Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky,
mám měsíční holčičku, s jejím otcem jsme se už v těhotenství rozešli. Na malou a na výbavičku mi nedal ani korunu, malou ještě ani neviděl. Nejdříve chtěl testy otcovství, pak zase že se domluvíme, pak zase soudy… nakonec jsem se rozhodla, že ho v RL malé ani nechci a nechci ani žádné jeho peníze.
Dneska se mi ozval s tím, že chce, abych se vyjádřila, jestli chci jít k soudu nebo ne. Názor jsem nezměnila, takže jsem mu řekla, že nechci. A teď přichází kámen úrazu - chce po mně, abych mu podepsala papír, že od něj žádné alimenty nechci a ani v budoucnu nebudu chtít.
Setkala jste se s tím někdy některá z vás? Podle mého skromného názoru něco takového nemůže mít žádnou právní hodnotu, ale netuším. Do RL ho dávat nechci proto, abych mu v budoucnu malou nemusela dávat - s jeho postojem k věci… ![]()
A ještě jeden dotaz: kdyby došlo k soudu, jaký bych musela mít důvod pro to, aby i přesto otec v RL nebyl uveden?
Moc díky
Nic bych mu určitě nepodepisovala, nevidím důvod
. U soudu nevím jak se postupuje, ale zřejmě bych řekla, že není otcem dítěte. Pochybuji, že by si chtěl platit drahé testy otcovství s jeho přístupem. Jinak jak píšeš, i když mu to podepíšeš, nebude to mít žádnou váhu, jelikož u soudu se vždy přihlíží na zájmy dítěte, ty jsou na prvním místě.
Příspěvek upraven 23.07.14 v 22:31
K soudu může dojít jen ze dvou důvodů, že ty budeš chtít ho zapsat nebo že on se bude chtít zapsat. Pokud jeden z vás bude chtít, testy DNA potvrdí otce a bude zapsán i proti vůli druhéhorodiče, nelze to nijak obejít. Pokud ani jeden nepůjde k soudu, soud nebude, není žalobce není soudce. Žádný papír bych mu nepodepisovala, skutečně nemá váhu, v případě, že bude v RL, ty jako matka nemůžeš za dítě odmítnout alimenty, ty totiž nejsou tvé, ale dítěte. Takže to po něm nechceš ty, ale dítě. Poslala bych ho do řiti, přerušila kontakt a měla klid. A nepodepisovala bych mu nic.
Řekla bych mu ať si naprdne. Nic bych nepodepsala, nic bych s ním více neřešila.
Pokud ho nechceš v RL, pošli ho do háječku.
Kdyby se jednou k soudu uchýlil (o čemž pochybuji), dostali byste testy otcovství nařízeny soudně a po prokázání bys ho musela s největší pravděpodobností do RL listu napsat, pokud by o to tak stál.
Ale nic mu nepodepisuj..
Krom toho, nikdy nevíš, kdy ti alimenty přijdou vhod
![]()
@BAZÁREK ANGIE @terinka4444 Přesně to si myslím i já. Jako frajer si myslí, že mi podstrčí cár papíru a má klídek… ale to přeci opravdu nejsou peníze pro mě, já přeci nemůžu odmítnout peníze, které nepatří mně, ale dceři.
A s tím soudem - vím já, jestli mu příště zase nepřepne v hlavě a nebude chtít testy? Což o to, ať si je klidně zaplatí, je mi to jedno, nejsem padlá na hlavu, abych i po rozchodu lhala o otci a ještě k tomu od něj nechtěla ani korunu ![]()
ještě mě napadlo, že bych mu navrhla testy mimosoudní, stojí kolem 4tisíc, on by třeba měl klid na duši a možná by i nějakou korunu dal, ale nebylo by stanoveno soudem, že má na malou nárok ![]()
To nevím, vím jen, že nemá cenu podepisovat papír, který stejně nemá žádnou vhu, protože prostě co je v jakékoliv smlouvě proti zákonu, to je neplatné. A pokud mu rupne v bedně a bude se chtít nechat zapsat do RL, a půjde na to přes soud, prostě proti tomu nic nezmůžeš. Jedině, že už by tam byl zapsán třeba tvůj nový manžel který by si dítě osvojil a žil s tebou v rodině. Pak je v první na řadě zájem dítěte a i biologický otec by měl smůlu. Dokud není v RL nikdo, může on se nechat zapsat kdykoliv si vzpomene a ty to neovlivníš nijak.
