Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak píšu, jak jsem slíbila. Ve škole se to pohlo, řeší to preventistka, ředitelka i třídní. Ta holku za zavřenými dveřmi sprdla, konfrontovala jí i se třídou, bohužel to holka zapřela. Dcera přišla ale domů spokojená, že se jí holka omlouvala, ne za tu situaci, ale za to, že se nechovala celou dobu dobře. A večer mi volala její matka
Že jí holka doma brečí, že tvrdí, že nic neudělala. Doufám, že se to neobrátí proti nám, nicméně i třídní mi přiznávala, že s holkou byly už dřív problémy, že jí našly nějakej sprostej dopis, že se její matka už dřív neoprávněně hádala s družinou, že se stejně chová její sestra v první třídě…
Mám teď jenom trochu pachuť na jazyku, aby to fakt nedopadlo ještě hůř… ![]()
Melody jsi šikovná
dobře že už to řeší, teď jen hlídej dceřino chování, aby ta copatice nebyla zákeřnější.
Nebo je také možnost že to copatici stačilo, že ji učitelka dala najevo, že takhle tedy ne, holka doma asi správné vedení nemá, možná to tam funguje tak že drzejší a silnější vyhrává, a možná se v tom sama plácala
![]()
Wau, nečetla jsem diskuzi, ale za sebe ti povím: řeš to okamžitě a v nejkrajnějším případě i změnou školy. Osobně jsem taky zažila šikanu na základce, byly to jen 2 roky (bylo to celkově těžký období, táta chlastal, peníze nebyly.. atd.). Ale z té školní fobie jsem se léčila dlouho a holek jsem se tak bála že mám střední vystudovanou elektrotechniku. Dneska to už absolutně neřeším.. ale znám spoustu lidí (spolužáků, spolužaček, kamarádů - vrstevníků), u kterých to ve spoustě případů skončilo na dětské psychiatrii, práškama, psychoterapií - když se to zanedbalo, tak i sebepoškozováním atd. A i když to bylo v dětství, tak se tyto věci projevily až v pubertě, na střední atd. Ty problémy krystalizují, schová se to do podvědomí a pak to zaútočí a vyleze v době kdy se člověk hledá a vyrovnává se se sebou svou rolí ve společnosti a v dospělosti.
Řeším momentálně obdobný problém s 8 letou dcerou. Téměř všichni v diskusi radí situaci řešit. Ať už s rodiči či učitelkou. Nicméně nemohu se zbavit dojmu, že reakce agresora bude naprosto opačná. Pokud bych byla na jeho místě a dostala " sprda" za své chování ať už od učitele, či rodiče, tak stoprocentně to u mne vyvolá opačnou reakci, začala bych se holčině mstít ještě víc. Nemyslíte??? ![]()
@hanyhana těžko říct, asi jak u koho. Ale taky mě napadlo přesně to, co tebe. Člověk nikdy neví. Záleží na povaze agresora
@hanyhana já bych se asi víc bála toho, že si agresor bude myslet, že mu vše projde a pokud se šikana nezačne řešit v začátku, tak bůhví do jakých rozměrů pak naroste.. záleží asi na situaci - pokud jde o dětské intriky a pod, nechala bych je, at si to vyřeší sami, pokud by mé dítě někdo soustavně psychicky nebo fyzicky napadal (např. ho nutil se před třídou svékat), tak bych rozhodně zasáhla..
@hanyhana píše: Řeším momentálně obdobný problém s 8 letou dcerou. Téměř všichni v diskusi radí situaci řešit. Ať už s rodiči či učitelkou. Nicméně nemohu se zbavit dojmu, že reakce agresora bude naprosto opačná. Pokud bych byla na jeho místě a dostala " sprda" za své chování ať už od učitele, či rodiče, tak stoprocentně to u mne vyvolá opačnou reakci, začala bych se holčině mstít ještě víc. Nemyslíte???
Ty k tomu pristupujes spatne, když s tim nic neudelas tak tve dite dopadne hodne spatne, nemuzes to ignorovat a doufat ze se to nejak vyresi agrese se muze stupnovat ale když zvýšíš tlak na skolu tak se to utne ono navstevy socialny vysetreni upsychologa dokážou privest k rozumu i hodne blbe rodice. Jina věc je ze u takhle malych deti je to jednoznacna chyba učitelky která nebyla schopna problém vcas identifikovat a resit.
Řešit se to opravdu musí, jinak si agresor bude myslet, že mu všechno projde a ještě přitvrdí.
http://www.minimalizacesikany.cz/…dozvedet/331
a neřešila bych to s rodiči (natož s dítětem - agresorem) - jak píší i ve výše uvedeném článku, může se to obrátit proti vám.. určitě nejdříve s třídní učitelkou. Měla by o tom vědět a případně na děti dohlédnout.. pokud by se nic nezlepšilo, řešila bych s výchovnou poradkyní, ředitelkou atd.. klidně hrozila i stížností na školskou inpekci.. myslím, že většina škol se šikany a inspekcí bojí, určitě budou chtít spolupracovat..
@janullka123 píše:
http://www.minimalizacesikany.cz/…dozvedet/331
a neřešila bych to s rodiči (natož s dítětem - agresorem) - jak píší i ve výše uvedeném článku, může se to obrátit proti vám.. určitě nejdříve s třídní učitelkou. Měla by o tom vědět a případně na děti dohlédnout.. pokud by se nic nezlepšilo, řešila bych s výchovnou poradkyní, ředitelkou atd.. klidně hrozila i stížností na školskou inpekci.. myslím, že většina škol se šikany a inspekcí bojí, určitě budou chtít spolupracovat..
Pokud nebude třídní učitelka píp, která pak před celou třídou řekne, že jeden rodič si byl stěžovat na šikanu ve třídě
pak už jsem se radši nikomu nesvěřila, aby to nedopadlo stejně. Naštěstí už nechybělo moc do konce základky (rok a kousek).
@lucenka píše:
Pokud nebude třídní učitelka píp, která pak před celou třídou řekne, že jeden rodič si byl stěžovat na šikanu ve tříděpak už jsem se radši nikomu nesvěřila, aby to nedopadlo stejně. Naštěstí už nechybělo moc do konce základky (rok a kousek).
tomu rozumím, ale pak je třeba si stěžovat dál i na učitelku..
Melody zítra na tebe budu myslet