Šetříte si někdo na hypotéku?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj,Chtěla jsem se zeptat, zdali jsou tady takoví lidi, co si šetří na vlastní bydlení zcela jen svépomocí, jako my? Nebo Ti, co už to dokázali?
Ano, jsem zřejmě velký optimista v této nepříznivé době, ale doufám, že se nám nešetří do dvou let nešetřit na hypotéku a vlastní bydlení.
Odkládate si 30% prijmu? Nebo ještě více? Děláte hodně velká omezení?Já se snažím co nejvíce, máme skolkove dítko, nasetreno cca 200tis, odkladame cca 15tis.
Bydlíme v nájmu za 20tis a pro mě je to fakt utrpení.
Takových lidí je většina co si sami šetří nebo našetřil na základ na hypotéku
My sme měli přes milion.
Záleží kolik a na co si ji chcete vzít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A bude vam to sracit? Za 2 roky 560tis.? Setrili jsme bez deti, tak to bylo lehci. Treba ceny klesnou. Hodne stesti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šetřili jsme před hypotékou na základ a nyní zase šetříme na rychlé doplacení.
- Citovat
- Upravit
Ano, šetřime na hypotéku, ale ne v ČR a setrime na dům/byt opět ne v ČR
omezení moc nepocitujeme, děti nemáme, zatím to jde. Odkladame jak kdy, někdy celou mou výplatu, někdy nic, někdy cca 50 procent mé výplaty. Z pritelovych příjmů se vse platí, nerozdělujeme na tvoje a moje. A zase nechceme jen šetřit a nic si neužit… takže se to snažíme tak nějak vyvážit ![]()
U vás to bude hodně těžké, ale určitě je super, že se o to aspoň snažíte. Hodně lidi žije od výplaty k výplatě a nemají ani finanční rezervu, viz nedávná diskuze o užívání si/šetření. Pokud by se vám na hypotéku nepodařilo nasetrit, budete mít aspoň finanční rezervu, člověk nikdy neví co se kůže stát
ale přeji, ať se vám to podaří ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj,Chtěla jsem se zeptat, zdali jsou tady takoví lidi, co si šetří na vlastní bydlení zcela jen svépomocí, jako my? Nebo Ti, co už to dokázali?
Ano, jsem zřejmě velký optimista v této nepříznivé době, ale doufám, že se nám nešetří do dvou let nešetřit na hypotéku a vlastní bydlení.
Odkládate si 30% prijmu? Nebo ještě více? Děláte hodně velká omezení?Já se snažím co nejvíce, máme skolkove dítko, nasetreno cca 200tis, odkladame cca 15tis.
Jak nasetrit na hypoteku? Jako nejaky zaklad? Setrime z kazde vyplaty uz mnoho let, vzdy se najde nejaky cil, na co si nasetrit. Ted to teda pujde hur, kdyz ceny za vse stoupaji. Nasetreno mate mit vzdy tolik, abyste vyzili aspon 3-6 mesicu bez jakehokoli prijmu a na ty penize nesahat. A az penize nad ramec na neco vyuzit.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, zalezi kolik je vam let. Pokud jste mladi, tak muzete x let setrit. Pokud je vam pres 35let, tak nevim. My bysme na hypo 6mil opravdu nenasetrili. Brali jsme ji kdyz bylo manzelovi 35let, dnes je mu 40. Zalezi kolik si chcete pak vzit z banky penez, aby vam ji pak dali. Manzel ji bude splacet do 65let. Kdyby jsme ji brali pozdeji, tak nam uz nikdo tolik penez neda na 30let. A pokud chcete bydlet, uzivat si zahradky, domecku, tak bych necekala dalsich 10-20let se setrenim. Samozrejme je dulezite mit nasetrenou cast, aby vam ji vubec dali. My meli pujcenych 200tis od svagra. Nasetrene jsme nemeli ze sveho nic. A zvlast pokud mate deti, tak toho moc nenasetrite v dnesni dobe ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šetřila je sama, 2 děti k tomu.. na hypo a rezervu.. měla jsem cosi přes mega, trvalo to nějakých 5 let
dávala jsem bokem všechno, co jen trochu šlo.. na hypo nakonec padla jen malá část. Teď mame rezervu ve výši ročních výdajů, kdyby cokoliv
plus hypo.. s chlupem jsme stihli staré podmínky - hypo je pouze na mou osobu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja začala setrit s bývalým pritelem. On si odkládal 5 000 a ja tu stejnou částku, nekdy vic. Oba jsme věděli, ze na hypotéku nedosáhneme, ale chtěli jsme alternativní bydlení, u kterého ta cena je o dost nižší nez u domu/bytu. Rozesli jsme se, ale ja si šetřim dal. Sice je to teď těžší jak se vse zdražuje, ale poctivě si odkládám. Kdo vi, treba najdu někoho kdo bude mit vlastní bydlení a nebudu to uz muset resit, ale peníze navíc se vzdy hodi.
