Slepé sny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
119
9.5.12 10:27

Slepé sny

Ahoj holky, mam asi zvlastní dotaz a popravdě jsem ani nevedela do jake kategorie ho zardit,je to trochu mimo, ale urcite to kazda známe-SNY, ktrey se nam zdají.Včera jsme se s přáteli o snech bavili,jake mame,jak casto atd,a jestli jsou nekdy pravdive, mě osobně sny fascinují,ale nekdo se zeptal?zdaji se sny slepym lidem??ne tem kterí oslepli behem zivota, ale ti kteří se tak již narodili, a predstavu o svete a o nicem nemají ne?Myslite že mají sny?muže se jím neco zdat?Tím padem videjí ve snech,moc by mě to zajímalo,jak mozou mit sny kdyz nemají predstavy ne?Omlouvam se jestli je to nezajimave,ale byla bych rada, kdyby mi nekdo dal odpoved jak to ti lide mají.....mimochodem je mi takovych lidí moc líto, a bylo by krasne kdyby mohli mit alespon sny.....i kdyz nechapu jak kdyz sny vznikaji z nasich myslenek, z toho na co myslime,vidime… :nevim: Dekuji za komntare, a treba odpoved :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1042
9.5.12 10:38

Taky jsem nad tím už několikrát přemýšlela a googlovala jsem odpovědi. Taková nejvíc reálná mi přišla, že slepí lidé (myšleno slepí od narození) sny mít nemohou, protože pro to, aby vznikl sen, je třeba vizuálního stimulu, který se přes mozkové synepse přenese do oblasti mozku, který sny „vytváří“, a ten bohužel slepí lidé mít nemohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
9.5.12 10:39

Nám na VŠ tvrdila profesorka psychologie, že sny mají. Pracovala se slepými… Bohužel si nepamatuji to odborné vysvětlení, ale překvapilo mě to. Jo vím, že část vysvětlení byl i v tom, že na tvorbě snů se nepodílí jenom zrakové centrum v mozku. Však zdají se Ti voňavé sny? :lol: Mě jo, ale tedy míň než ty zrakové

• Citovat
  • Upravit
17565
9.5.12 10:51

já myslím, že i nevidomí mají představy, ne? představují si, jak vypadá svět okolo nich a takový svět můžou mít i ve snech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
9.5.12 10:52

Nemám tušení, ale jsem přesvědčená že sny mají. Mají představy. To že ne vizuální to je jiná věc. Ale přesto se jim může zdát, že jdou se psem na procházku, pohádají se na úřadech (můj sen z dneška) nebo že je někdo honí.

• Citovat
  • Upravit
myšanda26
9.5.12 10:56

Tady jsem k tomu něco našla: http://www.psychicke-zdravi.cz/…i-slepci-267

• Citovat
  • Upravit
1021
9.5.12 13:14

Tak me napadlo, ze je to podobne, jako kdyz se neco zda mimcu, kdyz je jeste v brisku. Taky si rikam, co se jim asi muze zdat, kdyz jeste nic nevidi a poradne ani neznaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
18.11.12 13:28

Narazila jsem naprosto náhodou na tuhle diskuzi, sice je už relativně stará, ale nedá mi to se neozvat. Jsem trochu v šoku z formulace, že slepí lidé nemají představu o světě a o ničem… Proboha, proč by nevidomí neměli mít žádné představy? Představa může být vizuální, sluchová, čichová, chuťová, hmatová… Někdo má na prvním místě ty zrakové, někdo ty ostatní. To je celý rozdíl. A stejně tak ve snech. Sice nejsem nevidomá od narození, ale nevidomých znám celkem dost a rozhodně sny mají a nevidím jediný důvod, proč by mít neměli. Sny jsou odrazem prožitých zážitků, našich myšlenek, obav, představ… Copak vy ve snechs nikým nemluvíte? Nic neslyšíte? Necítíte, neodehrává se žádný děj, pouze se na něco díváte? Jistě ne. Takže si určitě dokážete sama odpovědět. Že tam chybí jeden ze smyslů neznamená, že sen není vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat