Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky-jsem teda zrovna tak naštvaná a už si vážně nevím rady. Synovi bylo právě 10let dnes jsem s ním šla na očkování a věděla jsem že se bude bát dělá scény běžně ale už jsme dlouho nikde nebyli.No přišel ze školy a zamknul se v pokoji jako že nikam nejde-tak jsem ho seřvala ať okamžitě otevře-otevřel s brekem ale šli jsme. U doktora ho prohlédl a pak ho začal překecávat na tu injekci ptám se kam to budou píchat prej do ruky nebo do nohy-tak kluk chtěl do ruky a doktor že do nohy to bude lepší, scéna jak blázen nechtěl si ani sundat kalhoty všechno násilím drželi jsme ho tam jak blázni já vytočená do nepříčetna jsem mu tam dala facku a doktor mě ještě sjel že má blok že se bojí ať ho nechám. Přemlouval ho tam jak když mu je pět let.To jsem těhu 29tt a měla jsem sebou ještě mladšího kterej řval taky jelikož se bál
No já nevím to ho jako budu držet ještě v patnácti? V životě jsem takhle nikde nevyváděla jak to mám řešit, co radíte jsem fakt už zoufalá.
@Zacharova Zkusit si o tom se synem promluvit, čeho se konkrétně bojí, a pak se mu snažit vysvětlit, proč je to nutné. Určitě bych na dítě neřvala ani ho nefackovala, nemyslím si, že to dělá schválně.
Nefackovala bych ho, dala bych mu na zadek. Na druhou stranu, každý se něčeho bojí, ale aby tam dělal hist. scény…to by neklapalo!
Tak hlavně bych ho nefackovala za to, že se bojí injekce! Dcera se bojí každé návštěvy u doktora a to i vážení. Vždy ji vysvětlím co se bude dít a pokud bude statečná a zvládne to tak dostává odměnu. Takže má na výběr scénu a nic a statečnost a odměnu. Funguje to bez problémů. Chápu, že u tebe hrajou roli i hormony.
Je to blbé, ale měl strach, no.. Asi ten strach ještě neumí ovládnout. Já si pamatuju, že jsem ve 13 šla s mamkou k zubařce, po x letech. Já jsem brečela, byl to pro mě šok, vrtala mi zub. Asi se za mě mamka styděla, ale nic neřekla
Další návštěva už ok.
Takže asi rada, než řvát a dávat facky, zkusit ho uklidnit a stát při něm nebo ho nějak motivovat - že až to zvládne, že mu uvaříš oblíbené jídlo nebo ho např. vemeš do kina apod.
Ahoj, tak tohle znám…u dcery (má 6 let) a takhle řádí vždycky…nejhorší to bylo u zubaře. Ten nás po takovémhle výstupu rovnou vyhodil a ať si prej najdem někoho jinýho, že na takovýhle scény nemá čas…tenkrát jsem vzteky normálně brečela…
Konzultovala jsem to několikrát s dětskou lékařkou a její rada zněla: počkat až z toho vyroste, moc to nerozpitvávat (myslela jako moc neřešit ty scény) a hlavně dítě netrestat za jeho strach…a pokud se to vůbec nezlepší tak zkusit homeopatika a jako poslední variantu - psychologa…
Nafackovala bych tobe, a ne diteti, které se boji..to mu urcite pomohlo..a to, ze jsi tehotna a valci tebou tehot. hormony te neomlouva…
proc jsi cestou k dr. nevysvetlila, ze to nic neni, ze je to nutny..pripravit ho na to..?!
@Zacharova já tak hodinu vysvětlovala proč musí jít na očkování žloutenky, pak jsem ho tam poslala ale samotného, před dr. si netroufl dělat takové scény jako když jsme byli tehdy předtím na očkování
Když tam byl sám, tak ani necekl ![]()
Ona někdy ta facka v záchvatu dokáže vzpamatovat dítě, že se lekne a zklidní se. Nedivím se, že jsi vypěnila… byla bych na tom stejně, mít s sebou ještě mladší a být ještě těhotná k tomu. V 10 letech už by si mohl dát říct ![]()
Co ho tam příště poslat s tatínkem, babičkou nebo dědou??? Popř. se domluvit s nějakou maminkou kamaráda, že by šli spolu ![]()
Pan doktor tě sjel naprosto oprávněně. Desetileté dítě je pořád malé dítě, které má právo na svůj strach. Od tebe jako do mámy bych čekala, že mu budeš oporou a bezpečím, ne že ho ještě zfackuješ. Na tvém místě bych se hluboce zamyslela, jestli jsem jako máma maličko neselhala.
