Služby za PN na oddělení

5591
29.11.14 16:03

služby za PN na oddělení

Holky mám dotaz.
Pracuji v nemocnici 21 let, z toho jsem byla 8 let na MD. Teď jsem poslední rok na jiném oddělení, než jsem pracovala dříve. Vzhledem k tomu, že manžel má 25h služby, + 1,5h cesta do a z práce, dohodla jsem se s hlavní sestrou, že nastoupím na úvazek 0,7 a mám povoleno mít každý měsíc požadavky, abysme byli schopni se postarat o děti na střídačku (4 a 7,5r).Teď v pátek jsem přišla do práce na N (máme 12ky) a zjistila jsem, že na pondělí mi v. s. už ve čtvrtek dopsala DO bez mého vědomí, ani se nenamáhala mi zavolat. Sestra, která nám služby rozepisuje, se jí ptala, jestli o té službě vím, odpověděla jí, že ne, že mám v pátek službu, tudíž to zjistím.
Jako chápu, že za PN se prostě služby musí rozepsat, ale to chování mě teda dostalo. Navíc mám nemocnou dceru, manžel se v pondělí dopoledne teprve vrátí ze služby, takže ji nemá kdo hlídat. Dohodla jsem si teda se sestrou, co služby rozepisuje, že v po přijdu na odpolední a dopoledne domluvila s jinou sestrou.

Taky to tak u vás chodí nebo vám zavolají, že máte v rozpisu změnu a jestli službu můžete vzít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2670
29.11.14 16:12

Jani mi neměli požadavky 5 let. Měli jsme den noc a pak jeen den volna po noční. Žádný volný víkend. Pak se ale zjistilo, že v říjnu je odsloužena norma hodin tak se umazávali služba. Takže tam max. dva volné víkendy za rok. takže manžel se odnaučil být se mnou ten jeden víkend jak byl zvyklí. Další bylo to, že jsme měli službu celý rok jen s jednou sestrou a pouze s jednou další dvojicí šly služby měnit. No dověděš si představit tu ponorkovou nemoc. No a nyní jsem zase jinde a tam jsou i požadavky jen když mi o něco šlo tak se to niíkdy nepodařilo tak jak jsem potřebovala. Ona říkala, že pokud něco připíše tak bude volat. zatím mi nevolala. minule se mě ptala když jsem jela po noční na chatu kdyby potřeboala abych přijela na noční do kdy mi musí dát vědět tak jsem říkala, že tak nejpozději do 10 hodiny než bych věechno uklidila a dojela 4 hodiny zpět. nakonec nevolala. No a pokud si myslíš, že to nahoře jsme neřešili tak se mílíš, ale nic ne nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2281
29.11.14 16:21

Nám někdy staniční volá, jestli jsme schopné udělat ten a ten den a vzít za někoho tu a tu službu, ale kolikrát říkaly, že máme sledovat sešit se službama. Mě se to teď naštěstí netýká, jsem na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 16:21

@Mandlička děkuji. Já už za tu holčinu brala noční teď ve středu, v pátek jsem měla svoji.Tu DO by měla komu napsat, ta holčina tam má příští týden celý volný, jenže má taky úvazek a v pondělky bývá taky sama s dítětem. Trochu mi to přijde nefér, že to zas napsala mě, ale kdyby mi v ten čtvrtek zavolala, řekla bych jí, že můžu jednině O, měla by na to čas a hlavně v týdnu není problém se s někým domluvit.No volej někomu v pátek večer…Jako když můžu, mám volno a chlapa doma, službu vezmu, jako už několikrát, ale toto už mi přišlo trochu pod pás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 16:24

@Garza jj, taky to tak jde..sleduj služby, jsou PN… :zed: Mě prostě nejvíc štve, že jsem jí nestála ani za to, aby zvedla ten telefon a zavolala. Určitě jí to v pondělí řeknu, pokud ji v uvidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2281
29.11.14 16:28

@jana32 Tak jasně, každý má právo vědět o změně pokud má volno a není v práci. Jako s kolegyněma se na výměně domluvíš kolikrát lépe než třeba se staniční. A taky jsem milovala když za mnou přišla na šichtě kolegyně, že mám místo ni tehdy a tehdy šichtu, prostě oznámit a nestarat se, že už máš třeba plány. Já kolikrát ani nekoukla na změnu a asi 2× jsem přišla po noční do práce na denní po dni volna a místo toho, aby mě poslali domů, tak mě zapřáhly :zed: a pak jsem jela svoje šichty dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 16:33

Víš co, mám neděli volnou, taky jsem jí mohla v pátek zavolat : Hele, já v sobotu po noční odjíždím a přijedu v úterý až na noční… a dělej co umíš, když jsi tak chytrá, ale zase jsem ráda, že mám povolené ty požadavky, tak zas pokud to jde, tak proč dělat peklo. Víc jak 3 služby nad limit směn nemívám, byly by potíže, že jsem úvazkářka a mám tolik přesčasů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
29.11.14 16:38

