Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, věším i v zimě, pokud není inverze. Večer to seberu a dám to doschnout na sušák dovnitř. Ráno je to většinou suché.
Mám tedy sušičku, takže neřeším. Ale sousedka věší prádlo venku celoročně, takže to určitě jde.
Ano, pokud mrzne a není vlhko, tak ti tam prádlo proschne. Ideálně mráz a vítr…
Když v zimě mrzne a dáš tam mokré prádlo, tak logicky ti v prádle zmrzne voda, takže ne, prádlo neuschne. Když nemrzne, tak uschnout může, ale doma na topení ho máš suchý lousknutim prstu, tak nechápu, proč bys ho dávala ven.
Ven se dává třeba peřina, polštář, deky na spaní, aby ti vyvětraly, nebo, když přijdeš z hospody a chceš, aby ti bunda nesmrděla, tak ji tam vyvětráš.
Ano, pokud mrzne a není vlhko, tak ti tam prádlo proschne. Ideálně mráz a vítr…
@Zeoli píše: Více
Jednou to vyzkoušej a když bude mrznout, nebude inverze a ideálně bude ještě vítr, tak to prádlo z 90ti procent máš suché.
Pak ho stačí dát dosáhnout dovnitř.
Na topení teda prádlo opravdu nesusim ![]()
Nesmysl. Prádlo samozřejmě v zimě venku normálně schne, a to i za mrazu.
@Anonymní píše: Více
Prádlo normálně schne, i za velkého mrazu. Proces přeměny pevného skupenství na plyn se nazývá sublimace a je to učivo fyziky na základní škole. Proces sublimace ledu závisí na vlhkosti vzduchu, větru, přijmutého tepla atp. Takže např v teplém počasí s vysokou vlhkostí prádlo venku schne velmi pomalu - běžný stav z dovolené, kdy ti ručníky u moře přes den na slunci prostě neuschnou. V zimě naopak venku zmrzne a uschne za velkého mrazu poměrně rychle, protože je nízká relativní vlhkost vzduchu. Odpoledne pak prádlo sundáš a necháš „doschnout“, protože zmrzlé prádlo v teplém a vlhkém vzduchu zase natáhne vlhkost.
Rozhodně je zdravější nechávat prádlo sušit mimo obytné prostory.
Příspěvek upraven 08.09.24 v 20:36
Moje babi je stará škola. Ona ráda dává ven v zimě schnout prádlo. Když mrzne tak nejraději. Že vymrzne. Jinak má ve sklepě prádelnu, kde věší v zimě prádlo.
Peřiny a polštáře taky dávám v zimě ven na sušáky. Když převlékáme v sobotu ráno. Tak vyslečné neseme ven pod pergolu. Tam můžou být do asi 16 h a neseme ho domů. Než někdo kolem začne topit. Když mrzne, tak klidně každý víkend je vyhodíme ven.
My jsme sušák zrušili. Koupili jsme si sušičku. A je klid.
Tak venku to uschne i v zimě, i když ne dokonale. Nemáš prostor na sušičku? To by totiž bylo ideální řešení. Ono sušení v bytě není značka ideál…
Na topeni mokré prádlo? Ani náhodou, to bych ho radši měla na tom balkoně.
Doteď si pamatuji, jak nám ve fyzice dávali schnutí zmrzlého prádla jako ukázkový příklad sublimace.
Jinak zásadní je rozdíl vlhkostí. Když bude zima, ale vzduch suchý, prádlo v něm prostě uschne. Když bude lejt jak z konve (a prádlo na krytém balkónu), je v podstatě jedno, jaká bude teplota, sušení bude téměř nemožné.
Jo, uschne, ale mě vadí, jak potom divně smrdí, takže bych ho tam nedala. Máme sušičku, takže to nemusím řešit.
Když jsme byly malé děti, psala se 80 léta, venku za mrazu sušil kde kdo. Akorát naše mamka vždy to prádlo domů vtáhla zmrzlé do tvaru šňůry. Pak stačilo doma dosušit. Většina vody vyschla. Je to přeci sublimace. A to tehdejší tatramatky neždímal nijak ideálně. S dnešním vyždímaným prádlem téměř do sucha, bych se toho nebála. Já mám sušák v pracovně. Jede tam topení. Večer pověsím na sušák, ráno mám na troud suché.
Sušičku téměř nepoužívám. Jinak od jara do podzimu venku na zahradě.
Jak máme všude doma celkem hodně světlo a celoplošně podlahovku. Radiátory nevlastníme. Když se věšelo prádlo doma, tak byl pocit vzduchu jednak jak v prádelně. Nás je moc. Takže nejde prát málo prádla a proti tomu světlu bylo vidět, jak takový mikro prach, smítka poletují po baráku. Takže se zrušilo věšení na sušáku, že tohle určitě ne. Vyprat, usušit, poskládat, uklidit do skříní. Rychlé. Hned je pořádek.
Když nemáš nikoho kolem, kdo topí tuhým. Což v bytě asi těžko. Tak raději věšet ven.
Dobry vecer, mam asi divny dotaz. Videla jsem i v zime viset na balkone mokre pradlo. To jako uschne i v zime? Resim kam dat susak. Do ted byl v detskem pokoji…Ale dite (batole) sdilelo pokoj semnou. Balkon by to vyresil, ale mam za to ze to uschne jen v teplem pocasi. Prosim uschne to nekoku i v zime? Nebo proc to tam ty lide vesi v zime? Diky