Příprava, příprava a zase příprava- dostatečně dlouho předem vysvětlovat a vysvětlovat, že to je pro dobro a zdraví…
Dopodrobna probrat co se u doktora pravděp. bude dít, prostě komunikovat.
Nic netlačit násilím a spíš řešit stylem- půjdeme k doktorovi dopoledne, nebo odpoledne? Než -půjdeš? Musíš!
Dělá jim dobře, že můžou o sobě rozhodovat, tak ho zahrň nevýznamnými možnostmi k rozhodnutí a to důležité si nenápadně rozhodněte Vy-rodiče.
U nás to takhle funguje bezvadně- mám to doma 3×. ![]()
@CokeLady píše:
Dala jsi mu facku, protože se bojí a připadá ti to OK? Super návod, jak se bude bát ještě víc a nebude k tobě mít důvěru, protože ty ho za jeho strach seřežešŠmarjá.
Ja chápu, ze se vytočila, takovy cirkus
![]()
Zakladatelko neporadim, snad jen jak radi holky, je uz vetsi, tak by se mel snazit to pochopit. Zkus mu to v klidu vysvětlit ![]()
Ja te chápu, taky me vytaci, když všichni chodi dovnitř v klidu a u nas je to cirkus jak nikdy, od doby, co mu pichali usi. Je mu teda jen 5, ale i tak mam vždycky dost. V 10ti uz by me z toho omyvali.
Vysvetlovani od doktoru nikdy nepomaha, je to akorát protahovani cele akce, vždycky to nakonec skonci tak, ze ho spolecne se sestrou preperem a dr ho aspoň jakžtakž vysetri
pusu na dr neotevre ani za boha, posledne mi dr rekla, ze mit podezreni na anginu, tak nevi, jak se mu tam podiva, protože se obava, ze by mu tou spachtli vypáčila zub (ze to se pry muze stat)
Hruza hruz.
Drz se ![]()
Mně přijde opravdu nefér, že jste mu dali vybrat kam to chce píchnout a nakonec to dr. píchl kam chtěl on - mně by to nasr… a to se injekcí nebojím
Já bych to zkoušela po dobrým, podporovala ho, i něco slíbila za to, že bude statečný a pod. Chápu, že je to stresující a náročné, ale takhle ho příště na očkování nedostanete už vůbec.
Já dětem oznamuji vše co budou dělat a pod. očkování, odběr krve, vše vědí dopředu. Jednou brali synovi neplánovaně krev na alergologii a to byl pak naštvaný na manžela, ne že mu brali krev, ale, že mu to neřekl dopředu - synovi jsou 4 roky.
Příspěvek upraven 27.05.14 v 15:15
No a proč mu nedá doktor nějaký oblbovák předem? Chodím k soukromému zubaři a když přijde pacient co má strach tak mu namíchají cosi, on to vypije a pak je vláčnej a kliknej a spavej. A to se jedná o asi 4oti letýho chlapa. A tady špunt co z toho nemá rozum a nedají mu na uklidnění vůbec nic. ![]()
Já vidím i problém v tom, že jste mu dali na výběr zda do ruky a nebo do nohy - on si vybral do ruky a vy jste šli roti němu a jako naschvál jste trvali na tom dát mu to do nohy, jakoby jste mu to chtěli ještě víc znepříjemnit. TAk buď nedávám na výběr vůbec a nebo dám, ale pak se řídím dle jeho přání. To co jste tam s ním dělali je úplně na palici.
@CokeLady píše:
super shrnutí k hodně situacím s dětmi, milujou, když si můžou vybrat to lepší, i když je to vlastně to proti čemu bojujou a nechtěj a funguje to už od batolecího věku
Pokazde, když si moje dite muze vybrat z vicero variant čehokoliv, je z toho pruser
a vždycky byl. Chces napit tohle nebo tohle, chces jet metrem nebo tramvaji… hruza. Pak to 4× zmeni, nakonec se vztekne protože nevi, co s tim
Ja uz na vyber - zatím - nedavam a funguje to lip.
Na rovinu, nedivím se, že ti ujely nervy. Není to mimino, aby nevědělo, co se bude dít. Je mu 10 a musí si pamatovat, že už pár injekcí taky ve zdraví přežil. Prostě se to musí zvládnout a už by to měl pochopit. Màm dceru 11 let a neumím si představit, že by mi něco takového vyváděla. Maximálně mi v čekárně řekne, že se bojí, ale určitě by nebrečela, protože by se sama styděla.