@terinka4444 to je mi jasný, bohužel soud nezajímá, že ženská nechce nechat zapsat „otce“, kterej se vůbec nestaral ani nezajímal. Baba si všechno pro mimčo nakoupí a vybaví se, odnosí si ho, porodí si ho, vychovává si ho, stará se o něj, mnohdy ještě zvládá práci nebo brigádu a pak si přijde seladon a domáhá se svých „práv“
ježiš ten mi zase hnul žlučí!
Neřešila bych to, když dosud vůbec neprojevoval žádný zájem, tak pochybuji, že by šel sám na soud s tím, že chce být zapsán v RL a tím pádem platit alimenty. Nepodepisovala bych tak jako tak nic.
@Kozenka_Rózenka píše:
@BAZÁREK ANGIE @terinka4444 Přesně to si myslím i já. Jako frajer si myslí, že mi podstrčí cár papíru a má klídek… ale to přeci opravdu nejsou peníze pro mě, já přeci nemůžu odmítnout peníze, které nepatří mně, ale dceři.
A s tím soudem - vím já, jestli mu příště zase nepřepne v hlavě a nebude chtít testy? Což o to, ať si je klidně zaplatí, je mi to jedno, nejsem padlá na hlavu, abych i po rozchodu lhala o otci a ještě k tomu od něj nechtěla ani korunuještě mě napadlo, že bych mu navrhla testy mimosoudní, stojí kolem 4tisíc, on by třeba měl klid na duši a možná by i nějakou korunu dal, ale nebylo by stanoveno soudem, že má na malou nárok
protiřečíš si. Pochybuji, že bude chtít platit testy jen tak, bezvýsledně. Počítej s tím, že pokud nebude zapsaný v RL nedá ti ani korunu - proč taky. Nebude ho k tomu právně nic nutit. Leda by byl tak velkorysý. Ale pokud nemá o dceru zájem, pochybuji, že ti něco dá. Pokud má zájem, tak počítej s tím, že ten RL si vybojuje a pak bude mít samozřejmě ale nárok i na dceru.
Taková smlouva je naprosto v rozporu s dobrými mravy a u případného soudu neobhajitelná. Nemá vůbec smysl ji podepisovat.
@Kozenka_Rózenka píše:
@terinka4444 to je mi jasný, bohužel soud nezajímá, že ženská nechce nechat zapsat „otce“, kterej se vůbec nestaral ani nezajímal. Baba si všechno pro mimčo nakoupí a vybaví se, odnosí si ho, porodí si ho, vychovává si ho, stará se o něj, mnohdy ještě zvládá práci nebo brigádu a pak si přijde seladon a domáhá se svých „práv“![]()
![]()
Pokud se prokáže, že je otec, bude platit zpětně;)
@Kozenka_Rózenka píše:
@terinka4444 to je mi jasný, bohužel soud nezajímá, že ženská nechce nechat zapsat „otce“, kterej se vůbec nestaral ani nezajímal. Baba si všechno pro mimčo nakoupí a vybaví se, odnosí si ho, porodí si ho, vychovává si ho, stará se o něj, mnohdy ještě zvládá práci nebo brigádu a pak si přijde seladon a domáhá se svých „práv“![]()
![]()
@Lejaa já vím, možná tajně doufám v nějaký jeho charakter vůči dceři… blbka no ![]()
@Kozenka_Rózenka píše:
@Lejaa alimenty zpětně? A jak dlouho?![]()
![]()
Jak psala pak i terinka, 3 roky zpětně + všechno to co vypsala:) ale pokud bys neměla účtenky, tak se to řeší nejspíše nějakou tabulkovou částkou, přibližnou.
Pokud budeš mít účtenky tak do korunky:)