Souběh RP a PPM v měsíci

989
1.5.13 11:42

Souběh RP a PPM v měsíci

Ahoj holky,

jsem na RP a v červenci budu nastupovat na PPM s druhým dítětem. Vím, že když jsem přecházela s prvním z PPM na RP dostala jsem v měsíci přechodu jen vyšší z obou dávek, tedy PPM a RP mi vypláceli až od následujícícho měsíce.

Jak to ale funguje obráceně, když RP dostávám na účet k 10. a na PPM bych měla nastoupit kolem 18. Vyjde-li mi PPM za daný měsíc vyšší než již vyplacený RP, budu jej muset vracet nebo mi vyplatí PPM jen do výše rozdílu nad již vyplacený rodičák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102498
1.5.13 12:00

@kuti Je to úplně stejné jako při přechodu z PPM na RP, tedy PPM má přednost a pokud bude vyšší, tak rodičák vracíš, resp. pokud víš, že bude vyšší, tak ho ukonči ke konci předchozího měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
1.5.13 12:42

A kdyby byl vyšší RP, tak se mi bude PPM vyplácet jako denní dávka od 1.v následujícím měsíci až do 28 týdne od nástupu na mateřskou bez ohledu na to, zda jsem první dny mateřské brala dávku PPM, že? Takže když vlastně cca prvních 10 dní PPM nebudu mít proplácených, protože byl ještě nárok na RP, tak se mi o to doba pobírání PPM neprotáhne, viď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
1.5.13 12:43

Jak píše @j.a.n.i1, dostaneš jen to vyšší. Abys nemusela nic vracet, zruš RP včas na pracáku- státní soc. podpoře, chtěli zas potvrzený ten papír z OSSZ s denním vyměřovacím základem PPM, z toho zřejmě poznají, že ten přechodný měsíc už nemají nic posílat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
1.5.13 12:59

Mě tenhle přechod z denní dávky na měsíční a obráceně příjde úplně praštený :-(. S prvním dítětem jsem vedle zaměstnání dělala jako OSVČ na vedlejší činnost, ale protože mi pracovní smlouva na dobu určitou skončila během pobírání PPM a RP mi navázal až od následujícího měsíce, brala mě sociálka, že jsem 2 dny v měsíci (kdy už jsem neměla nárok na PPM, ale ještě ne na RP) byla OSVČ s činností hlavní a musela jsem odvést zálohy za celý kalendářní měsíc :-) kvůli 2 dnům, kdy jsem neměla nárok na dávky :-( To mi příjde fakt Kocourkov.
Tak raději zjištuji, jestli to funguje stejně i obráceně a asi budu muset kromě zastavení RP tentokrát pozastavit i činnost OSVČ, ať si ušetřím 1900Kč a papírování!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102498
1.5.13 13:09
@kuti píše:
A kdyby byl vyšší RP, tak se mi bude PPM vyplácet jako denní dávka od 1.v následujícím měsíci až do 28 týdne od nástupu na mateřskou bez ohledu na to, zda jsem první dny mateřské brala dávku PPM, že? Takže když vlastně cca prvních 10 dní PPM nebudu mít proplácených, protože byl ještě nárok na RP, tak se mi o to doba pobírání PPM neprotáhne, viď?

Pokud by byl vyšší RP, tak dostaneš PPM podle počtu dní a část RP tak, aby to v součtu dalo celý RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102498
1.5.13 13:12

@kuti Jojo, u OSVČ je potřeba ten ŽL pozastavit, to je nedomyšlené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
1.5.13 13:16
@j.a.n.i1 píše:
@kuti Jojo, u OSVČ je potřeba ten ŽL pozastavit, to je nedomyšlené…

To je :-( zbytečně člověk přidělává úředníkům práci, aby si činnost pozastavil jen na pár dní, vlastně účelově, aby na tom nebyl tratný, protože dávky nelogicky nenavazují :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
1.5.13 13:19

Ještě prosím nevíte jak se letos vypočítává výše PPM? Našla jsem 2 kalkulačky, ale např. u příjmu 50tis. mi každá z nich počítá jinou denní dávku?? Rozdíl na den cca 100 Kč, což už je v měsíci viditelný rozdíl.

http://kalkulacky.idnes.cz/…tvi-2013.php?…

http://www.vypocet-materske.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102498
1.5.13 13:22
@kuti píše:
To je :-( zbytečně člověk přidělává úředníkům práci, aby si činnost pozastavil jen na pár dní, vlastně účelově, aby na tom nebyl tratný, protože dávky nelogicky nenavazují :-(

Tak on to podle mě nikdo neřeší hlavně z toho důvodu, že OSVČ, kteří se dostanou do té situace jako ty nebude moc, takže je to pár jednotlivců ročně a tudíž to nikoho moc netrápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102498
1.5.13 13:26

@kuti Správně je ten vyšší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie