Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Mám speciální otázku. Dcera chodí do místní městské ZŠ školy. Nyní se nám opakovaně stává, že ji z tašky mizí věci. Obvykle to je nějaká hračka. Tuhle nasla část své ztracené hračky nahoře nad splachovadlem u dívčího WC, takže to zaručeně dělá nějaká holčička.
Já vím, že do školy se věci krom učení tahat nemají, ale přece není řešení, ji říct, lásko, nech si věci doma, ve škole se krade. Nehledě na to, že si časem bude brát telefon, a jiné věci.
Ve škole jsme to nenahlasili, jen jsem učitelce psala, že jsme ztratili plyšáka a zdá se nenašel. To je do dnešního dne bez odpovědi. Dcera samotná nechce, abych učitelce řekla, že tam někdo krade, protože nechce nikomu dělat zle, ale mě se to nelíbí. Prostě do cizí tašky se neleze.
Teď mě napadla věc, že bych koupila trackera sledovací zařízení, a našila ho do toho nejvzacnejsiho plyšáka a čekala, kdo ho capne a šla si pro něj k nim domů. A snažila bych se to vyřešit jen s rodici.
Máte vy někdo zkušenosti s trackerem? Aby měl velký dosah a dokázal mi najít věc kam až se donese?
Do plyšáka vlož i lístek s informací o tom, komu plyšák patří a že bylo dovnitř vloženo to zařízení kvůli opakovaným krádežím. Možná plyšáky krade dítě, co to doma neřekne a dítě pak dostane od rodičů na zadek. Jestli už dostává a je týrané, tak těmi krádežemi na sebe možná upozorňuje. Je mi z lidského druhu blivno, jdu se uklidnit do mučírny, kde na mě čeká má třetí nejoblíbenější domina Romana. Je krásně opálená, od narození, a má ty nejkrásnější kozačky, které jsem kdy viděl.
Řešila bych to s učitelkou - právě proto, že do cizí tašky se neleze..
Rozhodně bych všechno, co zde píšeš napsala i učitelce, ať může s dětmi pracovat. Moje dcera měla super učitelku, co dětem od začátku vštěpovala rozdíl mezi žalováním a upozorněním, že mi někdo dělá něco, co se mi nelíbí, i nás rodiče instruovala na třídních schůzkách, ať děti pobízíme vše hlásit. Nedělala z ničeho drama, ale s dětmi pak pracovala na prevenci. Přístup „hlavně nic neříkat“ je špatně, tak se nevyřeší nic.
Jak ji napadlo podívat se nad splachovadlo??
Nemají uzamykatelné skříňky?
Děje se to i jiným dětem?
Rozhodně! bych to se školou řešila.
@brambora80 to je přesně ono, u nás se žalovat nesmí. Děti si to mají vyříkat mezi sebou. A dcera mě prosí, abych to neříkala. Tak jsem jen napsala učitelce, že postrádáme hračku, zda ji nenašla a bez reakce. Ji aj u nás se tyhle věci řeší tvrdé, tak si myslím, že v 21.stoleti už jsou metody, jak tomu předcházet.
Proto bych radeji uvítala tip na tracker, jestli s ním má někdo tady zkušenosti? Pak bych ho využívala třeba i na našeho hafana.
@Karamba2020 to je taky pravda, ji to nenapadlo, našly to tam jiný holky.
Víte, dcera chodí domu, že jsou prý nejhorší třída na škole. Přitom ji učivo jde, má tam kámoše. Ale jsou tam jedinci, co se perou, napadají se, chlapeček co nezvládá emoce, ve třídě mají několikrát do týdne psychologa. Prostě je to taková živá třída. A já když někoho označím, že krade, tak to tomu dítěti zavarim ještě víc. Proto bych byla ráda, abych takhle zjistila, kdo to je a vyrikala si to s ním sama. Žádný facky, žádný nadávky, jen aby věděl, že je tu doba, kdy jsou vsude kamery, čipy, a že lez má krátké nohy. Sama bych mu tu hračku koupila, ale nám se už takto ztratila 4 věc. Pár maminek jsem se ptala a ony nic nepostrádají, ale nemáme žádný skupinový chat, to kdyby ano, už tam píšu.
Kamarádky syn měl takový ten tag v peněžence. Že ji ztratil si všiml až doma. Lokalizoval ji v autobuse na druhé straně města. Zkontaktoval řidiče a peněženku díky tomu dostal zpátky. Hádám tedy, že problém by neměla být ani větší vzdálenost. Je to spolehlivé zařízení… Jinak za mě je žalování a nahlášení krádeže dost rozdílná věc, takže bych to hlásila. A klidně bych do té školy s tím zašla já, pokud se na to dcera necítí.