- Citovat
- Upravit
Já šetřím. Ale jsem z toho akorat frustrovaná. Protože když odmyslim rezervu, kterou by měl každý člověk mít, tak mi prijde, ze jsem zas skoro na začátku
odkladam vic nez tretinu, cca 12 až 15 tisíc, jak se podari.. Nejezdim na dovolene, nakupuju ve slevach a hlavne v sekacich no, obcas si dopreju koncert nebo neco, ale prijde mi, ze spis prezivam:D vubec nechapu, jak to delaj ostatni, kdyz vidim jejich životy na sítích.. Ale je fakt, ze ja setrim prakticky od nuly no. Navic pritel vydelava min a rozhodne tolik nenasetri, takze depka:D
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nešetříme. Na byt, který by se nám líbil (tedy něco takového v čem jsme nyní v nájmu), bychom potřebovali (s ohledem na náš věk) našetřit tak 4 miliony, což (abychom opět s ohledem na věk) abychom ještě vůbec dostali hypotéku s uplatitelnými splátkami by znamenalo šetřit měsíčně asi 70.000,– (a za těch pět let bude cena bytu dvojnásobná, takže už bude potřeba místo 4 milionů 8 milionů), to nemá smysl.
Já mám hypotéku na menší byt v Praze, to jsem si našetřila (a taky splácím) sama od úplné nuly, na důchod to bude muset stačit.
Samozřejmě také investuji, abych měla nějaký kapitál na důchod, další investice jsou pro syna, finanční rezervu (mimo ty investice) mám odhadem na dva roky života. Jak je na tom partner nevím, nic mi do toho není, v nejhorším uživím i jeho.
- Citovat
- Upravit
@JsemŽofie jestli te uklidnim, tak my taky zadne rezervy nemame. V cervnu jsme kupovali vetsi auto, na cast jsme setrili rok a na dalsi si vzali uver. Ted chceme setrit na dovolenou, pokud se do te doby neco vysmoli, tak se penize pouzijou na to. Taky vse utratime, mame dost vydaju a hlavne velkou hypoteku. Ja jsem na rodicaku a manzel vydelava dost. Takze tahne vse on sam. Kdyby se nezdrazovalo, tak mame nasetrene na rezervu zachvili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, šetříme pořád to víme, že ještě jeden investiční byt kolem padesátky budeme kupovat. Plán je do doby fixace, tedy do 2025 našetřit cca 3,5 nik na splacení hypo a pak jedeme dál.
Pokud se naskytne hezká nemovitost, je třeba být připraven…
První být jsem kupovala ve dvaceti, manžel svůj první být taky kolem 25, další být pro společné bydlení v 35, další dva byty byla vyloženě spekulace a využití nízkých úroků…
Ano šetříme cca 50 % našich příjmů. Peníze mají dělat další peníze. Jen člověk nesmí mít každou blbost z obchodu a každý rok luxusní dovolenou. Do padesáti plánujeme pracovat a generovat co nejvíce a pak už bude dítě z domu a člověk s věkem přirozeně bude mít zázemí polevit…
- Citovat
- Upravit
Šetřit na hypotéku nebo byt v současnosti je blbost, ledaže by člověk šetřil opravdu hodně. S měsíčními úspory 15 tis. naspoříte tak maximálně za rok to, o co se nemovitost zdraží (případně vám to požere inflace). Pokud hovoříme o nemovitosti a vlastních úsporách, potřebujeme částky v milionech. A ty z 15 tis. měsíčně budete šetřit opravdu dlouho. Šetřit se dalo tak před pěti lety. Dnes člověk buď na byt, případně hypotéku, má nebo nemá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, šetřit na hypotéku se už nedá v dnešní době, protože všechno zdražuje, jak nahoře popsali lidé, je třeba investovat peníze do něčeho s vysokým zajištěním a teprve potom teda uvažovat o hypotéce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Chtěla jsem se zeptat, zdali jsou tady takoví lidi, co si šetří na vlastní bydlení zcela jen svépomocí, jako my? Nebo Ti, co už to dokázali?
Odkládate si 30% prijmu? Nebo ještě více? Děláte hodně velká omezení?
Já se snažím co nejvíce, máme skolkove dítko, nasetreno cca 200tis, odkladame cca 15tis.