu seznam možných úlev od bolesti v průběhu porodu: http://www.porodnice.cz/…ickych-metod
tak si počti a případně s panem googlem dohledej další info ![]()