Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Děláte si samy nějak pravidelně? Udělala jsem si u dodavatele elektronický účet, kde je možnost samoodečtů, má to nějaký význam v ročním vyúčtování? V něm jsem koukala, že je rozepisovaná spotřeba na jednotlivé měsíce, ale určitě sem každý měsíc na odečet nikdo nechodí, to se tedy bere nějaký průměrem a kdybych si dělala samoodečty, bylo by to reálné? Nebo jak to funguje, netušíte někdo?
Tak na odečty si oni chodí jednou ročně…jestli má samoodecet nějaký význam pro ně nevím ale pro tebe to má význam v tom že průběžně víš jakou máš spotřebu a jestli nemáš příliš nízké nebo naopak vysoke zálohy…pak by te neměl překvapit případný nedoplatek…
Dost měřáků dovede hlásit stav na dálku (některé i do centrály). A pak jsou takové, že se dají odečíst třeba na 1-2 metry. Takže záleží, kde to měřidlo je.
Tak já si opisuju stav vodoměrů, plynu i elektriky sama pro sebe, už roky. Každého prvního.
Jasně, pro osobní přehled, jak jsme na tom, to taky sleduju a občas si zapíšu. Spíš mi jde o to, jestli ty nahlašované odpočty mají nějaký význam v ročním vyúčování, jestli se „vyplatí“ ten samoodečet odesílat, jak se teď různě hýbe s cenama, zastropováním atd, nerozumím tomu pořádně
@iiiif píše:
Jasně, pro osobní přehled, jak jsme na tom, to taky sleduju a občas si zapíšu. Spíš mi jde o to, jestli ty nahlašované odpočty mají nějaký význam v ročním vyúčování, jestli se „vyplatí“ ten samoodečet odesílat, jak se teď různě hýbe s cenama, zastropováním atd, nerozumím tomu pořádně
Nemá. Jen víš jakou máš ve kterých měsících přesnou spotřebu. A různé predikce apod. tak jsou pouze výpočtem. Nikde nic nikdo neodecita.
@Cenarius píše:
Nemá. Jen víš jakou máš ve kterých měsících přesnou spotřebu. A různé predikce apod. tak jsou pouze výpočtem. Nikde nic nikdo neodecita.
děkuju!
@iiiif mohlo by se ti to hodit leda při mimořádných odectech nebo reklamacích.
U ČEZ dávají na výběr, zda chcete zohlednit samoodečet v ročním vyúčtování.
@Vladusxx nam tedy dělají dálkové odečty a to několikrát do roka. Zvlášť teď, kdy se cena není každé tři měsíce. Jak by jinak věděli spotřebu za kterou cenu?
@Cuddy píše:
@Vladusxx nam tedy dělají dálkové odečty a to několikrát do roka. Zvlášť teď, kdy se cena není každé tři měsíce. Jak by jinak věděli spotřebu za kterou cenu?
Ano, dálkové odečty se dělají.
@iiiif píše:… Spíš mi jde o to, jestli ty nahlašované odpočty mají nějaký význam v ročním vyúčování, jestli se „vyplatí“ ten samoodečet odesílat, j
PP- Pražská plynárenská- plyn, když se udělá a zapíše samoodečet v klientské zóně, k poslednímu měsíci a nahlásí do 4., pak podle toho přijde "mimořádné " vyúčtování.
Pořád nějak nechápu, proč by se mělo vyplatit odeslat dodavateli plynu stav plynoměru je 31.12. Jako že zálohy na příští rok budou vypočítany podle roku 2024?