Taky nam kolikrat vrchni dopsala nejakou sluzbu a ani nedala vedet :zed: Jednou v sest rano mi volali domu, ze jsem mela prijit uz na sestou a ne az na osmou, jak bylo puvodne napsano…jenze u nas na oddeleni jsem mela na osmou a vedle na odd.na sestou a nikdo se me neracil informovat! Jsem byla pekne nasrana!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2281
29.11.14 16:41

@jana32 No to jo. A na jakém odd. děláš? Nám vrchní šichty nepíše, jen staniční. A nejlepší je, když si holky měsíc co měsíc psaly požadavky dopředu na celý další, místo na dny, kdy to potřebovaly.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 16:42

@Pajule22 taky dobrý, na jiném webu jsem četla dotaz, zda je normální, když má sestra ŘD, v té době jí po ní dopíšou službu, nikdo jí nezavolá a když po ŘD ta sestra přijde normálně na směnu, je jí vytknuto, že měla dopsanou službu, na kterou nedorazila. Prý si má služby sledovat i v době ŘD :zed: :zed: :pocitac:

Odpověď z poradny :
Podle § 84 zákoníku práce zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

Zmíněným obdobím je nejčastěji jeden kalendářní měsíc, tudíž nejpozději 2 týdny před začátkem měsíce musí být zaměstnanci s rozpisem směn seznámeni. Tato informační povinnost zaměstnavatele je stanovena vůči všem zaměstnancům, bez rozdílu rozvržení pracovní doby či druhu provozu. Tato povinnost zaměstnavatele se týká nejen stanovení rozpisu, ale také jeho dodatečných změn. I tyto změny musí být provedeny nejpozději 2 týdny před začátkem období (měsíce).

Chtěl-li by zaměstnavatel rozpis směn změnit v době kratší než 2 týdny před začátkem období, toto již nelze učinit pouhým oznámením zaměstnavatele, ale jak uvádí citované ustanovení, pouze na základě dohody se zaměstnancem. Jinak řečeno, s takovou změnou rozpisu by zaměstnanec musel souhlasit.

Tudíž výtka Vaší kolegyni, že svou (samozřejmě asi zaměstnavatelem předem schválenou) dovolenou zameškala směnu, o které do té doby nevěděla, protože ji změnu rozpisu v době kratší než 2 týdny před začátkem měsíce zaměstnavatel nejen nenechal odsouhlasit, ale nota bene jí o změně neposkytl jedinou informaci, je v duchu výše uvedeného ustanovení zákoníku práce zcela neopodstatněná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 16:46

Dřív ARO, teď dět. JIP, ale je to takový spíš intermediál co se dg a vybavení týče.
Já právě každý měsíc rozepíšu, kdy na jakou službu můžu. Vzhledem k tomu, že chlap dělá 25h, má 7 služeb do měsíce, tak má docela volnou ruku na těch mých 9-10 služeb. Navíc víkendy si neplánuju, to je mamka ochotná mi je obě hlídat klidně oba dny, ovšem přes týden mám smolíka, bo starší dělá potíže s úkolama a mamka na to nemá nervy. Druhá babička je 60km daleko a musíme jezdit my k ní…Takže požadavky nemám o prázdninách a školních volnech a vánočních prázdninách, kdy mám neomezené hlídání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2281
29.11.14 16:50

Aha, já dělala na ieterně, ale všude je to asi stejné ten přístup :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
29.11.14 17:04

Tak u nas pise sluzby stanicni, my si normalne piseme pozadavky a ona se snazi nam vyhovet..A pokud nekdo vypadne, tak neexistuje, ze by pripsala nebo zmenila sluzby bez naseho vedomi, vzdy vola zda to muzeme vzit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
29.11.14 17:10

U nás k dět. odd patří přidruženě novorozeňák, který je opatro níž a ten má taky svoji ved. sestru a právě ta píše služby novoroz. a dět. JIP, ved. s. dět. odd. píše dětskému. Když jedna není v práci, zaskakuje běžně druhá. To jako vysvětlená, asi jsem to špatně popsala a vyznělo to, že služby píše sestra z odd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
29.11.14 17:33

Holky, ale pozor na kolektivní smlouvu. My tam máme nějaký dodatek, že pokud zaměstnavatel zavolá musím se dostaviti do 3 hodin do práce pokud jsem v dosahu sjízdnosti. Schválně se na to zítra povídám. No a je pravda, že na nějakých odd. jsem se za službu dívala třikrát/ rozpis služen/ na to zda nebyla připsána nějaká služba jednou ráno v poledne a před odchodem z práce. Někdy když jsem zapoměla tak jsem si říkala zda tam něco někdo nezměnil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat