Sbírat nať u kvetoucích rostlin?

7277
27.4.14 15:01

Sbíráme nať???

Holky, syn má do školy sbírat léčivky. Má seznam, kde je asi 40 druhů a sbírá se různě květ, list nebo nať. Chtěla jsem se zeptat, co je myšleno natí. Ta se sbírá třeba u kopřivy, vlaštovičníku a řebříčku. Já myslela, že je to prostě celá rostlina bez kořene, ale nejsem si jistá. U kopřivy asi jo, ale u těch kvetoucích nevím. Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7661
27.4.14 15:08

Nať je to, co zbyde, když odrbeš listy a květy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
27.4.14 15:09

Stonek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
27.4.14 15:37
@Bersaba píše:
Nať je to, co zbyde, když odrbeš listy a květy.

vazne? Jsem ponaucena.
Ale u koprivy a vlastovicniku bych to pojala jako zelen, proste vse krom korenu. Ten samotny stonek je na caj dost malo :think: Vlastovicnik uz kvete, proto nepisu bez kvetu, i kdyz to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
27.4.14 15:39

Nať
Nadzemní orgány rostlin zahrnující lodyhy a listy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
27.4.14 15:47

@AniNevim Možná jsem to napsala blbě, teď vůbec nevím. :think: Beru to podle své babičky-kořenářky, která si listy třeba z petržele, celeru nebo právě z toho řebříčku sušila zvlášť, užďibovala je hned na konci stonků a tomu zbytku, tj. hlavnímu stonku plus těm menším stonkům od lístečků, říkala nať.
Ale třeba je to úplně jinak. :think: Strejda Google koukám tvrdí, že nať rovná se lodyhy a listy, čili jako říkáš ty, všechno zelené nad zemí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.4.14 15:50

Sbíráte nať u kopřivy? My vždycky sbírali a sušili u kopřiv listy. Jinak nať je pouze stonek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
27.4.14 15:52
@Bersaba píše:
@AniNevim Možná jsem to napsala blbě, teď vůbec nevím. :think: Beru to podle své babičky-kořenářky, která si listy třeba z petržele, celeru nebo právě z toho řebříčku sušila zvlášť, užďibovala je hned na konci stonků a tomu zbytku, tj. hlavnímu stonku plus těm menším stonkům od lístečků, říkala nať.
Ale třeba je to úplně jinak. :think: Strejda Google koukám tvrdí, že nať rovná se lodyhy a listy, čili jako říkáš ty, všechno zelené nad zemí.

aaaacha!
Ja prave u petrzele a celeru davam do polevky nejdriv tu „nat“ podle tve babicky a az ke konci listy - jen projit varem. Protoze ta „nat“ z nich je tvrdsi a maly ji potom plive, kdyz neni rozvarena domekka. Listy jsou mekke a aby nesztratily vitaminy, staci jen rychle nechat projit varem. Mozna proto?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
27.4.14 16:08

@AniNevim Možná. :mrgreen: Ona asi babi věděla co dělá. :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
27.4.14 16:46

Zeptej se ve škole, ať neskubete něco zbytečne. Lidi občas použijí nějaké označeni a přitom myslí něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13769
27.4.14 17:13

Ja bych rekla, ze u neceho se sbira jen kvet, u neceho jen list a něco se sbira cele, a to je podle mne mysleno nati. Protoze tezko budes u neceho otrhavat listy a sbirat jen ty stonky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
27.4.14 19:22
@AnastazieB píše:
Ja bych rekla, ze u neceho se sbira jen kvet, u neceho jen list a něco se sbira cele, a to je podle mne mysleno nati. Protoze tezko budes u neceho otrhavat listy a sbirat jen ty stonky.

Tak to chápu taky, ale radši jsem se poptala. Jen když to kvete, tak jsem byla mimo. No ale pro jistotu se zeptám ve škole ať fakt nemám něco blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí