Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,syn zítra píše písemku a doteď jsem nepochopila,co se určuje u sloves,kromě OSOBY,ČÍSLA A ČASU,pak koukám do sešitu,že tam mají i TVARY URČITÉ,NEURČITÉ,TVAR SLOŽENÝ A JEDNODUCHÝ
Syn má v tom guláš,a já už taky ![]()
Nemáte tedy někdo šajnu,jak to vlastně je? ![]()
složene je z vice slov např. budu plavat, napil jsem se. Jednoduche - to slovo je tam jen jedno - plaval, poteče, pláče.
Nevim, proč se uči ve čtrte třidě určite a neurčite, to se dela na 2. stupni. I kdyz ted s RVP to ma kazda skola tak, jak si to udela.
Tak co já vím, tak se u sloves určuje: osoba, číslo, čas, způsob, rod, vid, třída, vzor, nepravidelné tvary…a protože si prd pamatuju, mrkla bych do pravidel českého pravopisu, kde je vše pěkně vypsáno ![]()
Jako já se na net dívala,ale přijde mi to tam složité,je tam vypsané vše co se určuje,ale něco z toho až na 2.stupni,takže si nejsem úplně jistá,co mají vědět ve 4. On si totiž panáček dnes-den před písemkou-zapomněl ve škole učebnici Čj,tak nemám v ruce nic,jen pracovní sešit a tam teda si nejsem jistá,jestli to má vyplněné správně
Já bych ho vytahala za ty uši!!! ![]()
Díky ![]()
určitý tvar slovesa - jde určit osoba (plave, plavu, budu plavat, plavali jste,…), neurčitý tvar = infinitiv - nejde určit osoba, čas, číslo (plavat, skákat,…) a fakt je to učivo 4. ročníku ![]()
taky přemejšlim, co jsou to určité a neurčité tvary sloves…a to učim čj ve 4.třídě
Já chci po dětech osobu, číslo, čas…někteří se neustále snaží určovat rod číslo a pád ![]()
nespletl,mají to v tom prac.sešitu tištěné-TVARY URČITÉ/NEURČITÉ/TVAR JEDNODUCHÝ/SLOŽENÝ/SLOVESA ZVRATNÁ, a pak ty osoby,čas a číslo,no trochu na palici,problém spíš je,že tam,kde to vyplňoval ve škole,to podle mě nemá všechno správně ![]()
No pošupajdí spát,a já jsem moooc zvědavá,za kolik to napíše ![]()
Když neberu nějaký slovesa,tak mi celkově přijde,že to mají ve škole těžký,hlavně matiku,,si myslim,že některý věci byly za nás až v 5.třídě,no nevim,jen kolikrát nestíhám sledovat,co se zase učí nového,jedou docela pecky ![]()
@Izzz presne. u deti chci osobu cislo a cas (zpusob muzou za bonusove body) a max. aby vedeli, ze ke slovesu patri zvratne se a si a ze se muze skladat z vice slov, tedy je slozene.
Ahoj, shodou okolností učím ČJ ve 4. tř.
Takže u sloves napřed určíme, jestli se jedná o tvar určitý / neurčitý. Jako neurčitý zatím bereme jenom infinitiv - tzn. sloveso končí na t létat, číst, psát, nebo na -ci (pár výjimek - péci, téci). U infinitivu, tedy tvaru neurčitého, pak dál neurčujeme osobu, číslo ani čas. Určitá slovesa jsou teda všechna ta, u kterých osobu, číslo i čas určit umíme. Jednoduchý tvar slovesný je ten, který obsahuje jen jedno sloveso - takže píšu, psal jsem, budu psát - sloveso být je v tomhle případě použito jen jako sloveso pomocné. Složený slovesný tvar je ten, který sloves obsahuje víc - např. naučil jsem se psát, šel jsem plavat… ve složeném sl. tvaru bývá obsažen i infinitiv, ale tenhle tvar je brán jako sl. tvar určitý. No a k jednoduchým sl. tvarům se počítají i slovesa zvratná, tedy ta, která obsahují zvratné se/si - češu si, myji se… kdyby něco nebylo jasné, ptej se ![]()
No u nás se teda učivo ubírá…to, co je v učebnici 4.třídy na konci se šoupe do pětky. Ale na děti je toho hodně. Ale my jsme se to naučit dokázali. Nojo, hold každej druhej je z poradny posouzenej jako mající „rysy“ různejch poruch.
Tak tvar neurčitej a určitej mě napadá jedině vidíš (určitý), vidět (neurčitý - infinitiv) Jinak nevim.
My tohle teda v ŠVP máme pro 4. třídu - učíme podle (pro mě pitomejch) Alterek, tam to vyžadují… ale ty děti kolikrát ani neví, jak se časuje být, takže tohle je jim celkem šumák… podle mě je toho na ně moc :/
jee moc díky!
trochu se tím už začínám prokousávat
a co NEURČITÝ ZVRATNÝ A NEZVRATNÝ??? Ještě že už jsem ze školy,už teď je toho na mě moc ![]()
neurčitý jsou vždycky neurčitý, ať jsou zvratný nebo ne
takže česat se i hrát jsi jsou infinitivy