Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
sbíráme u dcery moč kvůli stopám krve. Dnes jsme začli a zítra ráno končíme a odvážíme do laborky. Kolik toho asi máme čekat? Nikdy jsem nezkoumala, kolik člověk za den vyčůrá a tak nevím, jak velkou lahev si připravit. Balené vody nekupujeme, máme doma jen malé půllitry, když někde vyrazíme na cestu. Odchytáváme do 4l okurkové lahve.
Dcera moc nepije a tak se nám zatím podařilo nasbírat do 0,75lahve od Rajce cca 4cm. Přijde mi to hodně málo, na to, že je odpoledne. A co potom s tím, mám to nechat jen tak při pokojové teplotě, lednice asi ne. Máme instrukce jak odebírat, ale o uchovávání nic.
Díky za radu
Vygoogli si to. A uchovávat se má na chladném místě, v lednici!
Hlavně lahev ti měli dát a pokyny taky. Co to máš za Dr.? Nebo neměla sis to přečíst někde v papírech od laborky nebo tak? Tohle je divné, vždyť to bez informací můžeš úplně zkazit. ![]()
V nemocnici se taky běžně sbíraná moč uchovává na WC nebo v nějaké úklidové místnosti. Množství moče záleží na tom, kolik dceři je let. Ale nemělo by to při běžném pití být větší než dva litry (pokud jí je třeba 10 let). Jestli je menší tak míň, klidně do litru. No a jestli Ti nepije, tak i míň. Vyčuráme přebytky. Já jako dospělá občas sbírala moč na odpady iontů a nikdy jsem nepřekročila víc jak 2 litry. naštěstí do laboratoře jsem vozila jen vzorek
. Kdyby to byla moč na nějaký speciální vyšetření, tak Tě musí upozornit, že má být např v chladu.
Lahev jsme nedostali, prý stačí Dobrá voda apod.. Jen papírek s pokyny, cituji:
Sběr moči za 24 hod.
Ráno v 6hod. se dítě vymočí do WC. Dále veškeré porce moče sbírá do nádoby, poslední porce moče je z následujícího dne ráno, aby byla dodržena doba 24hod. Pak odvézt lahev s veškerou močí s označeným jménem dítěte sem do ambulance.
Já právě, když jsem jednou nesla vzorek synovo ranní moči cca na 11 hod.na preventivku, tak jsem ji dala do lednice a sestřička říkala, že se tam dávat nesmí, neb se udělají usazenin. Ttak mě to právě teď napadlo, když je takové vedro, aby se nám to nezkazilo.
@1024 děti od 12 let se počítají jako dospělí a u toho se předpokládá moč 30-50ml/hod (u malých dětí je 1ml/kg/hod).
Do lednice urcite ne, vidam na porodnim na gynde ze to je normalne cely den na wc ![]()
Uchovává se při pokojové teplotě a množství těžko říct. U dospělých je málo pod 0,5l tak už je to oligurie.
@1024 no musíte jí donutit pít hodně já jsem taky sbírala moč kvůli bílkovině a vypila jsem 3.5l a nasbírala jsem necelé 2l
Nás to vyšetření čeká za půl roku na nefrologii a nám bylo řečeno a dokonce to máme i v tom papíru, že sbírat do perky a dát vždy do lednic. Tak nevím.
@1024 jak vyšetření dopadlo? Zjistilo se něco ze sesbírané moče? Malý má taky opakovaně krev v moči, tak dnes sbírám moč, čeká ho sono a říkám si, co bude následovat pak.
@jowana Ahoj,výsledky mám zatím jen na papíře co mi přišly poštou, pro rozklíčování o co go musím zavolat tento týden doktorce, ale nějak se nedaří, nezvedají. Pak hned napíšu, co a jak. Na sonu byla taky a vše krom méně naplněného měchýře v pořádku.